sreda, 19. junij 2024
POIŠČI

Novinarska konferenca inPlaninec
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

sreda, 29. december 2021 ob 00:00, ogledov: 2569

Slepi in slabovidni ter ostali potniki še lažje z mestnim avtobusom po Ljubljani

Objavil(a): Marjeta Čič
Poleg bele palice je slepim in slabovidnim v veliko pomoč tudi tehnologija. Izpostavimo lahko pametne mobilne telefone, ki jih slepi in slabovidni uporabljajo vsakodnevno za različna opravila. Na voljo je veliko mobilnih aplikacij, ki slepim in slabovidnim pomagajo do večje samostojnosti in neodvisnosti, med njimi tudi mobilna aplikacija BlindBus.
Pod okriljem Kulturno-prosvetnega in športno rekreativnega društva slepih in slabovidnih »Karel Jeraj« je izšla mobilna aplikacija za iOS naprave z imenom BlindBus. BlindBus je mobilna aplikacija, ki omogoča spremljanje prihodov avtobusov Ljubljanskega potniškega prometa v živo ter spremljanju potovanja posameznega avtobusa na katerega smo vstopili (zadnja obiskana postaja, naslednja postaja, obvoz, razdalja do želene postaje in napovedi). Prav tako je BlindBus prilagojen za osebe, ki so gibalno manj sposobne oz. invalide, ki za svoje potovanje potrebujejo vstopno ploščad, saj aplikacija opozori o možnosti le-te. Aplikacija pa ob vklopu Voice Overja, za slepe in slabovidne prikaže dodatne možnosti, saj je popolnoma prilagojena tako za slepe in slabovidne, kot tudi za videče. Na voljo je v slovenskem in angleškem jeziku.


Video o aplikaciji BlindBus

Mobilna aplikacija je razvita popolnoma prostovoljno, brez investicij, uporabnikom pa je na voljo brezplačno. Zahvala za razvoj mobilne aplikacije gre Mateju Pečniku, računalniškemu poznavalcu in razvijalcu iOS in Android aplikacij, Edvardu Vodovniku, ki je slep in je prispeval svoje znanje iz področja slepote, da je mobilna aplikacija ustrezno prilagojena slepim in slabovidnim ter vozniku LPP-ja Mirsadu, ki je izrisal poti vseh avtobusnih linij ter slepim in slabovidnim, ki so mobilno aplikacijo testirali v času nastajanja.

BlindBus_aplikacija__1_
Na sliki dva moška, moški na levi strani govori v mikrofon, arhiv inPlaninec

Predsednik društva KPŠRD »Karel Jeraj« Miha Jakopin je ob izidu mobilne aplikacije BlindBus povedal:
»To je za nas velika pridobitev, saj bomo z mobilno aplikacijo še bolj samostojni. Me pa veseli, da bo aplikacija dostopna in uporabna za vse, ki uporabljajo mestni promet. Tu nismo pozabili tudi na gibalno ovirane, saj jim bo aplikacija pokazala ali ima prihajajoči avtobus rampo ali ne. Ob tem želimo javnosti povedati, da smo s svojim delom, voljo in znanjem lahko tudi slepi in slabovidni koristni naši družbi. Rad bi se na koncu zahvalil zunanjim sodelavcem, ki so opravili veliko dela pri tem projektu, vendar take ljudi (prostovoljce) je najprej treba spoznati.«

Več o aplikaciji BlindBus na spletni strani www.blindbus.com

Miha Srebrnjak


© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije