sobota, 20. avgust 2022
POIŠČI

Gibalno ovirani gore osvajajo 2022
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

ponedeljek, 27. maj 2019 ob 00:00, ogledov: 1555

Inkluzijski pohod na kočo Antona Bavčerja na Čavnu

Objavil(a): Marjeta Čič
Noge in kolesa so nas ponesla na Čaven nad Vipavsko dolino, ki smo jo občudovali z našega cilja. Iz Ajdovščine smo se vzpenjali po vijugasti cesti proti Predmeji, od koder so pohodniki krenili po planinski poti proti Čavnu.

Pohodniki so se vzpeli po stopnicah in nato je sledila gozdna planinska pot, ki je na mestih imela strmejši vzpon. Pred vstopom na makadamsko cesto je lep del poti zaradi erozije speljan preko stop. Na tem delu smo se srečali s pohodniki, ki so jo ubrali po cesti. 

pzs_pin__aven_1

Avtobus in kombi sta nadaljevala pot po cesti do parkirišča pod Čavnom, kjer smo se raztovorili smo se iz avtobusa. Pohodniki in devet oseb na invalidskih vozičkih od tega eden na električni pogon smo vzeli pot pod noge in kolesa. Za strmejše dele smo uporabili pripomočke 'gurtne', ki so bile v pomoč. Eden je vlekel drugi pa potiskal voziček, skupaj zmoremo več. Z nami so bili tudi prostovoljci, ki so nam pomagali. Hvala, da ste napenjali svoje mišice, da smo zmogli na cilj.
pzs_pin__aven_2

Pot smo začeli na široki makadamski cesti, ki je lepo urejena in dobro vzdrževana. Vozičkom se ni vdiralo in ni bilo težav, da bi se vkopali. Na polovici poti smo se srečali s pohodniki, ki so se vzpenjali po planinski poti. Nato smo skupaj nadaljevali pot, ki nam je na večih mestih ponudila razgled na Vipavsko dolino. Zadnji strmi vzpon je tudi asfaltiran.
pzs_pin__aven_3

Na zadnjem delu poti smo imeli lep razgled na vipavsko dolino, ki je bila prepredena delno z belim morjem. Po uri in pol hoje se nas je vseh 56 zbralo na koči. Pričakal nas je čaj in okrepčali smo se z golažem in joto.

pzs_pin__aven_4

Na koči so bili planinci, kolesarji in tudi skupina vodnikov, ki je opravljala licenčni seminar.

Oblaki so se mešali na nebu in prinesli tudi meglice s svežim zrakom. Opozorilo nas je, da bi pa utegnilo deževati. Z razigranim korakom in pesmijo smo se vračali. Pri spustu so 'gurtne' bile dodatna zavora in vsi smo se varno, zadovoljni in z dobrimi občutki vrnili. Taka dogodivščina kliče po še več.

pzs_pin__aven_5

Gradimo inkluzijo kot proces, ko se učimo živeti drug z drugim in stopamo v polje vseživljenjskega učenja TVU 2019. Vseživljenjsko komponento smo čutili na vsakem koraku, ob pogovoru, pomoči, srečevanju planincev, razgledu in vsak se je učil in izkusil del skupne poti. Ustvarjamo prijetna doživeta, lepe trenutke in prijateljstva, ko se razveselimo vsakega snidenja na pohodu. Planinstvo je lahko način življenja za vsakogar.

 pzs_pin__aven_11

Zahvaljujemo se osebju koče za slastno hrano in prijazno postrežbo.

Zahvaljujemo se planincem iz društva Sonček Posavje, CIRIUS Vipava in Sožitje Ajdovščina, da so nam delali družbo.
pzs_pin__aven_6
Vabimo vas, da se nam pridužite na vseslovenskem inkluzijskem pohodu na Gobavico - Mengeška koča, 6. junij 2019. Vabilo najdete tukaj.

 

 pzs_pin__aven_7

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2022

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije