ponedeljek, 11. december 2023
POIŠČI

Z roko v roki čez vse ovire do cilja
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

četrtek, 27. junij 2019 ob 08:00, ogledov: 1771

Gluhi so stregli na Zelenici 22. in 23. junija 2019

Objavil(a): Jurček NOWAKK
Minuli vikend, 22. in 23. junija 2019, je potekala akcija Gluhi strežejo v planinskih kočah. Bili smo na Zelenici, v drugi koči od petnajstih v letošnjem letu.
Minuli vikend, 22. in 23. junija 2019, je potekala druga letošnja akcija v Planinskem domu na Zelenici. Bilo je pestro kljub poslabšanju vremena in dežju. Privabili smo korajžne pohodnike, ki smo jim prostovoljci stregli in komunicirali v slovenskem znakovnem jeziku, medse smo sprejeli tudi goste iz Češke, Hrvaške, Avstrije in z njimi poskušali večjezično komunicirati … Spremljali smo tudi sožitje dveh svetov – svet gluhih in svet slepih.  

Zelenica__5_

Povezati dva svetova 
V soboto, 22. junija, smo tudi na Zelenici stregli slepim in slabovidnim v okviru njihove akcije Stopiva skupaj, osvojimo vrh. Posebnost obeh akcij je bil zanesljivo jedilni list v slovenskem jeziku, slovenskem znakovnem jeziku in Braillovi pisavi kakor slovarček jedilnega lista v nemški in angleški jezik ter skupna otvoritev. Otvoritev je bila dinamična, gluhi smo pokazali nekaj zanimivosti iz kulture in življenja gluhih, slepi in slabovidni so imeli v svojih vrstah odlične glasbenike in pevce, ki so nas privabili na ples, kjer smo plesali gluhi, slepi in slabovidni, slišeči. Besede gospodarja koče Koblarja »Na Zelenici ne obstajajo razlike«, so bile takrat zares vidne.  

Zelenica__4_

Ko je akcija tudi močno vtisnjena v spomin po zaslugi prilagodljivih obiskovalcev

Tekom sobotnega dneva smo se soočali z različnimi izzivi, ki smo jih bolj ali manj uspešno rešili. Vsi prostovoljci smo se strinjali, da je ključ do uresničevanja ciljev same akcije odprta medsebojna komunikacija, tesno sodelovanje in zaupanje v timu ter skrb za obiskovalce. Ne glede na vse, naš animator je nekatere zainteresirane obiskovalce iz Češke, ki so tudi prenočili v koči, naučil našega znakovnega jezika. Vsi, ki smo stregli, smo prejeli sama naročila v slovenskem znakovnem jeziku in bili priča trudu obiskovalcem, da bi naročili v SZJ. Takšne majhne in srčne pozornosti so nam zelo veliko pomenile in dajale upanje, da nismo povsod odrinjeni, zavračani, ampak smo tudi vabljeni in sprejeti.  

Zelenica__2_

Zelenica, hvala za priložnost!  

Naša naslednja akcija je ta sončni vikend, 29. in 30. junija 2019. Vabljeni v Planinski dom na Boču, Planinski dom na Uštah - Žerenku in Planinski dom pri Gospodični na Gorjancih. V vseh bomo imeli otvoritev v soboto, 29. junija, s pričetkom ob 10.30.  

Maja Kuzma
 
Zelenica__3_

Zelenica__1_

Zelenica__7_
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2023

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije