nedelja, 8. marec 2020 ob 20:00

Sončen inkluzijsko povezan Slavnik s prijatelji ob dnevu žena

Ta vikend je potekala vseslovenska prostovoljska akcija Gluhi strežejo v planinskih kočah na Slavniku, kamor so se slepi in slabovidni planinci po Slovenski planinski poti uspešno povzpeli in naročali v slovenskem znakovnem jeziku.
V Podgorje so prišli pohodniki in spremljevalci iz vseh koncev Slovenije in tudi iz Hrvaške. Slepi in slabovidni planinci so se odpravili na drugo etapo po Slovenski planinski poti. Pohod je bil inkluzijski in so se pridružili gluhi in naglušni ter osebe z motnjo v duševnem razvoju. Veseli nas, da se je šest članov odbora Planinstvo za invalide/OPP udeležilo vzpona in tako postavljajo prakso na prvo mesto in dejavno doprinesejo k razvoju programa.

Slepi in slabovidni planinci so se lotili triletnega projekta Slovenski planinski poti, več o tem najdete na povezavi tukaj. Naš podvig je bil zanimiv za radio in televizijo. Prispevek najdete na povezavi tukaj.

2_Pin_PZS_Slavnik_pohod_8_marec_2020__5_
Na sliki skupinska slika slepi in slabovidni planinci po Sloveniski planinski poti s pohodniki in prostovoljci, foto arhiv Pin/OPP

Pred kočo na Slavniku je predstavnik obalnega planinskega društva Koper pozdravil vsakega planinca posebej in mu izrekel dobrodošlico, tistim, ki pa je vzpon pomenil še poseben napor pa čestital za prehojeno pot. Tako lep sprejem je bil všeč vsem v skupini. Spomnilo nas je na slogan: "Turizem smo ljudje". Iz istega društva so nam na poti priskočile na pomoč tri vodnice, ki so ob vračnju v dolino manjši skupini pomagale pri spustu nazaj v Podgorje, kjer so imeli svoja prevozna sredstva. Dobrodošlico nam je ponudil tudi s soncem obsijan razgled v vse smeri neba. Pogledali smo na Učko, proti Triglavu, ki se je sramežljivo skrival za tančico oblakov in kazal svoj vrh soncu, morje je bilo obsijano s soncem in se je lesketalo kot žitno klasje. Koča je na nadmorski višini 1018 m in je tik pod vrhom Slavnika, ki je 1028 m nad morjem. Zraven slikovitega razgleda na vrhu je tudi vedno svež veter, ki poskrbi, da ni prevelike gneče na razgledišču.

2_Pin_PZS_Slavnik_pohod_8_marec_2020__3_
Na sliki panorama 360°Učka, morje, Italija, Alpe, foto arhiv Pin/OPP

V pisani koloni 96 pohodnikov so bili tudi najmlajši, ki so pot premostili v nahrbtniku, v pomoč so bili trije psi vodiči, številni prostovoljci Slovenske Karitas, Združenja slovenskih katoliških skavtinj in skavtov in Zveze tabornikov Slovenije. Hvala, da ste se z nami povzpeli na Slavnik in spustili v dolino. Skupaj smo uspeli.

Na Slavniku je potekala vseslovenska prostovoljska akcija Gluhi strežejo v planinskih kočah, ki je prva izmed 11 koč v letošnjem letu. Odstale termine in destinacije najdete na povezavi tukaj. Imeli smo srečo, da smo dobili prosto mizo, gneča je bila pred pultom za naročanje v jedilnici, vseh treh terasah. Lepo je videti, da smo res planinski narod.

Pred naročanjem hrane so prste ogreli s kretnjami, ki so jih našli v pripravljenih mapah na mizah. Za slepe in slabovidne kar izziv. Najprej potipat kakšen položaj rok je potreben za kretnjo, ponoviti in še vsemu skupaj dodati gibanje iz enega položaja rok v drugega je bilo neizmerno zabavno. Nasmejali so se do sitega. In tudi naročili, ter pojedli slastno hrano.

Presenetili smo vsa dekleta in žene z vrtnicam in jim zaželeli vse najboljše ob njihovem prazniku 8. marcu.

2_Pin_PZS_Slavnik_pohod_8_marec_2020__2_ 2_Pin_PZS_Slavnik_pohod_8_marec_2020__4_
Slika 1 tri vodnice, ki držijo v rokah vrtnice, slika 2 štiri prostovoljke, ki držijo v rokah vrtnice, foto arhiv Pin/OPP

"Hvala vam, ker ste to organizirali in upam, da se vam bom lahko pridružila tudi na Nanosu," je povedala pohodnica.
          
Hvala, da ste z nami delili korak in naredil dan sončno čaroben.

Misli navdušene planinke.
Včeraj, 8. Marca se je zgodil še en prelep planinski dogodek od načrtovanih v akciji Slepi in slabovidni planinci po Slovenski planinski poti. Kaj naj rečem, imeli smo prečudovito vreme, odlično družbo, dobro postrežbo v planinski koči. Kar pa je za nas, slepe in slabovidne najpomembnejše, imeli smo odlične spremljevalce.

Kot pobudnica akcije SSP po SPP sem srečna in ponosna na vse slepe, ki smo se odločili za to pot. Kar pa je še več vredno kot to, je dejstvo, da smo med vami našli razumevanje in pomoč. Meni kot slepi ljubiteljici gora, narave in prijetnega druženja je prelepo, ko opazujem svoje kolege, kako se skupaj s spremljevalci vzpenjajo proti vrhu. Nekateri hitro, kakor da dejstvo, da ne vidijo ne predstavlja nobene težave, drugi malo počasneje, a z vztrajnostjo in pozitivnim duhom ter, s pomočjo prijaznih potrpežljivih in požrtvovalnih spremljevalcev. Če ne bi bilo te akcije, večina udeležencev nikoli ne bi stala na vrhu Slavnika. Planinec iz Postojne je rekel: "Sem mislil, da bom danes paraliziran, pa niti ni tako slabo." Sem ga vprašala, če je uporabljal pohodne palice, pa je rekel: "Jaz sem imel samo prostovoljko".

Meni je bilo posebej zabavno dejstvo, kako smo drugo skupino lovili na poti navzdol in nikakor je nismo ugledali. Skoraj na cilju pa reče Marjan: "Saj jih ne morete, ker so šli po drugi poti."

Brez prostovoljcev nam tudi velika želja, volja in vztrajnost ne bi pomagala do vrha. Ni besed, s katerimi bi se lahko zahvalila vsem, ki nam tako srčno pomagate pri doseganju naših ciljev. Naj vam iskrena zahvala in naši srečni obrazi in zadovoljstvo ob koncu ture povedo tisto, kar jaz ne zmorem in ne znam. Nadvse hvaležna pohodnica,  Sabina Dermota

Povezani članki

Podpisan dogovor o sodelovanju in začetek poti za slepe in slabovidne po SPP

Slepi in slabovidni začenjajo Slovensko planinsko pot

Vsaka pot se začne s prvim korakom, tudi Slovenska planinska pot        

Slovenska planinska pot v treh letih         

 

                                                                                                                                     
30.05.2024