četrtek, 9. julij 2020 ob 00:00

18. in 19. julija Pogačnikov dom na Kriških podih gosti akcijo Gluhi strežejo v planinskih kočah

Po uspešno izvedeni akciji Gluhi strežejo v planinskih kočah v Tončkovem domu na Lisci, ki je bil 4. in 5. julija 2020, se bo akcija nadaljevala v visokogorju - na dvatisočaku - v Pogačnikovem domu na Kriških podih, kjer smo prvič gostovali lansko leto. Prostovoljci bodo skupaj z oskrbnikoma in osebjem doma predstavilo moto akcije »Biti inkluziven« – inkluzija je proces, v katerem se učimo živeti drug z drugim.
Prav ste prebrali. Stregli vam bodo gluhi prostovoljci, eden od njih bo tolmač. Ne skrbite glede komunikacije in posredovanja naročila, lani se je v tem planinskem domu izkazalo, da se zmorejo vzpostaviti komunikacijske vezi brez pravega tolmača slovenskega znakovnega jezika. Malo z zamikom in trudom ter morebiti šumom, a to je ravno čar te akcije! Akcija nudi priložnost, da spoznate gluhe, slovenski znakovni jezik in tudi pisavo slepih - Braillovo pisavo. Na mizi vas bo čakal komunikacijski valjček sporočevalček, ki ponazarja naročilo, uživanje v pijači/hrani/družbi in plačilo ter predstavitvena knjiga Planinski lonec besed v katerem so zbrane splošne planinske jedi in pijače v besedah, slikah kretenj in v Braillovi pisavi.

Video vabilo k akciji GSPK na Pogačnikov dom na Kriških podih:


Za dobro vzdušje, hitro postrežbo in zabavne trenutke bo skrbela ekipa prostovoljcev s kondicijo in izkušnjami - Kriški Podi.
EKIPA_KRI_KI_PODI
Ekipa gluhih prostovoljcev, ki bo na Kriških podih (natakarica Olga, natakar Brane, tolmač SZJ Blaž in vodja ekipe Aleš) 
Na sliki Koča na Kriških Podih v levem delu, v desnem delu gore pod modrim nebom z nekaj oblaki. V vsakem kotu slike je portret prostovoljca.


Vabimo vas tudi k ogledu videoposnetka, v katerem predstavljamo zgodbo o nastanku Pogačnikovega doma na Kriških podih v
slovenskem znakovnem jeziku. To sta posnela in predstavila prostovoljca Gašper Rems in Daša Peperko lansko leto v času akcije GSPK.


Vzemite si čas za v gore, naredite nekaj dobrega zase in uživajte v družbi vseh planincev v teh dveh posebnih dnevih. Vabimo vas, da pridete na Pogačnikov dom na Kriških podih in mimogrede splezate v gorovja v bližini.

V nadaljevanju leta nas obiščite še na kočah vseslovenske in celoletne prostovoljske:akcije Gluhi strežejo v planinskih kočah:
Gluhi_strezejo_v_planinskih_kocah_2020_zlozenka

Datum akcije

Planinske koče

Dostopnost

18.–19. julij

Pogačnikov dom na Kriških podih

peš

1.–2. avgust

Triglavski dom na Kredarici

peš

5. september

Planinski dom na Boču

peš, kolo, invalidski voziček

5.–6. september

Planinski dom Tamar

peš, kolo, avto, invalidski voziček

6. september

Koča Antona Bavčerja na Čavnu

peš, kolo, avto, invalidski voziček

6. september

Lavričeva koča na Gradišču

peš, kolo, avto, invalidski voziček

10. september

Lavričeva koča na Gradišču

peš, kolo, avto, invalidski voziček

3. – 4. oktober

Planinski dom na Mrzlici (ZAKLJUČEK AKCIJE)

peš, kolo, avto

18. oktober

Vojkova koča na Nanosu

peš, kolo, avto, invalidski voziček

20.07.2024