sreda, 19. junij 2024
POIŠČI

InPlaninci na Kofcah – od zelene pomladi v objem zime
Najdi nas na Facebooku

GOGO - Gibalno ovirani gore osvajajoPOHODI V LETU 2024

1

14. apr.

ANKARAN - ELERJI

2

11.maj

DOMANJŠEVCI - ŠALOVCI

3

19.maj

POHOD - IZOBRAŽEVANJE

4

23.maj

ZAVRŠKI STOLP

5

06. jun.

VSESLOVENSKI INKLUZIJSKI POHOD

6

15.jun

DAN SLO PLANINCEV - ČRNA NA KOROŠKEM

7

22. jun.

Sv. TRIJE KRALJI

8

29.jun

PARAFESTIVAL

9

13.jul

STORŽIČ - Dom pod Storžičem

10

14. sep.

JELENOV STUDENEC

11

19. sep.

PEČKE

12

29. sep.

POHOD - IZOBRAŽEVANJE - UŠTE

13

05. okt.

KOPITNIK - GORE

14

12.okt

Draga Ig

15

16. nov.

LISCA

16

24. nov.

POHOD - IZOBRAŽEVANJE - BOČPrijavite se na pohod, ki je primeren vašim zmožnostim na inplaninec@pzs.si, število mest je omejeno. Zaradi neugodnih vremenskih razmer in nepredvidljivih situacije se lahko plan pohodov spremeni.


POHODI 2023


9.mar

TAMAR

26.mar

pohod v okviru izobraževanja

15.apr

STRUNJAN - PORTOROŽ

20.apr

SELO V PREKMURJU

14.maj

pohod v okviru izobraževanja

20.maj

ŽAVCARJEV VRH

8.jun

STARI MALN - vseSLO

10.jun

Kal nad Hrastnikom - Dan SLO planincev

2.jul

Parafestival sotočje SOČE

19.avg

DOM POD STORŽIČEM

27.avg

KOŠENJAK

9.sep

VELIKA PLANINA

14.sep

TROMEJNIK

23.sep

ANKARAN - DEBELI RTIČ

30.sep

ŠMOHOR

14.okt

CUDV Draga IG

22.okt

pohod v okviru izobraževanja

26.nov

pohod v okviru izobraževanja


Pohodi 2022

14.apr Plački stolp
14.maj GORA OLJKA
22.maj Zavetišče v Gozdu/Kriška gora
29.maj usposabljanje - KAL
18.jun Almin dom   SVETINA
19.jun ERMANOVEC
27.avg Velika planina - prestavljeno na 2023
10.sep Gospodična
11.sep JANČE
18.sep neznano
22.sep vseSLO inkluzijski pohod Toško čelo
24.sep Bohor
29.sep Završki stolp ali Majstrov stolp

in Planinec-banner GOGO 2022_1


GOGO 2021
GOGO_2021_Banner
Lani smo začeli, prebili led in do planinskih koč na štirih različnih lokacijah popeljali več kot 100 gibalno oviranih. Ohrabreni in obogateni s krasno izkušnjo gledamo dalje in napovedujemo nadaljevanje akcije Gibalno ovirani gore osvajajo 2021 (GOGO 2021).
Akcija bo tudi letos potekala pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja. Nicehash, slovenski posrednik pri rudarjenju kriptovalut, upravlja ga slovensko podjetje H-BIT, ostaja ponosni generalni sponzor akcije Gibalno ovirani gore osvajajo.

Dostopnost, gibanje, medgeneracijsko sodelovanje

»GOGO 2021 je akcija, ki nagovarja k telesni dejavnosti vse gibalno ovirane, da zapustijo udobje kavča in enoličnega vsakdana ter se podajo v naravo, družbo in novim dogodivščinam naproti,« ve slikovito in pragmatično akcijo opisati Jurček Nowakk, zagotovo ena od gonilnih sil projekta Gibalno ovirani gore osvajajo. Namen akcije je gibalno oviranim predstaviti dostopne poti in koče ter jih pritegniti v naravo, jim omogočiti rekreacijo, aktivnosti v naravi z družbo ter spoznavanje občutkov in iskanje izzivov. Namen akcije je povezovati invalidske in humanitarne organizacije, krepiti solidarnost, medgeneracijsko sodelovanje, prostovoljstvo in skrb za naravo.

GOGO_2021_pohodniki_Stefan_Marjaz_pin_OPP_PZS
Na sliki skupina pohodnikov oblečenih v modre majice obkroža mladeniča na 'gorskem' vozičku in mladenke na invalidskem vozičku, foto Štefan Matjaž

»Preteklo leto smo začeli z akcijo Gibalno ovirani gore osvajajo. Po prepričanju delovne skupine, vseh udeležencev in po odzivih v javnosti uspešno. Ta ocena, izkazan interes in naša želja, da odpremo ta svet za gibalno ovirane nas je gnala naprej in tako letošnjo akcijo smelo oblikujemo. Izredno smo veseli, da so se delovni skupini pridružili člani Društva distrofikov Slovenije. Za pomoč kot spremljevalci, prostovoljci na pohodu pa se javljajo razna društva in podjetja. Zadali smo si smel cilj izvesti 10 pohodov na cilje po celi Sloveniji in v obdobju sedmih mesecev. Skupaj z ambasadorji in parašportniki bomo motivirali in informirali zainteresirane. Pred nami je še dosti logističnih zadev, ki jih uspešno rešujemo in se vsi zelo trudimo, da akcija bo zopet uspeh. Nagrada nam in potrdilo je že nasmeh udeležencev na cilju. Ne vem, kako bi nas starosta slovenskega planinstva Janko Mlakar imenoval, ampak vem, da bi nas »križal«, če tega ne bi naredili in bi iz doline gor gledali ter sknecali,« novi sezoni akciji na pot pove Stojan Rozman, vodja delovne skupine GOGO 2021.GOGO_partnerji_2021

Štirje partnerji
Ponosni partnerji akcije so ostali Planinska zveza Slovenije, Sonček - Zveza društev za cerebralno paralizo Slovenije so. p. ter Zveza paraplegikov Slovenije. Veseli pa smo, da se nam je pridružilo še Društvo distrofikov Slovenije, ki je tako postal četrti partner akcije. Skupaj z drugimi akcijami Odbora za planinstvo invalidov/OPP Planinske zveze Slovenije sodelujemo še s Slovensko Karitas, Združenjem slovenskih katoliških skavtinj in skavtov in Zvezo tabornikov Slovenije ter drugimi manjšimi humanitarnimi organizacijami in posamezniki.

Deset pohodov
Za letos načrtujemo 10 inkluzijskih pohodov. Začeli bomo 29. maja v planinskem domu na Mirni gori potem pa nadaljevali v Planinskem domu na Uštah ob vseslovenskem inkluzijskem pohodu (3. 6.), koči na Planini Razor (13. 6.), koči na Planini nad Vrhniko (16. 6.), koči Antona Bavčerja na Čavnu (26. 6.), Ruški koči (27. 6.), Lavričevi koči (17. 7.), Pokljuki (4. 9.), Šmarni gori (16. 9.) in Tončkovem domu na Lisci (23. 10.).


GOGO_2021_koce
Na sliki seznam koč akcije Gibalno ovirani gore osvajajo 2021
Veliko je razlogov, zakaj v gore z GOGO. Doživljanje pohoda, pogovor, sproščenost, narediti nekaj prvič, hribovska hrana na svežem zraku bolj tekne in dobra volja, še vedno najbolja. GOGO je dostopna aktivnost, ki je gibalno ovirani ne bi zmogli izvesti samostojno. Občutki, ki jih ob takih dogodkih začutiš je zelo težko opisati, nekako jih je potrebno doživeti. Temu sledi nepopisna sreča, da smo skupaj zmogli. To je inkluzija, kjer se zabrišejo razlike in se prepustimo procesu učenja živeti drug z drugim.

Hvaležni in ponosni smo, ker bodo letošnjo akcijo podprli ambasadorji Evgen Bavčar, Urška Vučak Markež, Marija in Andrej Štremfelj, Tone Kuntner, Brigita Langerholc, Viki Grošelj, Sašo Dobnik, Žiga Gombač, Andrej Težak - TEŠKY, Uroš Bitenc in ansambel Zadetek. Akcija je obarvana tudi športno, podprli so jo tudi parašportniki, z nami bodo Nastija Fijolič, Matej Arh, Lena Gabršček, Matic Keržan, Dejan Fabčič, Sandi Novak, Tanja Cerkvenik, Jernej Slivnik, Gregor Gračner, Anej Doplihar in David Škorjanc.

Ni gora ovira, je vabljiv izziv. V pričakovanju vašega obiska akcije GOGO in skupnega vzpona.

GOGO_Pin_OPP_PZS_ZPS_Soncek__4_
Pohodniki na vzponu po cesti, arhiv Pin/OPP

Kako je bilo lani?

V lanskem letu smo obiskali koče na Boču, v Tamarju ter Čavnu, dvakrat pa smo se zbrali pri Lavričevi koči na Gradišču. Naša prizadevanja so podprli tudi ambasadorji akcije  Viki GrošeljAndrej in Marija ŠtremfeljTone KuntnerUrška Vučak Markež ter Evgen Bavčar, zbrane so pozdravili tudi parašportnice in parašportniki: Lena Gabršček, Jernej Slivnik, Matej Arh, Gregor Gračner, David Škorjanc. Na inkluzijskih pohodih se je zbrala pisana druščina pohodnikov, ki so tako ali drugače premagali vzpon, potem pa si izmenjavali izkušnje in občutke.

GOGO_Pin_OPP_PZS_ZPS_Soncek__2_
Pohodniki na vzponu po cesti, arhiv Pin/OPP

O GOGO 2021 partnerji akcije:

Jože Rovan, predsednik Planinske zveze Slovenije:
»Hribi in gore so mistični svet, ki vsakega obiskovalca prevzamejo in ga napolnijo s svojo prvinsko naravo. V Planinski zvezi Slovenije smo veseli, da lahko sodelujemo z drugimi partnerskimi organizacijami in pomagamo odpirati ta svet tudi gibalno oviranim. S tem skupaj rastemo, tako z vidika doživljanja narave, kot vzajemno razumevanje sočloveka.«

Lojze Tomaževič, predsednik Sončka - Zveze društev za cerebralno paralizo Slovenije so. p.:
»V projektih invalidskih organizacij akciji je videl izziv, kar za nas pomeni priznanje tega, da smo s svojim dolgoletnim delom prišli v množico, med navadne ljudi. Le-ti so začeli prepoznavati delo invalidskih organizacij in nas na ta način pripeljali korak naprej. Inkluzija se ne doseže z zakonom in ne s konvencijami, doseže se takrat, ko se različni ljudje srečajo na vrhu, na istem mestu z isto idejo - uživati v naravi in življenju.«

Zlo_enka_GOGO_2021

Zgibanka GOGO2021

Mateja Toman, Predsednica Društva distrofikov Slovenije
»V Društvu distrofikov Slovenije smo veseli, da smo bili povabljeni k sodelovanju v projektu Gibalno Ovirani Gore Osvajajo (GOGO), ki so mu minulo leto pot navzgor že utrli prijatelji iz Planinske zveze Slovenije, Zveze paraplegikov Slovenije in Zveze Sonček. Društvo distrofikov Slovenije ima dolgo in bogato zgodovino razvejanih aktivnosti za mišično in živčno-mišično obolele (na kratko: distrofike), med katerimi sta skrb za ohranjevanje zdravja in šport odlična platforma socialnega vključevanja in povezovanja ter promocije zdravega načina življenja. Zagotovo pohodništvo in planinarjenje distrofikom, zaradi narave naše invalidnosti, ni prva misel ob razmišljanju o kvalitetnem preživljanju prostega časa. Verjamemo pa, da se bo paleta različnih aktivnosti distrofikov s to in podobnimi akcijami pomembno obogatila in posledično dvignila kvaliteto življenja vsem udeležencem. Z vrednotami, ki jih izpostavlja projekt, kot so: solidarnost, medgeneracijsko sodelovanje, prostovoljstvo in skrb za naravo, se istovetimo tudi v našem društvu in veseli nas, da bodo tudi distrofiki na tak način dobili možnost doživeti izkušnjo obiska gora in stika z neokrnjeno naravo v družbi pozitivno naravnanih ljudi. Menimo, da je projekt še posebej dobrodošel v obdobju pandemije, ko se invalidi srečujemo z dodatnimi izzivi pri ohranjevanju fizičnega in duševnega zdravja, obenem pa razmišljamo in delujemo v smeri ohranjanja čim bolj običajnega stila življenja tudi v aktualnih korona razmerah.«

GOGO_Pin_OPP_PZS_ZPS_Soncek__3_
Pohodniki pripravljeni na vzponu po cesti, arhiv Pin/OPP

Dane Kastelic, predsednik Zveze paraplegikov Slovenije:
»Zveza paraplegikov Slovenije je v izvedbi akcije GOGO 2020 z zadovoljstvom sodelovala kot partnerica skupaj z Zvezo Sonček ter Planinsko zvezo Slovenije. Takšne in podobne akcije vedno podpremo, kjer so vključeni paraplegiki in tetraplegiki, še posebej tam, kjer je v ospredju rekreacija in šport. Ker so naši člani v večini vezani na invalidski voziček je ta projekt še toliko bolj dobrodošel, saj se tako poleg srečanja s sovrstniki in enako mislečimi, povežejo z neokrnjeno naravo. Hkrati pa krepijo svojo odgovornost do okolja. Naša organizacija bo v tem letu še dodatno vložila napor na promociji akcije pri naših članih, da bodo tako udeleženi v večjem številu, saj se kot organizacija, ki združuje najtežje gibalno ovirane invalide zavedamo, da s svojim pojavljanjem pripomoremo k osveščanju in ozaveščanju ostalih državljanov, da med njimi živijo in ustvarjajo invalidi z zlomljeno ali obolelo hrbtenjačo, ki je v več kot 30% nastala zaradi prometnih nesreč. Dobrih 15% pa je med nami takih članov, ki so se poškodovali zaradi raznih padcev in zdrsov, veliko med njimi tudi v gorah. Počaščeni pa smo, da se nam je kot partner letos priključilo tudi Društvo distrofikov Slovenije z njegovim organizacijskim pristopom in udeležbo njihovih članov v tej zelo sporočilni akciji, saj skupaj zmoremo VEČ! Prepričani smo, da bo akcija GOGO 2021 tudi letos odlično organizacijsko pripravljena in ko nas zapustijo izredne razmere zaradi pandemije tudi uspešno izpeljana v čudovitem gorskem okolju s kar največjo udeležbo invalidov.«

_____________________________________________________________________________________________________

Akcija GOGO izbeljana prvič v letu 2020.
Gibalno ovirani gore osvajajo je akcija, ki nagovarja k telesni dejavnosti vse gibalno ovirane, da zapustijo udobje kavča in enoličnega vsakdana ter se podajo v naravo, družbo in novim dogodivščinam naproti. Akcija GOGO 2020 ima zelo "slovenski" pridih, saj želijo biti tudi invalidi gorniki, planinci, tako kot vsi Slovenci. 

GOGO logo_1
Akcija bo potekala v treh terminih na štirih slovenskih kočah:
• 5. september 2020, Tamar in Boč
• 6. september 2020, Čaven in Gradišče Lavričeva koča
• 10. september 2020, Gradišče Lavričeva koča.
Na kočah nas že nestrpno pričakujejo. Skupaj lahko premikamo meje, meje možnega, moramo jih samo podpreti in jim pustiti, da nam pokažejo, da želijo, da zmorejo, da znajo.

Namen akcije je inkluzija skozi okrepitev aktivne vloge invalidov in oseb s posebnimi potrebami (OPP) za preprečevanje osamljenosti, izključenosti, apatičnosti in telesne nedejavnosti.
Gibalno ovirani so do zdaj hodili v hribe na različne načine in predvsem v lastni organizaciji, sedaj želimo to izvesti in omogočiti organizirano za vse vrste gibalno oviranih - paraplegike, distrofike, osebe z multiplo sklerozo, odsotnostjo uda, osebe po kapi, poškodbi glave ... Za vse, ki uporabljajo različne vrste invalidskih vozičkov, bergle, hodulje, opornice. To izvajamo tudi z namenom ustvarjanja pogojev za razvoj planinstva za vse invalide/OPP.

Cilji akcije posegajo na različna področja:
• Pripeljati invalide/OPP v hribe, jim omogočiti obiskovanje planinskih pohodov, jim predstaviti dostopne točke v hribih in gorah, ne glede na njihove zmožnosti.
• Narediti nekaj zase in se premakniti s kavča v življenje, dejavnost, naravo, družbo, raziskovanje in zapustiti cono udobja.
• Inkluzija kot proces, pri katerem se učimo živeti drug z drugim.
• Prebuditi razmišljanje, da je gibanje v naravi drugačno in da z vzponom na vrh vidijo svoje probleme drugače, preizkusijo svoje zmožnosti in najdejo izziv. Zmorejo najti veselje in radost.
• Povezati invalidske in humanitarne organizacije, krepiti solidarnost, medgeneracijsko sodelovanje, razumevanje, prostovoljstvo in ostri posluh drug za drugega.
• Pokazati polnost doživljanja, ko invalidnost/PP, postane postranska in je na prvem mestu oseba, pogovor, uživanje, cilj.
• Vzbuditi željo in samoiniciativnost, da se bodo po dobri izkušnji tudi sami podali na gibanje v naravi.
• Začutiti neokrnjeno naravo, svobodo in doživeti nove izzive za marsikoga do sedaj nepredstavljive.

Akcija poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije, Boruta Pahorja, kar je izkaz njegove podpore našemu delu in prizadevanjem ter daje dogodku prav poseben pomen. Ceni namreč naše ideje, se zavzema za vključevanje in podpira naša prizadevanja.

Prijavi obrazec je dostopen na povezavi tukaj.

Opis akcije najdete na povezavi dostopini tukaj.

Banner_GOGO__PZS_ZPS_Soncek_pin_niceHASH


© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
AKTUALNO
20.01.2022
Slepi se bodo učili slovenskega znakovnega jezika
04.01.2022
Brajica tudi v planinskih kočah
29.12.2021
Slepi in slabovidni ter ostali potniki še lažje z mestnim avtobusom po Ljubljani
27.12.2021
Večnamenski trak PZS z markacijo znova na voljo
25.12.2021
Voščilo
Vse novice
KOLEDAR
22.06.2024
Sv. TRIJE KRALJI
23.06.2024
JANČE - TREBELJEVO - GROSUPLJE - ŽUPANOVA JAMA
29.06.2024
PARAFESTIVAL
30.06.2024
VELIKI SNEŽNIK
06.07.2024
VRTACA
13.07.2024
STORŽIČ
14.07.2024
visokogorje
23.07.2024
TRIGLAV
28.07.2024
TUJINA preko 3000 m + BREITHORN 4136 m
31.08.2024
TURJAK - ŽELIMLJE - IŠKI VINGART
Vsi dogodki
Planinska zveza Slovenije