sreda, 4. avgust 2021 ob 13:30

Tudi ob pogorelih kočah poleti osnovna oskrba

V slabih štirih letih so bile v požarih uničene kar tri planinske koče: Kocbekov dom na Korošici, Frischaufov dom na Okrešlju in Mozirska koča na Golteh. Gradnja novih objektov ali pa vsaj intenzivna priprava nanjo poteka v vseh treh primerih, povsod pa je poskrbljeno za osnovno oskrbo lačnih (na Korošici tudi utrujenih) planincev.

NA KOROŠICI 19 POSTELJ IN OMEJENA OSKRBA S HRANO IN PIJAČO

Kocbekov dom na Korošici (1808 m) je bil konec oktobra že v zimskem režimu obratovanja in zaprt, požar pa se je zaradi neprevidnosti obiskovalcev zimske sobe razširil na celotno stavbo in popolnoma uničil planinski dom. Ob južnem vznožju Ojstrice je ostalo samo pogorišče z nekaj ožganimi kamnitimi stenami in zvito fasadno pločevino.

Planinsko društvo Celje - Matica, ki je lastnik doma in z njem tudi gospodari, je že hitro po požaru pričelo s sanacijo pogorišča. Hitro so se lotili tudi načrtov obnove, bolje rečeno gradnje nove koče. »Upravni odbor društva se je odločil, da postavimo nov Kocbekov dom na Korošici, kajti prevelika je pomembnost te visokogorske postojanke na križišču poti s Koroške, Štajerske in Kranjske. Določen je bil gradbeni odbor, ki bo pripravil smernice za nadaljnje delo. Dom je bil zavarovan, a sredstva, ki jih bomo prejeli od zavarovalnice, ne bodo zadoščala za gradnjo doma, ki bo odvisna od financ in vremena« je že kmalu po požaru povedal takratni predsednik društva Mirko Doberšek.

Smele načrte je, kot da nesreča na Korošici ne bi bila dovolj velika, prekrižal požar še drugega doma istega društva, Frischaufovega doma na Okrešlju. Prav ta tragedija je zamaknila načrtovano gradnjo novega doma na Korošici, saj je Frischaufov dom za planince in za društvo precej pomembnejši. Zaslužek je na Okrešlju zaradi celoletne sezone namreč precej večji kot na Korošici. Kljub temu počasi in vztrajno delajo v smeri nove koče, pripravljen je tudi že idejni projekt novega Kocbekovega doma na Korošici.

Pred pogorelim objektom so postavljeni trije kontejnerje. V času poletne sezone je zagotovljena omejena oskrba z 19 ležišči. Ob načrtovanem prenočevanju priporočamo predhodno najavo.


NA OKREŠLJU BRUNARICA ZA OSNOVNO OSKRBO PLANINCEV

Da je Frischaufov dom na Okrešlju (1396 m) pogorel, so v Planinskem društvu Celje - Matica izvedeli 7. novembra 2019 popoldne, saj zaradi slabega vremena in odmaknjenosti doma nihče ni opazil požara. V tem času v koči ni bilo nikogar, oskrbnik ga je ob koncu sezone namreč zapustil nekaj dni prej in že napovedal obratovanje ob vikendih.

»Od Frischaufovega doma na Okrešlju, ki ga je v poletni sezoni obiskalo okrog petindvajset tisoč ljudi, so ostali le še zidovi. V zadnjih treh letih smo v kočo vložili sto tisoč evrov in smo še globoko v kreditih. Zamenjali smo streho, popolnoma prenovili sobe, prenovili kuhinjo, jedilnico in sanitarije ter uredili novo učilnico za predavanja, tako da bi lahko dom v takšnem stanju deloval vsaj naslednjih dvajset let, požar pa ga je popolnoma uničil. Planinska koča s pomožnim objektom je povsem uničena, prav tako njena notranjost, medtem ko so tovorna žičnica, čistilna naprava in zimska soba ostale nepoškodovane.« je po požaru razložil predsednik PD Celje - Matica Brane Povše.

prispevaj_okreselj_2

Stvari se na Okrešlju premikajo precej hitreje kot na Korošici. Ne le zaradi že opisanega dejstva, zaradi tovorne žičnice, krajšega dostopa in daljše kopne sezone je delo na Okrešlju precej enostavneje. Že v lanskem poletju je bil slovesno položen temeljni kamen, položen temelj objekta, še pred jesenskim izbruhom epidemije novega koronavirusa pa je številnim prostovoljcem in zagreti zidarski ekipi uspelo zabetonirati tudi drugo ploščo.

Objekt je bil tako že novembra zgrajen do druge gradbene faze in primerno zaščiten pred ostrimi zimskimi razmerami v gorah. Na Okrešelj je bil do konca novembra pripeljan tudi ves potreben gradbeni material, tako je lahko že spomladi dalje stekla gradnja novega doma.

Tik ob pogorišču je postavljen manjši lesen objekt, v katerem vas oskrbnik prijazno postreže s hrano in pijačo, prenočevanje ni možno.

Poslanci Državnega zbora RS so na prošnjo Planinske zveze Slovenije za pomoč pri sanaciji škode pogorelih planinskih koč soglasno sprejeli amandma k proračunu za leto 2020, da se nameni finančna sredstva za obnovo Kocbekovega doma na Korošici in Frischaufovega doma na Okrešlju, v okviru česar je Planinsko društvo Celje - Matica v letu 2020 prejelo 200.000 EUR.


NA GOLTEH NOVA KOČA LE DVE LETI IN POL PO POŽARU
Dve leti in pol po uničujočem požaru, v katerem je pogorela do tal, je 23. julija 2023 vrata odprla nova Mozirska koča na Golteh, eden najlepših slovenskih planinskih domov, ob velikem angažmaju domačega PD Mozirje, planinske skupnosti, številnih prostovoljcev in donatorjev pa tudi simbol povezanosti, sodelovanja in novega upanja za planinstvo v Mozirju. Mozirska koča je znova odprta in vabi na razvajanje brbončic.

20.07.2024