sreda, 19. junij 2024
POIŠČI

Na tisočaka pred zadnjim žigom na Debelem rtiču ob morju
Najdi nas na Facebooku

IOS - inPlaninci z okvaro sluha

IOS - inPlaninci Z OKVARO SLUHA
INKLUZIJSKI POHODI - 2024

Vabljeni na naše pohode Skupaj v hribe.  Odbor inPlaninec lahko odpove ali spremeni datum pohodov zaradi neugodnih vremenskih razmer ali nepredvidljivih situacij.  Prijavite se na pohod, ki je primeren vašim zmožnostim na  inplaninec@pzs.si  ali svoji kontaktni osebi, število mest na organiziranem prevozu, kakor tudi pri prostovoljcih je omejeno.

SPISEK INKLUZIJSKIH POHODOV JE NA ZAVIHKU ODBORA inPlaninec


GSPK - GLUHI STREŽEJO V PLANINSKIH KOČAH - 2024

 

GSPK

17. mar.

POHOD - IZOBRAŽEVANJE - BOČ

11.ali12.maj

PREKMURJE

22. jun.

Sv. TRIJE KRALJI

06. jul.

ali ZELENICA

13. jul.

ali DOM POD STORŽIČEM

01. sep.

SLAVNIK - HRASTOVLJE

16. nov.

LISCA

24. nov.

POHOD - IZOBRAŽEVANJE - BOČ

----------------------------------------------------------------------------------------------------------
GSPK - GLUHI STREŽEJO V PLANINSKIH KOČAH - 2023


5.feb MORAVŠKA OBHODNICA
9.mar TAMAR 
14.maj pohod v okviru izobraževanja
20.maj ŽAVCARJEV VRH
8.jun STARI MALN - vseSLO
17.jun DOM POD STORŽIČEM
19.avg KOŠENJAK
9.sep VELIKA PLANINA
23.sep ANKARAN - DEBELI RTIČ
30.sep NEZNANO
22.okt pohod v okviru izobraževanja
  bomo pa še kako kočo postregli
 


Planinske koče, ki smo stregli v letu 2022

13.feb MRZLICA
19.mar ZELENICA
3.apr BOČ ali VELIKONOČNICA
22.maj ZAVETIŠČE NA GOZDU - KOČA NA KRIŠKI GORI - 
29.maj KAL NAD HRASTNIKOM - MRZLICA
15.-16.julij DOM PRI KRNSKIH JEZERIHGSPK_2021_Banner_bodimo_inkluzivni
V letu 2021 bomo vseslovensko prostovoljsko akcijo Gluhi strežejo v planinskih kočah (GSPK) izvedli v 11 planinskih kočah po vsej Sloveniji, ki bodo enodnevne ali dvodnevne. Za nameček bomo od 16. do 18. julija sodelovali v velikem dogodku na Lavričevi koči na Gradišču, ki se bo odvijal na mednarodni ravni. Dodali smo novo idejo o predavanju, ki bo na treh planinskih kočah. Na Čavnu, na Mirni gori in Donački gori. Predavanje bo zajemalo teme zdravje, prehrana med pohodom in vpliv zdravja med pohodom.

Prostovoljci odbora Planinstvo za invalide/OPP (Pin/OPP) v okviru Planinske zveze Slovenije in Mladinskega društva za osebe z okvaro sluha VKLOP/IZKLOP (MOOSVID) so združili moči in pripravili GSPK 2021. Od 2018 do 2020 so prostovoljci že uspešno postregli v 35 planinskih kočah. Če vštejemo leto še 2021, za katerega upamo, da ga bomo uspešno izpeljali kljub trenutnim razmeram, bo dosedanjih 35 koč in letošnjih 11 koč skupaj naraslo na 46 koč! Na takšen dosežek smo res zelo ponosni in smo velikokrat dokazali, da se lahko v komunikaciji vse reši, dokazali smo, da se ni treba bati gluhih in da zmorejo vse kljub okvari sluha. Dokazujemo, da smo kot družba zmožni delovati vključujoče - inkluzivno.Video vabilo v koče, kjer bodo stregli gluhi

Akcija GSPK se bo izvajala četrto leto in lahko že zapišemo, da je tradicionalna. Z akcijo pišemo zgodovino s primeri dobre prakse o vključenosti. Z geslom akcije »BODIMO INKLUZIVNI« tkemo pomen inkluzije v hribih in gorah, ki se širi tudi v dolino. Z nami sodelujejo gluhi, naglušni in slišeči prostovoljci. Zagon za nadaljevanje nam dajejo obiskovalci planinskih koč, pa tudi oskrbniki in njihovi zaposleni. Akcija jim je odprla oči. Žarele so tudi oči prostovoljcev, ki so med prostovoljnim delom strežbe, animacije in vodenja spoznali obiskovalce in pohodnike, predvsem pa odkrivali svoje sposobnosti ter pomen timskega dela. Četudi se je na prvi pogled zdelo, da prostovoljci samo strežejo, tolmačijo in se pogovarjajo, je bilo dela s pripravo precej več.GSPK_2021_narocanje_Pin_OPP_PZS

Za okroglo mizo, na kateri so rože so tri osebe, ki v slovenskem zankovnem jeziku kretajo, arhiv GSPK
Na sliki prostovoljec gostoma kaže kretnjo. Le katero? Štrukej ali štrudelj, no, zavitek?

V akciji GSPK želimo predstaviti in dokazati, da gluhe in naglušne komunikacija ne omejuje pri izvedbi akcije. Vsi, ki smo prisotni v tej akciji, invalidi in neinvalidi, lahko komuniciramo na vse možne načine - od pantomime, pisanja na papir, znakovnega jezika do govora. S prikazom inkluzije, ki se udejanja preko prakse strežbe, animacije, tolmačenja, pohodništva, je to izziv za vse. Biti neomejen in sočasno povezan z različnimi skupnostmi in ljudmi v hribih in gorah pomeni biti sprejet. Tako s skupnim premagovanjem predsodkov in stereotipov o omejeni komunikaciji gluhih naredimo konec in nadomestimo prepričanje z izkušnjo strežbe gluhih.

Cilj akcije je telesna dejavnost, hoja v planine. Akcija GSPK je za veliko planincev razlog za obisk koč, kar kaže velik obisk. Skupine gluhih in naglušnih, ki se še posebej radi družijo in zaklepajo pozno v popoldan so pred vsako kočo. Za zveste obiskovalce koč akcije GSPK smo pripravili tudi ZNAKOdnevnik, ki je skrbnik spomino in knjižica za zbiranje žigov.

GSPK_2021_obiskovalci_Pin_OPP_PZS GSPK_2021_pred_koco_Pin_OPP_PZS

Na sliki skupina planincev za mizah, arhiv GSPK


Tudi letos bomo združevali akcijo GSPK z drugimi delovnimi skupinami odbora Planinstvo za invalide/OPP. S tem tudi sami podpiramo in izvajamo svoj moto, ki je »BODIMO INKLUZIVNI«, ter predstavljamo Slovenski znakovni jezik, materni jezik gluhih in naglušnih. Če se bo turbulentno leto umirilo bomo veseli, da nas obiščete in s tem podprete predvsem pa z nami širite inkluzijo. Prijetno, sproščeno, v naravi, kjer se bomo imeli dobro, predvsem pa spoznavali nove prijatelje in drugačnost.

GSPK_2021_kretnje_Pin_OPP_PZS

Na sliki jedi v slovenskem znakovnem jeziku, arhiv GSPK


Vsak obiskovalec, ki se bo usedel za mizo, kjer bo pripravljen komunikacijski valjček - sporočevaljček in jedilni list - Planinski lonec besed s slikami kretenj slovenskega znakovnega jezika in z Braillovo pisavo, bo postrežen s strani gluhega/naglušnega natakarja. Vse informacije o uporabi komunikacijskega valjčka bodo priložene jedilnemu listu. S položajem valjčka sporočamo ali želimo naročiti, plačati ali pa ne potrebujemo ničesar in uživamo. Preprosto in učinkovito.

Valjcek_GSPK
Na sliki valjček v položajih naročam, uživam, plačam, arhiv GSPK

Pri naročanju pijače in hrane izkoristite priložnost in želeno naročilo pokažite s kretnjami slovenskega znakovnega jezika. V kolikor želenega ni v Planinskem loncu besed s kretnjami, pa uporabite svojo domišljijo in pokažite s pantomimo, kaj si želite naročiti ali pa zaprosite za papir in svinčnik ter napišite. Vprašajte tudi gluhega/naglušnega natakarja, kako se kaj pokaže.

V naši akciji se pletejo prijateljstva in spoznanja, dobra hrana na vrheh hribov, lepota narave, zanimivo naročanje v slovenskem znakovnem jeziku, navdihujoče preizkušnje in še veliko drugega. Ko bodo razmere dovoljevale Vas vabimo, da se nam pridružite in preživite dan v objemu narave.

Zlo_enka_GSPK__2021_2
Seznam koč z datumi akcije Gluhi strežejo v planinksih kočah 2021

sobota, 23. maj  Vojkova koča na Nanosu
sobota, 29. maj   Planinski dom na Mirni Gori
četrtek, 3. junij   Planinski dom na Uštah-Žerenku
vikend, 12.-13. junij    Koča na planini Razor
sobota, 26. junij   Koča Antona Bavčerja na Čavnu
nedelja, 27. junij   Ruška koča - Pohorje
sreda, 16. junij   Koča na planini nad Vrhniko
vikend, 17.-18. julij  Lavričeva koča na Gradišču
četrtek, 16. september   Šmarna gora
sobota, 18. september    Planinski dom pri Krnskih jezerih
sobota, 9. oktober   Planinski dom pod Donačko goro - Rudijev dom

sobota, 16. oktober         Stjenkova koča na Trstelju

sobota, 23. oktober         Tončkov dom na Lisci


Zlo_enka_GSPK__2021_1

Vabljeni v našo družbo in se nam tudi pridružite na naših inkluzijskih dogodkih!

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

GLUHI STREŽEJO V PLANINSKIH KOČAH - GSPK 2020

 

Akcijo GSPK 2020 organizirata odbor Planinstvo za invalide/OPP (Pin/OPP) v okviru Planinske zveze Slovenije (PZS) in Mladinsko društvo za osebe z okvaro sluha VKLOP/IZKLOP (MOOSVID). Današnji dan, 12. februar 2020, smo izbrali za objavo tudi zaradi obletnice rojstva Valentina STANIČA, ki je bil začetnik pobude izobraževalnega razvoja gluhih na slovenskem in rojstnega dneva Miloša GANIĆA, ki je idejni oče akcije GSPK.

 

Akcija je postala tradicionalna in bo letos potekala v 10 planinskih kočah od marca do oktobra 2020 že tretje leto zapored. Naš moto je “Biti inkluziven”. Stregli bodo tudi v akcijah slepih in slabovidnih ter gibalno oviranih in s tem dokazovali v praksi inkluzijo in sodelovanje. 

 

Na sliki jedilni list s kretnjami slovenskega znakovnega jezika in Braillovi pisavi, foto arhiv GSPK

 

Na sliki animatorka kaže kretnjo za pijačo, foto arhiv GSPK

Komentar k sliki:”Nasmeh? Ja, pijača Früc se tako pokaže v kretnji :)”

 

Tretje leto zapored pišemo zgodovino primerov dobre prakse vključenosti. Z geslom akcije “Biti inkluziven” širimo pomen inkluzije v hribih in gorah, ki se širi tudi v dolino. Z nami sodelujejo gluhi, naglušni in slišeči prostovoljci. V letu 2019 smo skupaj opravili 9206 prostovoljnih ur, leta 2018 pa 6473 prostovoljnih ur. Zagotovo jih je bilo še več. Zagon za nadaljevanje akcije so nam dali obiskovalci planinskih koč kakor oskrbniki in njihovi zaposleni, ki jim je akcija odprla oči ter žareče oči prostovoljcev, ki so med prostovoljnim delom strežbe, animacije in vodenjem lahko sproti spoznavali obiskovalce in pohodnike kakor svoje sposobnosti ter pomen timskega dela. Četudi se je na prvi pogled zdelo, da prostovoljci samo strežejo, tolmačijo, se pogovarjajo, a bilo je še veliko več. Dokazujemo, da smo kot družba zmožni delovati vključujoče - inkluzivno. 

Na sliki animatorka kaže abecedo mladi družini, ki sedi za mizo, foto arhiv GSPK

Komentar k sliki:”Predno se naročeno dostavi za mizo, je učenje kretenj tudi preko animatorjev zabavno.”

 

Obisko valici sedijo za mizo in animator jim kaže enoročno abecedo, foto arhiv GSPK

Komentar k sliki:”Mnogim obiskovalcem je všeč učenje enoročnih abeced.”

 

Na sliki prostor pred kočo ob otvoritvi akcije v Tamarju 2019, foto arhiv GSPK

Komentar k sliki:”Aplavz gluhim je dvignjena roka in sočasno obračanje rok.”

 

V akcijo GSPK 2020 s spremembami in posodobitvami

Malo spremenjena delovna skupina “Gluhi strežejo v planinskih kočah 2020” se je na prvem srečanju odločila za spremembe v letu 2020. Preko anket, ki smo jih razdelili v času akcije GSPK leta 2018 in 2019, smo dobili veliko dobrih predlogov glede izborov in števila koč, preoblikovanja komunikacijskih valjčkov, jedilnih menijev, ipd. Odločili smo se, da upoštevamo želje prostovoljcev in obiskovalcev po spremembah. 

 

 

Na sliki z leve Miloš Ganić (oče akcije in član DS), Žiga Bedenik (vodja DS), in Daša Peperko (članica in predsednica MOOSVID), Aleš Peperko (član), Marjeta Čič (članica), Jurček Nowakk (namestnik vodje DS in vodja odbora Pin/OPP); manjka pa na sliki Maja Kuzma Ganić (članica), foto arhiv GSPK

 

Odločili smo se za 10 planinskih koč z geslom “Čez celo leto 2020 brez omejitev”. 

 Gluhi_strezejo_v_planinskih_kocah_2020_zlozenka

 

Na sliki urnik akcije na posameznih kočah. Sivo obarvana je akcija slepih in slabovidnih, modro pa akcija gibalno oviranih. Naša akcija GSPK pa bo na vseh teh planinskih kočah, zgibanka GSPK

 

Lansko leto smo stregli slepim/slabovidnim ter uvedli prilagodite komunikacijskega valjčka iz modro-zelene smo spremenili v modro-rumeno ter jedilni menu v slovenskem znakovnem jeziku, ki smo mu dodali še Braillovo pisavo. Letos bomo postregli tudi gibalno ovirane in nadgradili lansko leto začeto sodelovanje s slepimi/slabovidnimi. Videli smo možnost povezovanja z ostalimi kategorijami invalidov/OPP in tako se je ponudila priložnost, da sodelujemo še v drugih akcijah odbora Pin/OPP.

 

Slepe/slabovidne bomo postregli 14. junija na dveh planinskih kočah, gibalno ovirane pa 5., 6. in 10. septembra na 4 planinskih kočah.

 

Celo leto 2020 brez omejitev, v sebi nosi več pomenov.  V akciji GSPK želimo predstaviti in dokazati, da gluhe/naglušne komunikacija ne omejuje pri izvedbi te akcije. Vsi, ki smo prisotni v tej akciji, invalidi in neinvalidi, lahko komuniciramo na vse možne načine - od pantomime, pisanja na papir, znakovnega jezika do govora. S prikazom inkluzije, ki se udejanja preko prakse, ki je strežba, animacija, tolmačenje, pohodništvo, ipd., je to za vse lahko v izziv. Kako biti neomejen in sočasno biti povezan z različnimi skupnostmi in ljudmi v hribih in gorah s skupnim premagovanjem predsodkov in stereotipov o omejeni komunikaciji gluhih.

Brez omejitev daje v ospredje zmožnosti, da zmorejo vse in da zmorejo tudi pohodniki, osebje na kočah.

Na sliki planinka poskuša naročiti v slovenskem znakovnem jeziku, foto arhiv GSPK

 

Postregel vas bo gluh/naglušen natakar za mizam, kjer bo komunikacijski valjček

Vsak obiskovalec, ki se bo usedel za mizo, kjer bo pripravljen komunikacijski valjček in jedilni list s slikami kretenj slovenskega znakovnega jezika in Braillovi pisavi, ga bo postregel gluh/naglušen natakar.  Kako deluje je potrebno pokukati najprej v jedilni list, kjer so vse informacije o pomenu komunikacijskega valjčka, jedilnega lista ter akcije v štirih jezikih.

Komunikacijski valjček je letos dobil svojo drugo preobrazbo. Slepi in slabovidni pohodniki so izrazili željo, da bi v eno od dveh barv zaoblili tipno oznako. Predlogov je bilo kar nekaj odločitev je padla, da izvrtamo krog na eni stojni ploskvi, v sredini ploskve, tako je celostna podoba ostala enaka. S to posodobitvijo je valjček postal ‘orodje’ dostopnosti, da bi bilo bolj pristno in komunikacijsko vsestransko uporabno in se bo res točno vedelo, kdaj se naroča in kdaj se plača. Odločili smo se, da bo izgledalo tako:

 

 

Predstavitev komunikacijskega valčka, ki je na eni strani pobarvan modro, ki pomeni naročiti, rumena z luknjo v sredini pa plačati, ležeči valjček v vodoravni legi pa uživati pijačo/hrano. foto arhiv GSPK

 

Pri naročanju pijače/hrane izkoristite priložnost in pokažite preko jedilnega lista, v katerem so slike kretenj slovenskega znakovnega jezika, želeno naročilo. V kolikor želenega ni v tem jedilnem listu, pa uporabite svojo domišljijo in pokažite s pantomimo, kaj si želite naročiti ali pa zaprosite za papir in svinčnik. Vprašajte tudi gluhega/naglušnega natakarja, kako se kaj pokaže. 

Vrnite se v dolino polni doživetij!

 

Dostopnost do planinskih koč

Datumi akcije

Planinske koče

Dostopnost

7. - 8. marec

Tumova koča na Slavniku

peš, kolo 

18. oktober

Vojkova koča na Nanosu

peš, kolo, avto, invalidski voziček

4. – 5. julij

Tončkov dom na Lisci

peš, kolo, avto 

18. – 19. julij

Pogačnikov dom na Kriških podih

peš

1. – 2. avgust

Triglavski dom na Kredarici

peš

5. – 6. september

Planinski dom Tamar

peš, kolo 

5. september

Planinski dom na Boču

peš, kolo, avto, invalidski voziček

6. september

Koča Antona Bavčerja na Čavnu

peš, kolo, avto, invalidski voziček

6. september

Lavričeva koča na Gradišču

peš, kolo, avto, invalidski voziček

10. september

Lavričeva koča na Gradišču

peš, kolo, avto, invalidski voziček

3. – 4. oktober

Planinski dom na Mrzlici (ZAKLJUČEK AKCIJE)

peš, kolo, avto

 

Valentin Stanič in Miloš Ganić

Na današnji dan, 12. februar 2020, se prepletata rojstvo prvega učitelja gluhih otrok v Sloveniji in ustanovitelja prve gluhonemnice v Gorici, Valentina Staniča (rojen l. 1774) s  rojstvom očeta akcije GSPK Miloša Ganića, ki je strasten planinec in velikodušni prostovoljec. Valentin je bil tudi raziskovalec novih poti, vrhov, planinec, gornik, alpinist, dobrotnik, ... kakor vodil otroke po okoliških hribih, Miloš pa prostovoljno vodi sekcijo MOOSHribi v mladinskem društvu za osebe z okvaro sluha VKLOP/IZKLOP skupaj s svojo ženo Majo. Njuna skupna imenovalca sta vzgajanje zdravega duha s pomočjo narave ter vodenje gluhih, naglušnih in slišečih v hribe in gore. Stanič in Ganić, tako se podobno slišita/prebereta :) 

 

O samem pomenu akcije in njenem začetku vas vabimo k branju člankov:

www.pin-opp.pzs.si
twitter.com/gluhistrezejo

facebook: Gluhi strežejo v planinskih kočah @gluhistrezejo
facebook:  In Planinec @inplaninec
facebook: Planinska zveza Slovenije @PlaninskaZvezaSlovenije
facebook: MOOSVID @mgnslovenija

Pišite nam na: gluhistrezejo@gmail.com

 

Akcija GSPK 2020 v zloženki:

Gluhi_strezejo_v_planinskih_kocah_2020_zlozenka_

 

Vabljeni v našo družbo in se nam tudi pridružite na naših inkluzijskih pohodih!

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 01___splo_ni

Vseslovenska prostovoljska akcija, ki je lani odmevala po vsej Sloveniji v planinskih kočah in širom izven naših meja, je pustila močno inkluzivno noto. Obiskovalci planinskih koč, najemniki/oskrbniki in prostovoljci, so želeli, da bi nadaljevali s tem čudovitim, inkluzivnim projektom tudi letos.

 

Vključujemo prostovoljce, oskrbnike in obiskovalce koč, da pokažemo, da smo kot družba zmožni delovati inkluzivno. Vezivo akcije je, da bodo gluhi stregli, ki ponuja komunikacijsko polje. Iz začetnega stika in radovednosti se lahko razvije pogovor. Akcija bo potekala v 15 kočah, 7 vikendov s številnimi prostovoljci od maja do septembra.

Ko strežejo gluhi so gostje postreženi. Na mizi vas bo čakal komunikacijski valjček, ki sporoča, kdaj si želite naročiti, plačati ali ne potrebujete ničesar. Modra pomeni, da želite naročiti. V meniju so pa slike za posamezno naročilo v SZJ (slovenski znakovni jezik). Naročite lahko v SZJ ali pa uporabite svojo domišljijo in pokažite s pantomimo, kaj si želite naročiti. Rumena pomeni, da želite plačati. Ko je valjček vodoravno na mizi, pa sporoča, da uživate in ne potrebujete ničesar.

Logo akcije v sliki pove naslov akcije. Roki, ki se stikata s prsti predstavljata besedo v SZJ kočo, pod rokama je narisana koča in narava, nad rokama so planine. Vse skupaj obdaja rdeč rob, ki je ponazarja rob markacije v katerem je zapisano ime akcije – Gluhi strežejo v planinskih kočah.

 

KAM USMERJAMO KORAKE?

CILJI:

o    Inkluzija vseh ne glede na invalidnost/OPP ali ne-invalidnost

o    Spodbujanje k povezovanju in vključevanju v družbeno korist

o    Vzpostaviti stik med ljudmi skozi večjezične komunikacije

o    Bodimo dejavni in dosežimo koče / Rekreacija do koč/Vzpo na koče/ Vzpodbujamo k zdravemu življenjskemu slogu

MOTO: »Bodimo inkluzivni«

Spoštujemo individualnost vsakega prostovoljca kakor oskrbnikov, osebja v kočah, obiskovalcev, planincev, kolesarjev.

POSLANSTVO: Omogočiti polno dostopnost in vključevanje gluhih in naglušnih v družbeno okolje in vstop na trg dela. Ozaveščati o njihovih zmožnostih. Vzpostavljati sodelovanje med ljudmi, ki jih druži ljubezen do hribov in gora.

VIZIJA: Omogočiti prostovoljcem, oskrbnikom in obiskovalcem nepozabno doživetje. Ponuditi drugačno doživetje in postreči obiskovalce, pohodnike, kolesarje s srčnimi pristopi, kjer se vzpostavi pristen stik preko slovenskega znakovnega jezika. Prikazati dobre zgodbe gluhih in naglušnih.

NAMEN: Promovirati slovenski znakovni jezik in inkluzijo, ozaveščati o gluhoti in naglušnosti, dodati dodano vrednost prostovoljstvu, vzpostaviti komunikacijske interakcije, razblinjati strahove in povečati stopnjo vključenosti vseh/za vse.

 

KAKO SE JE VSE ZAČELO?

Ideja o akciji Gluhi strežejo v planinskih kočah se je pojavila 30. septembra 2017 v Planinskem domu na Uštah. Takrat se je odvijalo pilotno usposabljanje za strokovni kader »Planinstvo za invalide/osebe s posebnimi potrebami (kratica Pin/OPP)«. Tam  so tudi bili trije gluhi udeleženci – Maja Kuzma, Miloš Ganić in Blaž Urh. Miloš je med krajšim odmorom povedal svojo željo, da bi gluhi nekoč delali v kočah kot natakarji. Ideja je bila sprejeta in tako smo po pobudi Nine Ražen to snovali v večernem prostem času.

Jurček Nowakk, vodja odbora Pin/OPP je ob Marjeti Čič usmerjal mlado četverico gluhih, skupaj smo snovali projekt od decembra 2017, pridružila se nam je še Daša Peperko. Vsi smo vzeli to priložnost v roke in skupaj pod glavnim nosilcem te akcije - Planinsko zvezo Slovenije, kjer deluje tudi odbor PIN/OPP, kovali načrte od idejne zasnove do realizacije. K sodelovanju smo tudi povabili Zvezo društev gluhih in naglušnih Slovenije.

22. in 23. septembra 2018 je v desetih planinskih kočah (Planinski dom na Boču, Dom dr. Franca Goloba na Čemšeniški planini, Planinski dom pri Gospodični, Kamniška koča na Kamniškem sedlu,  Koča na Planini nad Vrhniko, Ruška koča na Arehu, Tumova koča na Slavniku, Planinski dom Tamar, Planinski dom na Uštah, Planinski dom na Zelenici) sodelovalo 90 prostovoljcev, med katerimi so bili gluhi, naglušni, osebe s polževim vsadkom in slišeči. Akcija je uspela in navdušila vse, ki so bili njen del. Odziv obiskovalcev

o    Vsi sodelujoči so bili tako zelo prijazni, prijetni in topli! Ta akcija bi morala absolutno potekati večkrat!

o    Z veseljem sprejemamo in delimo izkušnje z udeleženci akcije, upam, da akcija ne bo samo enkratna.

o    Hvala čudoviti ekipi, pričarali ste sonček v ta turoben vikend. Zelo smo veseli in ponosni, da smo lahko bili del te prekrasne akcije ter upamo, da bo to postalo tradicionalno ter, da se naslednje leto ponovno srečamo v akciji Gluhi strežejo v planinskih kočah

o    Vsekakor pozdravljam , ker mislim, da je sobivanje (druženje) zelo pomembno, da se sploh znamo obnašati, da ne prihaja do zadreg na eni ali drugi strani. Super.

o    Pa še eno, ko najdem

 

ZAKAJ SMO ŽELELI IZVESTI TO AKCIJO?

Želeli smo predstaviti dobro prakso inkluzije, medgeneracijsko sodelovanje in spodbujati k povezovanju in vključevanju vseh ljudi v družbeno korist in dodati vrednost prostovoljnemu delu. Želeli smo predstaviti, da skupaj zmoremo, kljub drugačnemu načinu sporazumevanja. Vse invalide/OPP in neinvalide smo vabili k rekreativnim kakor sproščenim aktivnostim, da obiščejo planinske koče, kjer izkusijo drugačnost ter spoznavajo komunikacijo v slovenskem znakovnem jeziku (SZJ) poleg večjezične komunikacije. Koče so tudi obiskali tujci in je bil tudi to za prostovoljce izziv – kako najti stik in način komunikacije. Izkazalo se je, da je šlo!

 

KAJ VSE JE BILO POTREBNO PRIPRAVITI?

Za nemoteno izvajanje akcije imamo delovno skupino, ki skrbi za delegiranje nalog in za organizacijo v ozadju te akcije, ki pa je zelo ključno, da se sproti dogovarjamo in vidimo prednost v sodelovanju z različnimi kadri znotraj naše mladinske organizacije in z zunanjimi organizacijami. Imamo točno razdeljene naloge in se sproti informiramo med seboj.

Dogovor s kočami za sodelovanje in predstavitev zamišljenega poteka akcije, komunikacije, sodelujočih.

Povezovanje z občinami, lokalnimi planinskimi društvi ter zvezami in društvi, ki delujejo na področju invalidov/OPP.

Pred akcijo smo imeli usposabljanje za vodje in prostovoljce, prav tako smo imeli generalko v kočah/domu, kjer smo se soočali z realnostjo. Pripravljali smo:

o    slikovne jedilnike v SZJ,

o    planinske kretnje v video oblik kakor video-zanimivosti, povezanih s planinstvom, ki so objavljeni na YouTube (Gluhi strežejo v planinskih kočah) kakor na socialnih omrežjih (Facebook, Instagram, Twitter),

o    inkluzijske valjčke.

Da bi akcija zaživela, je bilo potrebno tudi izkoristiti medijsko moč. Prepoznavni smo na socialnih omrežjih (Facebook, Instagram, Twitter) kakor preko medijskih in časopisnih hiš ter raznih organizacijah, ki so delili naš dogodek in tudi o tem pisali. S pomočjo medijev tudi razblinjamo predsodke in tabuje o gluhih in naglušnih kakor rabe SZJ.

 

POGLED V PRETEKLOST, KAKO JE BILO LANI?

Za vse, ki so sodelovali lani v tej akciji s sloganom »Biti inkluziven«, je bila to neprecenljiva izkušnja. 90 prostovoljcev, ki je sodelovalo v akciji in dobilo priložnost, da so izkusili nekaj, kar so si dolgo želeli, je opravilo več kot 6757 prostovoljskih ur. Pokazali so, da zmorejo, da smo pripravljeni stopiti  drug proti drugemu. Tako smo  bili nagrajeni s Horusovo slovensko nagrado za družbeno odgovornost, ki smo jo prejeli 13. decembra 2018 v Mariboru. Ocenjevalna komisija Horusove nagrade jo je ocenila kot inovativno, socialno čutno, profesionalno, srčno ter samozavestno akcijo, ki je omogočila vključitev deprivilegiranih oseb (gluhi in naglušni) v aktivno družbeno in poklicno življenje. Ta nagrada pa seveda tudi pripada vsem planinskim kočam, planinskim društvom, občinam in obiskovalcem, ki so podprli to akcijo.

 

KAKO PA BO LETOS – V LETU 2019?

Letos akcijo organizirata Mladinsko društvo za osebe z okvaro sluha VKLOP/IZKLOP in odbor Planinstvo za invalide/OPP - (PZS). Na podlagi lanske akcije smo opazili, da je bilo 65 % prostovoljcev mladih in smo zaželeli tudi na nek način podpreti mlade osebe z manj priložnostmi, med katere spadajo tudi invalidi in osebe s posebnimi potrebami. Druga sprememba je, da smo se odločili, da bomo nadaljevali akcijo v 15 kočah in to od maja do septembra 2019.

 

DATUMI AKCIJ GSPK 2019

Datum akcije

Planinske koče

Dostopnost

11. – 12. maj

Koča na Planini nad Vrhniko

peš, kolo, avto

22. – 23. junij

Planinski dom na Zelenici

peš, kolo

29. – 30. junij

Planinski dom na Boču

peš, kolo, avto

Planinski dom na Uštah-Žerenku

peš, kolo, avto

Planinski dom pri  Gospodični na Gorjancih

peš, kolo, avto

6. – 7. julij

Planinski dom Tamar

peš, kolo

Frischaufov dom na Okrešlju

peš

Pogačnikov dom na Kriških podih

peš

3. – 4. avgust

Triglavski dom na Kredarici

peš

Ruška koča

peš, kolo, avto

Valvasorjev dom pod Stolom

peš, kolo, avto

7. – 8. september

Kamniška koča na Kamniškem sedlu

peš

Planinski dom dr. Franca Goloba na Čemšeniški planini

peš, kolo

Tumova koča na Slavniku

peš, kolo

14. – 15. september

Planinski dom na Mrzlici (ZAKLJUČEK AKCIJE)

peš, kolo, avto

 

Akcijo bo tudi poseben dogodek in sicer akcija slepih in slabovidnih »Stopiva skupaj, osvojiva vrh«, kjer jim bodo tudi gluhi in naglušni postregli.

 

Datum akcije

Planinske koče

Dostopnost

22. junij

Planinski dom na Zelenici

peš, kolo

Planinski dom na Boču

peš, kolo, avto

23. junij

Planinski dom pri  Gospodični na Gorjancih

peš, kolo, avto

 

Koča Antona Bavčerja na Čavnu

peš, kolo, avto

 

SOCIALNA OMREŽJA

-        obveščamo občudovalce, simpatizerje, sledilce o akciji, ki se bo odvijala ob vikendih v kočah, za določen vikend

-        vabimo k učenju planinskih kretenj

-        po akciji bomo objavili kratko reportažo iz koč

-        po končani celi akciji bomo konec septembra objavili videoposnetek, kako smo se pripravljali za akcijo in kako nam je bilo med akcijo

 

 

Vidni smo na:

In tudi na YouTube: Gluhi strežejo v planinskih kočah

 

PLANINSKE KRETNJE

Novost letošnje akcije:

o    še enkrat smo posneli planinske kretnje, ki smo jih že lani in dodali nove kretnje (trenutno 833 kretenj)

o    na teden objavljamo dva sklopa planinskih kretenj in izziv »5 kretenj brez podnapisov«

o    objavljamo zanimivosti o slovenskem znakovnem jeziku

 

ZNAKO-dnevnik 2019

Za namen beleženja in ohranjanja lepih spominov osvojenih koč smo pripravili ZNAKO-dnevnik 2019, ki je dnevnik za zbiranje žigov v času akcije »Gluhi strežejo v planinskih kočah 2019« (GSPK). Žige v dnevnik lahko zbirajo vsi zainteresirani. Sodelujejo tako, da v obdobju od 11. maja do 15. septembra 2019 zbirajo žige s planinskih koč, kjer bodo stregli gluhi. Žigi se zbirajo samo ob dnevih akcije GSPK na koči v okvirčke, v katerih so zapisane koče s svojimi datumi in število točk.

ZNAKO-dnevnik nagrajuje, točke bodo služile za seštevek do nagrad. Vsaka koča ima svojo točko, ki je točkovana na podlagi dostopnosti do koč. Med 22. in 23. junijem 2019 pa bo v štirih kočah potekala akcija s slepim in slabovidnimi »Stopiva skupaj, osvojimo vrh«, kjer jim bodo tudi gluhi/naglušni stregli in so tudi vključene v ZNAKO-dnevnik.

Za prejem žiga zainteresirani obiščejo koče, ki so navedene v okvirčkih skupaj z datumom akcije v dnevniku. Na kočah poiščejo našega prostovoljca, ki jim bo odtisnil žig #gluhistrezejo v ZNAKO-dnevnik.

Nagrade ZNAKO-dnevnika akcije GSPK 2019 so:

1. nagrada: 8 – 10 točk (Bronasta značka GSPK + diploma)

2. nagrada: 11 – 18 točk (Srebrna značka GSPK + diploma)

3. nagrada: 19 – 32 točk (Zlata značka GSPK + diploma)

ZNAKO-dnevnik, ki ima zbranih več kot 8 točk, nam zainteresirani lahko oddajo osebno v času zaključnega dogodka akcije na Mrzlici, kjer jim bomo osebno predali nagrado ali pa ga pošljejo na naslov MOOSVID, Nušičeva 3/B, 3000 Celje s pripisom »Gluhi strežejo« do 20. septembra 2019.

Zakaj je dnevnik imenovan kot ZNAKO-dnevnik?

ZNAK je pojem, ki nosi veliko pomenov v tej naši akciji GSPK. 

1. ZNAKovni jezik. To je jezik, s katerim komunicira gluha skupnost in ima tudi še druge velike prednosti v nekaterih situacijah. 

2. ZNAK v drugem pomenu kot markacija. Večino planinskih poti označujejo markacije, ki nam kažejo pot do vrha in nazaj domov. V naši akciji pa ravno te znake pripeljejo do naše planinske koče, kjer boste spoznali bogastvo znakovnega jezika in bogastvo narave, ki nas objemajo.

3. Znak je tudi lahko kot ŽIG. Smisel ZNAKO-dnevnika pa je ravno zbiranje "znakov" [žigov], kjer s tem dokažete svojo prisotnost na planinski koči v času akcije. 

ZNAKO-dnevnik je plačljiv in sicer znaša 5 €.

 

KOMUNIKACIJSKI VALJČEK

Valjček, ki je lani mnogim padel v oči, bo tudi letos vzbujal radovednost. Lani je bil valjček mnogim prostovoljcem v veliko pomoč. Bil je neke vrste vez med obiskovalci, kolesarji, pohodniki in prostovoljci – natakarji. Poimenovali smo ga inkluzijski valjček, sčasoma pa smo ugotovili, da bi se mu podalo drugo ime – komunikacijski valjček. Letos bo imel svojo preobrazbo.

Bo v modri in temno rumeni barvi. Imel bo tudi napise: NAROČAM, UŽIVAM, PLAČAM in tako bo omogočena obiskovalcem hitrejše razumevanje vsebine/kode, sporočila valjčka.

 

JEDILNI MENU S CENIKOM v slikah, kretnjah, besedah in v Braillovi pisavi

Letošnjo akcijo bomo pripravili jedilni menu z cenikom v slikah, kretnjah, besedah za vsako kočo posebej prilagojeno, v času akcije slepih in slabovidnih pa še v Braillovi pisavi. S tem želimo prikazati primere učinkovitega/univerzalnega načina komunikacije vizualnega in prilagojenega gradiva, razumljivega za vse. Vizualni del je primeren tudi za lahko branje.

Vabimo vas, da se nam pridružite v teh kočah kot obiskovalci, planinci, kolesarji. Razveselili se bomo tudi prijav prostovoljcev, ki želijo pridobiti nove izkušnje in z nami doživeti planinsko pustolovščino v slovenskem znakovnem jeziku.

Mladi z manj priložnostmi izvajamo solidarnostni projekt v okviru Evropske solidarnostne enote.
Zavod Movit in Nacionalna agencija programa Evropska solidarnostna enota

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
AKTUALNO
20.01.2022
Slepi se bodo učili slovenskega znakovnega jezika
04.01.2022
Brajica tudi v planinskih kočah
29.12.2021
Slepi in slabovidni ter ostali potniki še lažje z mestnim avtobusom po Ljubljani
27.12.2021
Večnamenski trak PZS z markacijo znova na voljo
25.12.2021
Voščilo
Vse novice
KOLEDAR
22.06.2024
Sv. TRIJE KRALJI
23.06.2024
JANČE - TREBELJEVO - GROSUPLJE - ŽUPANOVA JAMA
29.06.2024
PARAFESTIVAL
30.06.2024
VELIKI SNEŽNIK
06.07.2024
VRTACA
13.07.2024
STORŽIČ
14.07.2024
visokogorje
23.07.2024
TRIGLAV
28.07.2024
TUJINA preko 3000 m + BREITHORN 4136 m
31.08.2024
TURJAK - ŽELIMLJE - IŠKI VINGART
Vsi dogodki
Planinska zveza Slovenije