sobota, 20. avgust 2022
POIŠČI

Gibalno ovirani gore osvajajo 2022
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

ponedeljek, 9. september 2019 ob 00:00, ogledov: 1651

Za nami je predzadnji vikend akcije Gluhi strežejo v planinskih kočah - 2019

Objavil(a): Jurček NOWAKK
Čaka nas še zaključek akcije, 14.-15. septembra na Mrzlici. Še en uspešen konec tedna akcije Gluhi strežejo je za nami, ki je očara, navduševal in razveseljeval pohodnike, prostovoljce in oskrbnike. Izkazali so se tudi najstniki, ki jim je prostovoljno delo bilo v prijetno in predvsem doživeto izkušnjo.
Vseživljenjsko učenje je bilo prostovoljcem na poti na vsakem koraku. Priložnosti za nova znanja so se vrstila kuhanje, strežba, medsebojni odnosi in doprinos k skupnemu cilju ekipe. Vsi, ki jih je ta akcija ujela  so sestavljali delček inkluzije, pri katerem se učimo živeti drug z drugim in s tem odpiramo vrata sprejemanja v družbi.

KAMNIŠKO SEDLO

V soboto zgodaj zjutraj smo se odpravili na  Kamniško sedlo s pomočjo planinskega vodika Marjana KOBAV, kjer je bila  akcija Gluhi strežejo v planinskih kočah. Z mislijo, da je to res predzadnji vikend, kjer gluhi strežejo v planinskih kočah. Vreme pa nam res ni bilo naklonjeno, a naklonjena pa je bilo nam dobra volja in odprtost. Ko so prispeli prostovoljci, so jih že gluhi zagrizeni pohodniki pričakali in naredili veselo dobrodošlico, preden so začeli z delom. pin_pzs_gluhi_strezejo_2019 (6)_1
⭕️ Na sliki skupina planincev akcije Gluhi strežejo v planinskih kočah pred kočo na Kamniškem sedlu

Vodja je bila prvič v vlogi vodje in se je počasi uvajala ter spoznavala, kako je biti v tej vlogi. Preden so obiskovalci prišli, so se postopoma spoznavali sistematiko strežbe na tej planinski koči. Z veseljem so tudi sprejeli delo v kuhinji. Pohodniki so začeli prihajati in prostovoljci so poprijeli za delo ter začeli streči pohodnikom in se z njimi pogovarjati. Animator je hodil od miz do miz ter predstavljal gluho kulturo in slovenski znakovni jezik. Stregli smo do kosila, preden so se pohodniki odpravili dol v dolino.
pin_pzs_gluhi_strezejo_2019 (1)_1
⭕️ Na sliki prostovoljka akcije Gluhi strežejo v planinskih kočah za točilnim pultom

Zavedamo se, da je v takšnem vremenu, kot je bil ta vikend, varneje ostati v dolini in tako smo v popoldanskem delu se pogovarjali o prostovoljskem delu ter mislili o drugih dveh kočah, ki sta bili precej nižje kakor Kamniška koča. Na sestanku smo imeli dobre diskusije o odgovornosti in o varnosti pohoda hkrati o sprejemanju posameznikov. S tem je bila ugotovitev, da skozi prostovoljno delo dobivamo veliko novih delovnih izkušenj in hkrati spoznanj, ki nam jih je tudi ta vikend na Kamniškem sedlu prinesel. Naslednji dan v nedeljo smo počasi pospravljali in se pripravljali na odhod v dolino. Pred tem pa smo se še oskrbniku in osebjeu na Kamniškem sedlu zahvalili za gostoljubje in domačnost. Nazaj domov je še nas ujel dež, vendar naša dobra volja je bila močna in smo hitro srečno prispeli v dolino. Resnično smo iz srca hvaležni odličnemu vodiču Marjanu, ki nas je pospremil do Kamniške koče na Kamniškem sedlu in nazaj ter bil naša podpora.


ČEMŠENIŠKA PLANINA
Dom dr. Frana Goloba na Čemšeniški planini, ki ga ima trenutno v najemu Urška Rozina, je medse sprejel ekipo prostovoljcev, v kateri je bila vodja ekipe tudi lanskoletna prostovoljka. Zaradi nje je bil poleg najemnice in osebija v koči vikend zelo lep. Čeprav vreme ni bilo po željah vseh nas, je privabilo nekaj stalnih planincev, ki prihajajo v kočo v vsakem vremenu, prav tako je prišla skupina pohodnikov iz Turističnega društva Čemšenik, ki smo jim gluhi stregli in se z njimi pogovarjali. Prijalo nam je takšno mirno in enakomerno vzdušje, saj so lahko vsi prostovoljci imeli možnost spoznavali nove veščine dela kakor nadgradili svoje izkušnje.
pin_pzs_gluhi_strezejo_2019 (7)_1
⭕️ Na sliki prostovoljec akcije Gluhi strežejo v planinskih kočah teni testo za zavitek

Nekateri so pomagali v kuhinji pripravljati jedi, nekateri so imeli možnost dati svoje nasvete svojim so-prostovoljcem glede veščine dela strežbe kakor začetnega stika z obiskovalci, nekateri so se uvajali preko vodje ekipe dela za šankom, nekateri pa smo si tudi vzeli čas in se pogovarjali o izboljšavah timskega dela, ki je še kako zelo pomemben neformalni del izobraževanja. To se zelo redko kje zgodi. Animatorki ter tolmačka smo popestrili vikend tudi s pripovedovanjem osebnih življenjskih zgodb obiskovalcem, prav tako smo mlajšim omogočili radoživost v prostorih planinskega doma preko iger - pantomime.
pin_pzs_gluhi_strezejo_2019 (2)_1
⭕️ Na sliki komunikacija s pantonimo  

 Zelo je nam pomenil odprt odnos obiskovalcev, soočali smo se tudi z neodprtostjo, a to nas je tudi naučilo, da ima vsak planinec tudi pravico za svoj osebni prostor, v katerem potrebuje nekaj časa za razmislek. Naučili smo se, da ekipa odlično pluje, ko ima dobro vodjo, ki zna delegirati in uvajati v naloge, prav tako nam je veliko pomenil odprt duh najemnice, ki je v vseh nas pustila en pečat. To, da je akcija uspešna, ko smo vsi kot eno in enakovredni ter sprejeti.
pin_pzs_gluhi_strezejo_2019 (5)_1
⭕️ Na sliki skupina planincev akcije Gluhi strežejo v planinskih kočah na Čemšeniški planini

SLAVNIK
V okviru akcije GSPK od vseh 15 koč je edina koča na Primorskem, ki sliši na ime Tumova koča na Slavniku, kjer so lepo sprejeli gluhe in naglušne prostovoljce ter slišeče za tolmačenje, ki so se prijavili za sodelovanje na tamkajšnjo kočo.
pin_pzs_gluhi_strezejo_2019 (3)_1
⭕️ Na sliki skupina planincev akcije Gluhi strežejo v planinskih kočah na Slavniku

Posebnost tega vikenda, kjer se je akcija odvijala 7. in 8. septembra 2019, je bila ta, da sta bili dve tolmački Tina in Martina, šestnajstletnici. Kapo dol! Lepo je videti, da so mladi zainteresirani za takšno dejanje. Udeležil se je tudi najmlajši natakar Nel, ki je star komaj 12 let, a mu vloga animatorja bolj diši, saj zna narediti tisti pravi pristop in razloži ter pokazati pomen kretenj. Veliko ljudi je bilo očaranih nad njim. Kaj bo šele takrat, ko bo odrasel. ;) K nam so prišli podpirat tudi gluhi pohodniki, večinoma s Severne in Južne Primorske.  Lepo, prijazno in sproščeno smo sodelovali z oskrbnico Gabrijelo in njenimi osebji.

T

a

ko se je zaključil naš vikend in z veseljem še pričakujemo naš velik zaključek, ki bo na planinskem domu na Mrzlici, 14. in 15. septembra 2019! - VABLJENI!!

pin_opp_GSPK_2019_zakljucek

⭕️ Na sliki vabilo na akcijo Gluhi strežejo v planinskih kočah na Mrzlici, 14. in 15. september 2019.

                                                                                                                                   Maja, Daša, Darja,Marjeta, Jurček


Mladi z manj priložnostmi izvajamo solidarnostni projekt v okviru Evropske solidarnostne enote.
Zavod Movit in Nacionalna agencija programa Evropska solidarnostna enota
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2022

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije