ponedeljek, 17. junij 2024 ob 00:00

Pohod in nepozabno doživetje, ko inPlaninci osvojijo Koroško

Na sončno soboto, 15. junija 2024, so inPlaninci: gibalo ovirani gore osvajajo, nevrorazlični, slepi in slabovidni ter dolgotrajno bolni doživeli nepozabno avanturo na Koroškem, kjer so v sklopu dneva slovenskih planincev prehodili slikovito pot do Naravnega parka Bistra. Obdani s čudovito naravo, pestrim dogajanjem in bogatim kulturnim programom, so udeleženci premagovali ovire in se ob pesmi dua Simi ter številnih stojnicah naužili lokalnih dobrot in zanimivosti, kar je še dodatno obogatilo njihov pohodniški dan.
Inkluzijski pohod Skupaj v hribe inPlanincev v soboto, 15.6.2024, je morda štel za enega manj zahtevnih in vabljivih, v kolikor ne bi presenetil z nepozabnim dogajanjem ob dnevu slovenskih planincev v Črni na Koroškem!
Tokrat so inPlaninci obiskali Koroško in z zborom ob 9:30 izpred stadiona v Črni na Koroškem krenili na pot. Okoli 20 gibalno oviranih se je kaj kmalu, že ob začetku, soočilo s čudovitim sončnim dnevom, razgledom do Obistovih skal in pogledom na Olimpline na eni strani in posledicami poplav na drugi. Sprehodili in zvozili so pot skozi Pristavo, morda je kdo pomislil na Tino Maze, potem pa jih je pričakal premični most čez reko Mežo. Pot je inPlanince nato vodila proti naravnemu parku Bistra.

Crna_na_Koroskem_2024_3
Na sliki večja skupina inPlanincev z zastavo na makadamski podlagi, v ozadju je gozd, arhiv inPlaninec

Prečkali so zelene travnike, zatem jih je obdal gozd, čudovita narava, dolina z žuborečim potočkom, ki ob vročem dnevu blagodejno odseva svežino in hkrati ceste v popravilu, struge rek v izgradnji, nasipi peska in pogled na začeti plaz v daljavi. Skozi vse to so se podali inPlaninci, da so prišli do cilja - energijskega parka Bistra. Tam jih je pričakala tabla, na kateri je pisalo: »V današnjem prehitrem ritmu življenja velikokrat iščemo svoj mir oziroma kotiček, kjer se bomo umirili in sprostili. Najlažje ga najdemo v naravi, od koder izviramo.« Predstavljene so bile tudi divje rastoče zdravilne rastline kot npr. navadni rman, polajeva materina dušica, gosji petoprstnik, navadna plahtica, o čemer so si udeleženi lahko več prebrali. Na cilju jih je pozdravil tudi Gvido Jančar in povedal več o Črni na Koroškem, ki je obdana s številnimi vršaci od Olševe, Raduhe, Pece in Uršlje Gore, zato ni čudno, da je Koroška priljubljen cilj za pohodništvo.

Crna_na_Koroskem_2024_2
Na sliki ženska na cesti v električnem invalidskem vozički, vozadju so inPlaninci, arhiv inPlaninec

Sledila je pot nazaj in drugi del, ki ga je zaznamovalo dogajanje ob dnevu slovenskih planincev v Črni na Koroškem. Številni pohodi, ki so se ta dan odvijali, so se sklenili na skupnem prizorišču, kjer je slepi par Duo Simi popestril dogajanje s svojim petjem še pred uradnim začetkom ter dvignil vzdušje na nivo veselega razpoloženja. Zaigrala sta nam že poznano himno Odločen korak. Številne stojnice so popestrile dan inPlanincem, ki so se lahko naužili poskušanja jedi »koroške košte«, izvedeli več o klekljanju, medenih izdelkih, se ozavestili o sladkorni bolezni, kupili knjige, planinske karte in majico, ki jim bo nosila spomin na ta dan. Delitev znanja in izkušenj pa je potekala obojestransko. InPlaninci se niso le navduševali nad stojnicami, ampak so tudi sami postavili svojo, preko katere so ozaveščali ljudi o različnih kategorijah invalidnosti in pomena dostopnosti za vse. Na voljo so bili tudi pripomočki, s katerimi so približali življenje InPlanincev tistim, ki so se pri ustavili in namenili trenutek. Na ogled so tako bile igralne karte, merilni trak in šah za slepe, ojačan invalidski voziček z enojnimi ali dvojnimi off-road gumami, trakovi za vlečenje/zaviranje, smučke za invalidski voziček, ki omogočajo, da se gibalno ovirani lažje in varno udeležijo pohodov in podobni pripomočki. Priložnosti za vseživljenjsko učenje ni manjkalo in zadnji dan Tednov vseživljenjskega učenja je bilo veliko priložnosti za nova znanja.

Crna_na_Koroskem_2024_1
Na slliki inPlaninci na makadamski površini, v ospredju je ženska na invalidskem vozičku, v ozadnju je gozd, arhiv inPlaninec

InPlaninci so z zanimanjem spremljali uradni del, ki se je začel okoli 14. ure, ko je prizorišče napolnil slovesen zbor praporščakov, govor županje, predstavnikov planinskih zvez, razglasitev naj planinske poti ter številni drugi govori. V popoldanskih urah so se počasi začeli odpravljati nazaj proti svojim domovom širom Slovenije. Večkrat se je slišalo iz različnih koncev v različnih variacijah: »Koroška je daleč, vendar jo je vredno spoznati.«

Zapisala Mojca Sušec

20.07.2024