sobota, 20. julij 2024
POIŠČI

Z varnim korakom tudi pozimi
Najdi nas na Facebooku

RSS KANALI VODNIŠKE KOMISIJE


Kaj je RSS?


RSS je tehnologija na podlagi XML-ja, s katero si lahko samodejno obveščen o temah, ki te zanimajo. Ni ti treba na spletno stran, da bi videl, ali je bil napisan kakšen nov članek ali novica, lahko uporabiš RSS, ki te na to opozori vsakokrat, ko se to zgodi.

Kako lahko uporabljamo RSS?

Na splošno potrebuješ samo odjemalca (program) za RSS-datoteke. Ta program izpisuje informacije, ki jih pridobi iz raznih RSS-kanalov. Po odločitvi za RSS-odjemalca se moraš odločiti, katere RSS-kanale želiš pregledovati.

Kako dobim odjemalca za RSS?

Na spletu je veliko odjemalcev za RSS. Ti delujejo na različnih operacijskih sistemih, tako da boš moral to upoštevati pri svoji izbiri. Če uporabljaš Windowse in želiš zastonjskega odjemalca, ti priporočamo RSS Bandit, kot drugo možnost pa Feedreader. Najnovejša Mozilla Firefox podpira branje RSS-kanalov v obliki "Live Bookmarks". RSS-kanale podpira tudi Mozilla Thunderbird. Uporabniki Linuxa lahko preizkusite Liferea.

Nastavitev RSS-kanalov za različne programe


RSS-Bandit
Download: v oknu, ki se ti odpre, izberi Download, nato izberi RSS Bandit at Sourceforge.net, na novo odprti strani pa samo izbereš prvo povezavo RssBandit1.3.0.42installer.zip pod naslovom rssbandit.
Nastavitev: uporabi funkcijo Locate Feed (Ctrl+S) in v oknu, ki se ti odpre, izberi zavihek Locate this Url, vanj vpiši www.pzs.si/rss in klikni gumb Find Feeds. Potrebno je le še izbrati želene kanale in klikniti gumb Subscribe in potrditi izbiro z OK.

Feedreader
Download: v oknu, ki se ti odpre, izberi Download Feedreader, nato izberi Download from Fileforum, na novo odprti strani pa samo izberi Download Now.
Nastavitev: kliki ikono New Feed levo zgoraj, v vnosno okno pa prilepi (Paste) bližnjico do kanala, ki si jo skopiraš s strani www.pzs.si/rss (Copy Shortcut). Nato je potrebno vpisati še ime kanala. Postopek ponovi za vse želene kanale.

Mozilla Firefox
Download: v oknu, ki se ti odpre, izberi Download Firefox - Free.
Nastavitev: s klikom na posamezno povezavo desno v spisku kanalov, ki so ti na voljo, se ti odpre novo okno, v katerem si nastaviš poljubni naslov kanala in lokacijo, kamor se bo kanal shranil. Postopek ponovi za vse želene kanale.

Mozilla Thunderbird
Download: v oknu, ki se ti odpre, izberi Free Download.
Nastavitev: z desnim miškinim gumbom klikni na mapo News & Blogs (lahko si ustvariš tudi novo mapo) in izbereš Manage Subscriptions. Klikneš na Add in v polje Feed URL prilepi (Paste) bližnjico kanala, ki si jo skopiral iz strani www.pzs.si/rss (Copy Shortcut). Postopek ponoviš za vse želene kanale, na koncu pa klikneš OK. Nastavljeni kanali se nahajajo v mapi, za katero si delal nastavitve.

Internet Explorer 7
Download: v oknu, ki se ti odpre, v meniju Select your operating system izberi tvoj operacijski sistem in pritisnite go.
Nastavitev: Ko izbereš želen kanal, se ti odpre novo okno, v katerem izbereš Subscribe to this feed, si nastaviš poljubni naslov kanala in lokacijo, kamor se bo kanal shranil. Postopek ponoviš za vse želene kanale.

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024
IZBERITE KANAL
 Novice
 Koledar dogodkov
Planinska zveza Slovenije