torek, 9. april 2019 ob 08:30

Muhasto na inkluzijskem pohodu ob dnevu za spremembe

Edino, kar je bilo muhasto na inkluzijskem pohodu na Planino nad Vrhniko, je bilo vreme, in tudi to ni bilo tako slabo, da bi nam pokvarilo vzdušje. Pohodniki so bili sončno razpoloženi, hrana je bila okusna in družba prijetna.
Doživeti nekaj prvič je nekaj dragocenega. Prvič v dežju na kočo. Prvič na Planino nad Vrhniko. Prvič v koraku z IN planinci. Prvič s skupino vrtčevskih otrok na pohodu, ki s svojo razposajenostjo privabijo nasmeh na obraze. Več kot polovico prijavljenih je prestrašilo vreme, a še vedno nas je bilo več kot 100! Od tega 29 vrtčevskih otrok, pohodnik s Korzike in planinec na invalidskem vozičku.

pin_pzs_pohodi_planina_nad_vrhniko_2019_arhiv_pin

S pravim namenom, z željo po dogodivščini in dobri družbi, smo skupaj stopali proti vrhu. Osebne izpovedi so se prepletale med prostovoljci, najmlajšimi in invalidi. Dojemanje, kaj kdo zmore in pogled v vsakdan planinca invalida, je za nekatere vsakdanji, za druge pa velika neznanka. Vsak je doživel pohod nekoliko drugače. Prvi izziv je predstavljal dež, ki je mnogim dodal adrenalina in trme, s čimer smo dokazali, da nam nekaj kapljic ne more do živega.

Na koči so nam postregli joto, telečjo obaro in otroci so se sladkali s palačinkami. Vsem nam je bilo prijetno pojesti toplo enolončnico in pogreti želodčke. S slastjo smo spraznili krožnike.

Vsako doživetje nas notranje nagovori. Na novo se vzpostavljajo novi pogoji za lestvice vrednotenja.
Med pohodom je naše zaznavanje obrnjeno navzven v pogovor, telesno dejavnost, senzorično dojemanje okolice, ki vzpodbudi razmišljanje, povzroči premik v razumevanju in pozicioniranju medsebojnih odnosov. Je tudi interpretacija in razumevanje družbe. Odkrivanje, kdo vse je njen posameznik. Veliko jih je takšnih za katere ne vemo, da obstajajo, da so del naše družbe. Ne opazimo in ne zaznamo jih, a so pomemben del.

Utrinki s pohoda:

  • »Bravo organizatorjem, pohvale kuharju.«
  • »Zelo pozdravljam inkluzivno izvajanje aktivnosti oseb s posebnimi potrebami z osebami brez posebnih potreb.«
  • »Kljub hladnemu in deževnemu vremenu je izlet v vseh pogledih odlično uspel. Hvala.«
  • »Pogrešali smo sonce, drugače je pa bilo odlično.«
  • »V slabem vremenu me ni nič motilo. Odlično je bilo, ampak samo sonce je manjkalo.«

pin_pzs_pohodi_planina_nad_vrhniko_2019_arhiv_pin_4

Zahvaljujemo se tudi zaposlenim zavarovalne skupine Sava Re, da so nam pomagali osvojiti vrh in poklepetati ob dobri hrani in kavi. Tako smo skupaj ob dnevu za spremembe, 5. aprilu stopili korak k enaki obravnavi, ne glede na osebne okoliščine.

sava_re

Hvala vsem, ki ste z nami delili korak in pokazali, da diskriminacija v planinstvu nima prostora.

Jurček, Marjeta

pin_pzs_pohodi_planina_nad_vrhniko_2019_arhiv_pin_5Inkluzijski pohod je nekaj posebnega, saj s pisano inkluzijsko skupino zaobjamemo polnost doživljanja. Primaknemo noto k notranji povezanosti, k stiku samih s seboj. Inkluzija povezuje družbo kot celoto, vse posameznike, ki so različni po zmožnostih, drugačni po načinu premikanja in enaki z željo, da osvojijo cilj. S spoznavanjem drugih bolje spoznavamo sebe. Invalidi/OPP zmorejo veliko in dokazali so, da so edine prepreke v naših glavah. Lahko premikajo meje, meje možnega. Moramo jim samo dovoliti, jih podpreti in jim pustiti, da nam pokažejo, da zmorejo.

Pripraviti podporno okolje, da invalidi/OPP lahko doživijo naravo, gore in utrip planinstva. S soustvarjanjem inovativno pristopiti k odpiranju vrat razumevanja drugačnosti in različnosti. Zagovarjati in razširjati idejo, da lahko vsak prispeva svoj delček k raznolikosti in pestrosti pohodništva.

 

Inkluzija, gibanje, medsebojno razumevanje, medgeneracijsko sodelovanje, gibanje, šport, rekreacija.

Odbor planinstvo za invalide PZS

FB_COVERphoto_820_x_360_14
12.12.2023