sreda, 21. oktober 2020 ob 00:00

Inkluzivni pohodniki dokazali, da so skrite želje uresničljive

V četrtek, 10. septembra 2020 je Lavričeva koča na Gradišču znova gostila akciji - GOGO - Gibalno ovirani gore osvajajo in Gluhi strežejo v planinskih kočah.
»Klub oviram se je prostovoljec znašel odlično, bil sproščen, mi pa smo se prav tako morali potruditi pri naročilu, a je bila interakcija zelo dobra!« je povedala obiskovalka.
Prostovoljci so za začetek pričakovali 80 udeležencev pohoda akcije GOGO, nakar se je izvedelo tik pred postrežbo, da jih bo 130! Najemnica koče, Sonja Trlep, je s svojo mirnostjo in skrito odločnostjo pozitivno vplivala na prostovoljce, ki so tudi s pomočjo par trikov prostovoljca in idejnega očeta akcije GSPK Miloša Ganića ujeli ritem dela. Uspeli so tudi z ekipo Gradišča postreči vse pohodnike, med njimi so bili poleg gibalno oviranih tudi slepi in slabovidni, osebe z motnjami v duševnem razvoju, dojenčki, otroci, spremljevalci in podporniki. Za gibalno ovirane in slepe je veliko olajšanje, da so lahko postreženi pri mizi. Vsi so znova dokazali, da obstaja močna želja, ki jo s pomočjo ambasadorjev, podpornikov in idejnih vodij osvojijo gore, hribe, planinske koče. Vsi potrebujemo drug drugega, le povedati je potrebno, kaj si želimo in to s skupnimi močmi uresničiti. Tako vsi posamezniki v našo družbo prispevamo pomemben delež.

GOGO_Gradisce_Pin_OPP_PZS_5 GSPK_pin_PZS_skupinska_Grasisce_6
Vse je budno spremljala in posnela novinarka Prvega programa Radia Slovenija Petra Medved. Reportažo lahko poslušate na povezavi dostopni tukaj.

Oglejte si utrinke z dogajanja med strežbo, sproščenim vzdušjem in vzponom na kočo.


Video utrinek z dogodka na Gradišču, ki ga ja pripravila Maja Kuzma Ganić

Prvič akcija med tednom
Izziv akcije GSPK je bila tudi to, da je ta akcija med tednom. "Kako bomo našli gluhe in naglušne prostovoljce, če imajo skoraj vsi službo," je zvenela v mislih nekaterih članov delovne skupine GSPK. Po par povpraševanj in prošenj so se nam pridružili gluhi in naglušni prostovoljci, ki so si vzeli dopust; drugi so brezposelni; tretji pa upokojenci. Skupno jim je bilo to, da so si za ta dan zaželeli nekaj novega ter ponoviti izkušnjo kakor preživeti en res lep dan v prijetni družbi.

GSPK_pin_PZS_skupinska_Grasisce
Prostovoljci akcije GSPK z najemnico koče Sonjo in njeno hčerko, Špelo, foto arhiv GSPK

GSPK_pin_PZS_skupinska_Grasisce_1
Na sliki lesena paleta na kateri piše: »Dobre stvari v življenju je treba deliti. Hvala, ker ste danes z nami.« Misel, ki stoji na Gradišču, omenja točno to, kar akciji GSPK in GOGO tudi nagovarjata, foto arhiv GSPK

Otvoritveni program
Malo po 11. uri je potekal otvoritveni program. Poleg Miloša Ganića, vodje delovne skupine GSPK, prostovoljca in idejnega očeta akcije GSPK so namenili tudi nekaj besed:
Tomaž Smole, podžupan Ivančne Gorice, Gregor Gračner, parašportnik, Damjan Omerzu, predstavnik PZS, Stojan Rozman, vodja delovne skupine GOGO in predstavnik Zveze paraplegikov Slovenije, Iztok Suhadolnik, predstavnik Zveze Sonček so.p., Andrej Škraba, predstavnik H-bit (niceHASH - generalni sponzor akcije GOGO), Marija in Andrej Štremfelj, ambasadorja akcije GOGO na Lavričevi koči na Gradišču.
Zapeli smo tudi pesem Življenje je lepo ob Nini in Urši ter prisluhnili recitacijo pesmi Stojana Rozmana.

GSPK_pin_PZS_skupinska_Grasisce_2
Prostovoljec, naglušen tolmač, Urh Brvar (levo, v črni majici s mikrofonom), se je tudi izkazal pri prevodu nagovora Miloša Ganića iz SZJ v govor, foto arhiv GSPK


Več o akciji GOGO vas vabimo k branju članka Z Marijo in Andrejem Štremfelj do Lavričeve Koče na Gradišču tudi z invalidskimi vozički, ki je dosegljiv na povezavi tukaj

Kaj so si prostovoljci akcije GSPK najbolj zapomnili po četrtkovem dnevu?
"Današnji dogodek je nam gluhim in naglušnim prostovoljcem najbolj ostal v spominu po številčnosti udeležencev akcije GOGO in toplega sprejema najemnice koče in njenega osebja. Sodelovanje je bilo več kot odlično, prav tako tudi med nami, ki smo stregli. Čeprav smo upokojenci, brezposelni oziroma zaposleni, ki smo si vzeli dopust, smo zaradi prostovoljnega dela želeli dobro izkoristiti svoj dan, ki nas vse združuje. Šli smo iz cone udobja, se preizkusili v novem okolju ter spoznali gibalno ovirane, slepe in slabovidne ter njihove spremljevalce. Akciji sta bili uspešni tudi po zaslugi močnega obveščanja in zanimanja. Videla se je različnost na vseh mizah, kar je prikazalo kot vključenost v celotno družbo brez izključitev. Inkluzivni dan."

Kako pa na delo prostovoljcev vidi Sonja, najemnica koče?
Sonja Trlep, ki je najemnica koče že več kot 20 let, je delo gluhih in naglušnih prostovoljcev pohvalila. Videla je njihovo izkušenost pri strežbi in bila več kot zadovoljna z našim prostovoljnim prispevkom ob tako lepem, sončnem in inkluzivnem dnevu.

GSPK_pin_PZS_skupinska_Grasisce_3
Sonja (na desni) ob hčerki Špeli (v rdeči majici) sodelujeta pri razporejanju hrane s prostovoljko Tončko (na levi), foto arhiv GSPK

Zanimivost
Izredno me je zanimalo, kako je padla ideja, da bi gluhi stregli na Lavričevi koči. Sonja je omenila: "Dejan Sotirov iz Mavričnega bojevnika, ki je letos že sedmo leto zapored organiziral tabore za otroke z ADHD in Aspergerjevim sindromom, ima pod kočo v naši lasti urejen kamp. Lani je povabil Jurčka Nowakka in Marjeto Čič, da si ga ogledata ter našo kočo. Tako je nastalo sodelovanje."

Dana priložnost
Po akciji so pa imeli prostovoljci priložnost, da so pobliže spoznali delovanje Lavričeve koče na Gradišču ter metanje sekire v tarčo - sekiro met. Vsak prvi vikend v septembru je na Gradišču vseslovensko srečanje kovačev ter državno prvenstvo v metu Krpanove dvojne sekire, prav tako je tudi poskrbljeno za delavnice in igre za otroke in mladino.

GSPK_pin_PZS_skupinska_Grasisce_5
Robi, sin najemnice koče na Gradišču, je pokazal prostovoljcem, kako se prime in vrže sekiro v tarčo, foto arhiv GSPK

Maja Kuzma Ganić

07.10.2022