četrtek, 30. maj 2024
POIŠČI

Inkluzijski pohod na Mirno goro
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

torek, 25. januar 2022 ob 07:30, ogledov: 4217

16. Festival gorniškega filma olimpijsko znova po Sloveniji

Objavil(a): Manca Ogrin
Alpinizem, plezanje, gorska narava, kultura in avantura se z olimpijskim zanosom vračajo na veliko platno! Po lanski okrnjeni koronski izvedbi bo letošnji 16. Festival gorniškega filma med 14. in 19. februarjem spet razprl krila na stalnih prizoriščih v Ljubljani, Domžalah, Radovljici in Celju. Ljubitelje gora čaka 29 filmov, tri predavanja in dva tematska pogovora.

16. Festival gorniškega filma, ki bo med 14. in 19. februarjem v Cankarjevem domu v LjubljaniMestnem kinu DomžaleLinhartovi dvorani v Radovljici in Mestnem kinu Metropol v Celju, tudi letos prinaša najnovejšo svetovno gorniško filmsko produkcijo. 

Festival bo 14. februarja v Ljubljani in Radovljici slovesno odprl dokumentarni film Stena – vzpon do zlata, olimpijska zgodba štirih elitnih plezalk, naše športnoplezalne junakinje Janje Garnbret ter Shaune CoxseyBrooke Raboutou in Miho Nonaka. Na velikem platnu se bodo vrtele epske zgodbe iz Himalaje. Reinhold Messner pravi, da ne obstaja alpinizem brez tveganja. Slovaški filmski mojster Pavol Barabáš filmsko restavrira alpinistično odpravo v jugozahodno steno Daulagirija iz leta 1988, časov herojskega alpinizma. Anglija je dežela tradicionalnega plezanja, ki ga ohranjajo v naravi in filmu. Pod spektakularnimi patagonskimi gorami bomo spremljali družino pume, po tibetanskih planotah iskali snežnega leoparda. Na Kamčatki živi najmanjša etnična skupina na svetu – Kereki, na vzhodu Grenlandije pa zadnja evropska lovsko-nabiralniška skupnost. Med 29 filmskimi zgodbami bo v tekmovalnem programu kar sedem filmov slovenskih ustvarjalcev.

Photo_film_The_Wal_Climb_for_gold16. Festival gorniškega filma bo 14. februarja v Ljubljani in Radovljici slovesno odprl dokumentarni film Stena - vzpon do zlata

Alpinist in gorski vodnik Luka Stražar, tudi prejemnik dveh zlatih cepinov, bo občinstvo na predavanju popeljal skozi svoje iskanje ravnotežja ter vzpone preteklega obdobja – od domačih sten preko čudovitega granita osrednjih Alp vse do Himalaje in prvenstvene smeri na Tsoboje. Alpinist, himalajec, gorski reševalec in zdravnik Iztok Tomazin bo ob knjigi Na meji predstavil tihotapske in druge z mejami v gorah povezane zgodbe od Karavank do Himalaje, od tragičnih povojnih dogodkov v Karavankah do napetih tihotapljenj mladega alpinista v domačih gorah in mejaških pustolovščin v najvišjih svetovnih gorstvih. Ivan Rejc, ki je že več kot 45 let zapisan alpinizmu, pa bo obudil spomine na svojo bogato alpinistično pot in 40-letnico prve primorske odprave na Aconcaguo, ko so skupaj z bratoma Podgornik in Zlatkom Gantarjem preplezali prvenstveno Jugoslovansko smer v njeni južni steni.

16fgf_strazar_tomazinNa letošnjem Festivalu gorniškega filma bosta predavala tudi alpinista Nejc Marčič in Iztok Tomazin 

Slovenska šola za nepalske gorske vodnike bo v središču pozornosti ob izidu monografije Z znanjem do zvezd, ki je posvečena Alešu Kunaverju ter številnim inštruktorjem in zdravnikom, ki so 40 let nesebično in prostovoljno uresničevali plemenito idejo o šolanju nepalskih domačinov. Romarke, tri izjemne mlade ženske – Maruša OrelHana Geder in Jera Musič –, ki so premagale kultne daljinske pohodniške poti, pa bodo svoje vtise in spoznanja delile na pogovornem večeru.

Filme bo ocenjevala mednarodna strokovna žirija: poljska režiserka in plezalka Eliza Kubarska, ki se podpisuje pod zmagovalni film lanskega FGF Stena senc, bosanski alpinist in ustvarjalec 36 dokumentarcev iz serije Vrhovi Balkana Zehrudin Isaković ter slovenski alpinist in pisatelj Milan Romih.

Celoten program in druge podrobnosti najdete na spletni strani festivala gorniski.si.

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije