sobota, 20. avgust 2022
POIŠČI

V družbi gorskega cvetja in prelepih razgledov
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

četrtek, 23. maj 2019 ob 18:00, ogledov: 2382

Koča na Planini nad Vrhniko odprla akcijo Gluhi strežejo v planinskih kočah

Objavil(a): Jurček NOWAKK
V soboto, 11., in nedeljo, 12. maja 2019, se je odvijala akcija Gluhi strežejo v planinskih kočah na koči na Planini nad Vrhniko, ki je imela to čast, da je začela letošnjo akcijo. Glavni moto akcije je »Bodimo inkluzivni«, kjer podiramo stereotipe in predsodke o gluhih. S pomočjo socialnih, kulturnih in pohodniških aktivnostih na planinah združujemo prostovoljce, oskrbnike in obiskovalce koč.
Ravno to smo dosegli na prvi letošnji koči na Planini nad Vrhniko, kjer smo začeli s letošnjo akcijo, ki bo odvijala od maja do septembra 2019. Videoreportaža je dostopna tukaj.

V soboto, 11. maja, smo imeli otvoritev ob 11:00 uri, kjer so imeli prostovoljci, oskrbnik in predstavnik planinskega društva Vrhnike priložnost spregovoriti par besed o akciji Gluhi strežejo v planinskih kočah, ki je bila lani zelo pozitivno sprejeta in tako smo tudi se odločili letos nadaljevati ter ustvarjati nova poglavja na planinskih kočah. Po otvoritvi so prihajali obiskovalci, ki so lahko spoznavali gluho skupnost in njihov jezik ter so skupaj ustvarjali jezik inkluzije in naročali s pomočjo komunikacijskega valjčka, da so lahko gluhi natakarji pristopili k njim. Animator se je sprehajal okoli miz in zainteresiranim predstavljal kulturo gluhih in zanimivosti znakovnega jezika. Nekateri so se tudi naučili par novih kretenj in z veseljem tudi v znakovnem jeziku naročili. Vreme je bilo v soboto nam zelo naklonjeno, da so natakarji bili večino časa zunaj in stregli obiskovalcem, ki so bili pohodniki, kolesarji in obiskovalci.

Prodajal se je tudi Znakodnevnik, kjer imate priložnost tudi zbirati žige in s tem tudi zabeležili lepe spomine osvojenih koč, ki so na seznamu naše letošnje akcije. Nagrade prejmete, če uspete zbrati 8 točk ali več in dnevnik oddate osebno v času zaključnega dogodka akcije na Mrzlici 15. septembra, ali pa ga pošljete po pošti na naslov MOOSVID, Nušičeva 3/b, 3000 Celje s pripisom »Gluhi strežejo« do 20. septembra 2019.

V nedeljo, 12. maja, so nas zagrnili oblaki in smo v koči s pomočjo prostovoljcev in osebja koče pričarali toplo in domačno vzdušje. Tako da so obiskovalci bili nastanjeni pod streho in si vzeli čas za klepet in za nedeljsko toplo kosilo, preden so se odpravili nazaj v dolino. S tem smo zaključili prvo letošnjo akcijo s ponovno mislijo, da naj to postane tradicija.

Naslednja koča, kjer bodo gluhi stregli pa bo na planinskem domu na Zelenici, ki bo v soboto, 22. junija in nedeljo, 23. junija 2019.

Dobrodošli!

Daša PEPERKO


Več: Akcija Gluhi strežejo v planinskih kočah 2019


© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2022

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije