petek, 18. november 2022 ob 00:00

S soncem v srcu na Krimu slepi in slabovidni

Krim, ki ga večina prebivalcev Slovenije pozna predvsem po oddajniškem sistemu, je visok 1107 metrov in ponuja razgled na obilico hribov okoli, nas je tokrat, kot se za hrib na jugu Ljubljanskega barja skorajda spodobi, sprejel z meglo in oblačnim vremenom, kar je učinkovito onemogočilo, da bi te trditve preverili tudi v praksi.
Po pripovedovanju pohodnikov se ob vremenu, ki ponuja dobro vidljivost, vidi tudi Triglav.

V okviru odličnega projekta Slepi in slabovidni planinci po Slovenski planinski poti Odločen korak smo na dan, 13. novembra 2022, ko smo Slovenke in Slovenci izbirali in izbrali novo predsednico države, se člani skupine Odločen korak skupaj s spremljevalci odpravili še na enega izmed kopice (nad)tisočakov v Sloveniji in na Krimu pritisnili še enega v vrsti žigov v zbirko razširjene Slovenske planinske poti.


krim_4

Ko smo štartali iz Podpeči, kjer smo se razdelili v dve skupini. Bolj ali manj smo gledali le predse in navzgor, kdaj bomo ta famozni Krim sploh zagledali, ker ima poleg megle ta hrib tudi to navado, da se očem rad skrije.
Skupina, v kateri je hodil avtor poročila, se je odpravila iz Podpeči po gozdni poti proti Krimu, ki ga je dosegla po dobrih dveh urah in pol kar lepe hoje. Kot so pokazale nosne naprave, je bilo na tej poti prehojenih več kot 12 kilometrov. Na cilju stoji planinski dom, kjer smo se vsi okrepčali in privezali dušo pred spustom v dolino.

 

krim_3

Po obveznem fotografiranju smo se s Krima po makadamski cesti spustili do avtomobilov, kombijev in minibusa ter se prepeljali do jezera v Rakitni, ker se v njegovi bližini nahaja replika jambora, ki so ga iz teh krajev pred skoraj  130 leti prepeljali v Trst za popravilo ladje. Posebnost tega jambora in tudi replike je ta, da je bil to tedaj največji jambor, po navedbi pripovedovalca, ki so ga postavili na ladjo v tistem času v ladjedelnici v Trstu.

krim_1

Jambor je bila tudi naša zadnja postaja tega nedeljskega pohoda. Po dobrih osmih urah druženja smo se tam poslovili in odšli vsak na svoj konec, novim zmagam naproti.

 

Jožef Gregorc


02.12.2022