četrtek, 30. maj 2024
POIŠČI

Inkluzijski pohod na Bohor
Najdi nas na Facebooku

ODLOČEN KORAK - za slepe slabovidne ni ovir


INKLUZIJSKI POHODI - 2024

Vabljeni na naše pohode Skupaj v hribe.  Odbor inPlaninec lahko odpove ali spremeni datum pohodov zaradi neugodnih vremenskih razmer ali nepredvidljivih situacij.  Prijavite se na pohod, ki je primeren vašim zmožnostim na  inplaninec@pzs.si  ali svoji kontaktni osebi, število mest na organiziranem prevozu, kakor tudi pri prostovoljcih je omejeno.

SPISEK INKLUZIJSKIH POHODOV JE NA ZAVIHKU ODBORA inPlaninec

POHODI V LETU 2023
7.jan
NEBESA
14.jan KUM
22.jan MORAVŠKA OBHODNICA 1/3
4.feb MORAVŠKA OBHODNICA 2/3
5.feb MORAVŠKA OBHODNICA 3/3
21.feb RIBNICA
9.mar TAMAR - zimska
18.mar MARJANOV POHOD
19.mar KOFCE - ŠIJA - zimska
26.mar pohod v okviru izobraževanja - Ušte
15.apr STRUNJAN - PORTOROŽ
20.apr SELO V PREKMURJU
18.maj UŠTE
3.jun CESARGRAD - JAPICA
4.jun PAŠKI KOZJAK/BASALIŠČE
8.jun STARI MALN - vseSLO
10.jun Kal nad Hrastnikom - Dan SLO planincev
17.jun ŽAVCARJEV VRH
18.jun RATITOVEC
2.jul Parafestival sotočje SOČE
7.jul SLEMENOVA ŠPICA
7.jul ZAVETIŠČE POD ŠPIČKO
14.jul STORŽIČ
18.-20. jul KRMA - TRIGLAV  -  STANIČ
19.avg DOM POD STORŽIČEM
9.sep DOM POD JEŽOM
10.sep KALIŠE
16.sep UŠTE - PD MORAVČE - 30
23.sep ANKARAN - DEBELI RTIČ
24.sep GRADIŠČE - ELERJI
26.sep ŠKOCJANSKI ZATOK
30.sep ŠMOHOR
8.okt JELENOV STUDENEC
14.okt CUDV Draga IG
5.nov GOTENIŠKI SNEŽNIK
11.nov VOJAK
12.nov DOMANJŠEVCI
26.nov pohod v okviru izobraževanja - BOČPohodi v letu 2022

12.feb SLIVNICA
13.feb MRZLICA
6.mar ARTVIŽE - ŠKOCJANSKE JAME
19.mar ZELENICA
20.mar KLOPNI VRH
3.apr BOČ
14.apr Plački stolp
24.apr SINJI VRH - Pirnatova koča na Javorniku
7.maj DOBRČA
8.maj PEKEL PRI BOROVNICI
14.maj GORA OLJKA
15.maj SLO MUZEJ - Aljažev dom v Vratih
22.maj ZAVETIŠČE NA GOZDU - Koča na Kriški gori
29.maj KAL nad Hrastnikom
18.jun SVETINA
19.jun ERMANOVEC - BEVKOV VRH 
junij/julij Poštarski dom pod Plešivcem - Dom na Uršlji gori - Andrejev dom na Slemenu
junij/julij VOGEL
julij Zavetišče na Krnu - dom pri Krnskih jezerih - DOM NA KOMNI/BOGATIN
2.jul 24 ur Donačke gore
5.jul Prešernova koča na Stolu
8.-12.julij KAMNIŠKE ALPE
15.-16. jul SEDMERA JEZERA - PREHODAVCI - TRENTA
19.-20. jul JALOVEC
27.avg Velika planina
10.sep GOSPODIČNA
11.sep JANČE
18.sep "NEZNANO"
22.sep Toško čelo
24.sep BOHOR
25.sep POREZEN - BOLNICA FRANJA
29.sep Završki stolp 
oktober Koča na Hleviški planini - SIVKA
oktober KRIM

Slepi in slabovidni planinci po Slovenski planinski poti - SSP po SPP

Slepi in slabovidni pohodniki so pričeli s svojim podvigom osvajanja vrhov na Slovenski planinski poti. Namen prostovoljskega projekta je omogočiti slepim in slabovidnim doživetje gora. Tudi slepim in slabovidnim je planinstvo blizu kot način življenja. Od ideje in izražene želje Sabine DERMOTA na poti iz Čavna 23. junija 2019 Jurčku NOWAKK je predlagala da slepi/slabovidni prehodijo SPP. 12. decembra 2019 smo se prvič srečali in ustanovili delovno skupino Slepi/slabovidni planinci po Slovenski planinski poti (SSP po SPP). Skupina šteje 9 članov (2 člana odbora Pin/OPP in 7 slepih/slabovidnih članov). Delovna skupina ni dokončna in se bo po prilagajala potrebam.

SPP_Kura_PIN_OPP_3B

⭕️ Na sliki logo akcije, na kateri je zemljevid Slovenije, v katerem je napis Slepi/slabovidni po SPP 2020-2022. Zemljevid zelene barve je opremljen z rdečo čelado, na kateri je logo Pin/OPP, obut v rdeče pohodniške čevlje, oprtan z rdečim nahrbtnikom in drži sivo palico. Na levi strani na vrhu je logo SPP, pod njim markacija in število 1, pod tem pa logo Planinske zveze Slovenije. V desnem delu je logo KPŠRD »KAREL JERAJ« . 

Delovno skupino SSP po SPP vodi Ana ORAŽEM, planinski del akcije je prevzel vodja odbora Pin/OPP vodnik PZS od leta 1981 Jurček NOWAKK, logistiko bosta urejali Marjeta ČIČ (Pin/OPP) in Nataša Žganjar (KPŠRD »KAREL JERAJ«), seveda ob podpori vse delovne skupine. Ostali člani delovne skupine pa imajo razna dela, ki so potrebna za izpeljavo projekta, ki je zelo zahteven, predvsem geografsko zelo širok, saj so vključeni planinci iz vse Slovenije. Dela nam ne bo zmanjkalo, ga pa opravljamo z veseljem za dober namen, cilje posameznika in skupnosti v družbi.

Delovno skupino sestavljajo: Marjeta ČIČ, Sabina DERMOTA, Sašo DREVEN, Miha JAKOPIN, Igor MILJAVEC, Jurček NOWAKK, Ana ORAŽEM, Irena TEMLIN in Nataša ŽGANJAR.

Za doseganje ciljev so predvidena tri leta, saj bo naš projekt trajal od leta 2020 do 2022. Prvi cilj je prehoditi celo Slovensko planinsko pot v treh letih in napolniti naše planinske dnevnike z vsemi žigi.

Želimo motivirati planince, katerim manjka še kakšen žig, da ga pridobijo.

Cilji se kar sami ponujajo, največ je pa vreden osebni cilj, zato vsem, ki so kakorkoli vključeni v projekt želim, da ga dosežejo:
- Ozaveščanje o slepoti in slabovidnosti - o nevidni invalidnosti.
- Usposobiti spremljevalce za hojo v hribe in sodelovanje s humanitarnimi organizacijami.
- Obeležitev prvega vzpona slepih in slabovidnih na Triglav. Od takrat je minilo 58 let.
- Gojiti medsebojno sodelovanje organizacij in posameznikov.
- Srečevanje z domačini, njihovo kulturo, folkloro ter floro in favno našega hribovitega in goratega sveta.
- Sodelovati in povezovati se želimo z drugimi organizacijami in akcijami, npr. Stopiva skupaj, osvojimo vrh, Gluhi strežejo v planinskih kočah, Gibalno ovirani gore osvajajo ...
- Hoja v hribe in gore je tudi za spremljevalce in vodnike velik izziv, zato usposabljamo tudi za spremljanje slepih in slabovidnih pohodnikov.
- Rekreacija in skrb za zdravje se kot cilj projekta kar sama ponujata, zato v hribe privabiti čim več ljudi z okvaro vida.
Logotip projekta slepi in slabovidni pohodniki po slovenski planinski poti (v nadaljevanju kratica SSP po SPP) je zemljevid Slovenije. Na predlog člana KPŠRD »KAREL JERAJ« in predsednika Miha Jakopina so jo oblikovalci obuli in oblekli v pohodniško opremo. Vabim vas, da se nam na dogodkih pridružite, saj je moto akcije: "V objem gora s prijatelji."

8. februarja 2020 je na Pohorju - Mariborski koči odbor Pin/OPP podpisal dogovor o sodelovanju s Slovensko karitas, Združenjem slovenskih katoliških skavtinj in skavtov ter Zvezo tabornikov Slovenije na Mariborski koči na Pohorju.  Potrebujemo veliko prostovoljcev, ki bodo z nami dosegali žige. Prispevek o dogodku na Pohorju si lahko preberete na povezavi tukaj.

Organizacija projekta je tudi velik finančni zalogaj, ki ga nikakor ne morejo prevzeti posamezniki (slepi/slabovidni), saj je potrebno pokrivat prevoz in prehrano spremljevalcev/prostovoljcev v visokogorju pa bo potrebno hrano, spanje in prevoz pokriti tudi vodnikom PZS, profesionalnim vodnikom in gorskim reševalcem. Zato vse Vas naprošamo, da našo akcijo tudi finančno podprete.

V primeru, da nas želite podpreti, Vas prosimo, da nam finančna sredstva nakažete na:

Delavska hranilnica d. d., SWIFT: HDELSI22

IBAN: SI56 6100 0001 6522 551

Model sklica: SI00, sklic na št. 314 - 500

Organizacijo projekta SSP po SPP sta prevzeli

o   Kulturno-prosvetno in športno rekreativno društvo slepih in slabovidnih »KAREL JERAJ« (KPŠRD). Je invalidska organizacija, ki deluje za slepe in slabovidne na območju cele države. Društvo je članom zaradi njihovih posebnih potreb v pomoč pri doseganju kakovosti življenja, predvsem na področju športa, šaha in kulture. Društvo organizira različne prireditve, tečaje, delavnice in predavanja. S temi dejavnostmi pomaga pri vključevanju v družbo, saj je to zaradi okvare vida zelo oteženo. Odprto je tudi za nečlane, če se želijo udeležiti katere izmed dejavnosti ali prireditve. Športne in rekreativne dejavnosti so: šah, showdown (namizni tenis za slepe), plavanje, stezno kegljanje, pikado (govoreči), golbal (igra z zvenečo žogo), kolesarjenje s tandem kolesi, vrtno kegljanje ter planinstvo in pohodništvo. Na društvu deluje tudi kulturna skupina »Optimisti«, ki predstavlja prozo, poezijo in glasbo - predvsem slepih in slabovidnih avtorjev. Društvo je bilo ustanovljeno marca 1957 in se imenuje po skladatelju in učitelju glasbe v Zavodu za slepo in slabovidno mladino. Domača stran društva www.kpsrd.si

o   Planinska zveza Slovenije - (PZS), odbor planinstvo za invalide (Pin/OPP). 

Planinstvo za invalide/OPP sledi sloganu Planinske zveze Slovenije planinstvo kot način življenja, za vse v utripu inkluzije Pin/OPP. Omogočanje pohodništva, dostopnosti planinskih poti in koč ter vključitev vseh invalidov, da skupaj lahko uživamo gore. Planinstvo za invalide/OPP inovativno pristopa k odpiranju vrat razumevanja drugačnosti in različnosti. Širjenje ideje, da lahko vsak prispeva svoj delček k raznolikosti in pestrosti pohodništva. Inkluzijski pohod je izkustveno učenje o drugačnosti, o različnosti in o zmožnostih. Spoznanje, ki nastane preko lastnega doživljanja, je vredno veliko več kot pripoved, predavanje ali prebrana beseda. Omejitve, ki jih imamo so v naših glavah. Povabilo k spoznanju sveta invalidov/OPP in k inkluziji, ko delamo korake k vključujoči družbi.

Veseli bomo, če se nam boste na poti tudi pridružili, da bomo skupaj delili korak!

 HVALA!

 Dobite nas na: ss.spp2020.22@gmail.com

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
AKTUALNO
20.01.2022
Slepi se bodo učili slovenskega znakovnega jezika
04.01.2022
Brajica tudi v planinskih kočah
29.12.2021
Slepi in slabovidni ter ostali potniki še lažje z mestnim avtobusom po Ljubljani
27.12.2021
Večnamenski trak PZS z markacijo znova na voljo
25.12.2021
Voščilo
Vse novice
KOLEDAR
01.06.2024
BLEGOŠ
06.06.2024
VSESLOVENSKI INKLUZIJSKI POHOD
16.06.2024
POHOD - IZOBRAŽEVANJE - UŠTE
22.06.2024
Sv. TRIJE KRALJI
23.06.2024
JANČE - TREBELJEVO - GROSUPLJE - ŽUPANOVA JAMA
29.06.2024
PARAFESTIVAL
30.06.2024
VELIKI SNEŽNIK
06.07.2024
VRTACA
13.07.2024
STORŽIČ
14.07.2024
visokogorje
Vsi dogodki
Planinska zveza Slovenije