ponedeljek, 11. december 2023
POIŠČI

Špiček, Špica, Špičarije, inPlaninci se potepajo
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

četrtek, 9. maj 2019 ob 00:00, ogledov: 1742

Začetek akcije Gluhi strežejo v planinskih kočah je v koči na Planini nad Vrhniko

Objavil(a): Marjeta Čič
V soboto 11. in nedeljo 12. maja 2019 vas vabimo, da nas obiščete ob začetku akcije Gluhi strežejo v planinskih kočah 2019 na Planini nad Vrhniko. “Bodimo inkluzivni” je moto akcije, ki bo potekala od maja do septembra 2019 v 15 kočah.

Odpiramo še eno poglavje v planinski zgodbi, kjer vsak doživi drugačnost in prejme priložnost. Skupaj ustvarjamo skupen jezik inkluzije, s katerim presegamo stereotipe in predsodke o gluhih. Preko socialnih, kulturnih in pohodniških aktivnosti združujemo prostovoljce, oskrbnike in osebje planinskih koč ter obiskovalce.


Z uporabo komunikacijskega valjčka boste lahko sporočili ali želite naročiti, plačati ali ne potrebujete ničesar. S pomočjo prilagojenega jedilnika, ki je opremljen tudi s kretnjami boste lahko preizkusili  naročanje v Slovenskem znakovnem jeziku in enoročni abecedi. Prostovoljci akcije so zelo zgovorni, izvedeli boste lahko veliko o njih.

Na Planini nad Vrhniko razgled seže čez ljubljansko kotlino in po vzponu na 22 m visok razgledni stolp tudi na Triglav. Dom ponuja prijazno strežbo, izvrstno in najbolj slavno skodelico kave daleč naokrog - Cankarjevo kavo. Za sladokusce pa Vrhniške štruklje s suhimi slivami.

pin_pzs_gluhi_strezejo_planina_nad_vrhniko_2019_koca
Koča na Planini nad Vrhniko, foto arhiv GSPK

Komaj čakamo, da vas, strastni pohodniki, zagrizeni kolesarji, rekreativni obiskovalci narave in vsi, ki vas pritegne obisk koče, postrežemo na planinski koči in začnemo ustvarjati skupno inkluzijo v slovenskih hribih in gorah!

V videoposnetku najdete še vabilo v SZJ, kliknite tukaj.

ZNAKO-dnevnik 2019

Za namen beleženja in ohranjanja lepih spominov osvojenih koč smo pripravili ZNAKO-dnevnik 2019, ki je dnevnik za zbiranje žigov v času akcije »Gluhi strežejo v planinskih kočah 2019« (GSPK). Žige v dnevnik lahko zbirajo vsi zainteresirani. Sodelujejo tako, da v obdobju od 11. maja do 15. septembra 2019 zbirajo žige s planinskih koč, kjer bodo stregli gluhi. Žigi se zbirajo samo ob dnevih akcije GSPK na koči v okvirčke, v katerih so zapisane koče s svojimi datumi in število točk.

ZNAKO-dnevnik nagrajuje, točke bodo služile za seštevek do nagrad. Vsaka koča ima svojo točko, ki je točkovana na podlagi dostopnosti do koč. Med 22. in 23. junijem 2019 pa bo v štirih kočah potekala akcija s slepim in slabovidnimi »Stopiva skupaj, osvojimo vrh«, kjer jim bodo tudi gluhi/naglušni stregli in so tudi vključene v ZNAKO-dnevnik.

Za prejem žiga zainteresirani obiščejo koče, ki so navedene v okvirčkih skupaj z datumom akcije v dnevniku. Na kočah poiščejo našega prostovoljca, ki jim bo odtisnil žig #gluhistrezejo v ZNAKO-dnevnik.

Nagrade ZNAKO-dnevnika akcije GSPK 2019 so:

1.nagrada: 8 – 10 točk (Bronasta značka GSPK + diploma)

2.nagrada: 11 – 18 točk (Srebrna značka GSPK + diploma)

3.nagrada: 19 – 32 točk (Zlata značka GSPK + diploma)

ZNAKO-dnevnik, ki ima zbranih več kot 8 točk, nam zainteresirani lahko oddajo osebno v času zaključnega dogodka akcije na Mrzlici, kjer jim bomo osebno predali nagrado ali pa ga pošljejo na naslov MOOSVID, Nušičeva 3/B, 3000 Celje s pripisom »Gluhi strežejo« do 20.
septembra 2019.

ZNAKO-dnevnik je plačljiv in sicer znaša 5 €.

Akcijo gluhi strežejo v planinskih kočah organizirata odbor planinstvo za invalide/OPP (PZS) in MOOSVID Mladinsko društvo za osebe z okvaro sluha VKLOP/IZKLOP.


Akcija je vpisana med dogodke Tedna vseživljenjskega učenja TVU 2019


Teden vseživljenskega učenja 2019

Tedna vseživljenjskega učenja TVU 2019. Slovenija, učeča se dežela.

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2023

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije