sobota, 20. avgust 2022
POIŠČI

240 planincev invalidov/OPP na pohodu na Planino
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

četrtek, 3. oktober 2019 ob 00:10, ogledov: 1999

Jesenski inkluzijski pohod po Krajinskem parku Rački ribniki, 17. oktober 2019

Objavil(a): Jurček NOWAKK
V četrtek, 17. oktobra 2019 se dobimo pri Lovskem domu Rače, Podova 79, 2327 Rače, ob 9:30 uri in se bomo podali peš in z invalidskimi vozički po Krajinskem parku Rački ribniki. Vabimo vas na ta lep dogodek.

Osebe na invalidskih vozičkih bodo imele krožno pot dolgo okrog 5 – 6 km - pot poteka po ravnem terenu in pelje po asfaltni in makadamski cesti, po »Grajski poti in delno »Gozdni poti Turnovi ribniki« mimo Račkih in Turnovih ribnikov (cca. 2 1⁄2 - 3 ure).

Pin_pzs_inkluzijski_pohod_racki_ribniki__1_
⭕️ Na sliki od makadamski cesti na drevesu smerokaz za Gozdno pot Turnovi ribniki, foro arhiv Pin/OPP

⭕️ Pohodniki se bodo prav tako podali na krožno pot, dolgo okrog 8 km; pot poteka po ravnem terenu in vodi po asfaltnih in makadamskih poteh, po »Grajski-Ponirkovi-Močvirkini poti« in »Gozdni poti Turnovi ribniki« mimo Račkih in Turnovih ribnikov (okrog 3 ure).

 

Krajinski park Rački ribniki - Požeg leži v zahodnem delu Dravskega polja, skorajda tik pod Pohorjem. To je večji kompleks strnjenega nižinskega mešanega gozda, znotraj katerega se skriva več stoječih voda. Območje je zavarovano od leta 1992 kot krajinski park zaradi izjemne naravne dediščine, ki jo predstavljajo najrazličnejša mokrišča s številnimi redkimi in ogroženimi živalskimi ter rastlinskimi vrstami.

Pin_pzs_inkluzijski_pohod_racki_ribniki__3_
⭕️ Na sliki ribnik zaraščenm s trstičjem v katerem je bela čaplja, foro arhiv Pin/OPP

Krajinski park je velik 484 ha in je tako med večjimi nižinskimi parki v Sloveniji. Njegovi gozdovi merijo 343 ha, stoječe vode 76 ha, ostalo pa predstavljajo močvirni travniki. V parku so tri skupine ribnikov: Rački ribniki (Veliki, Mali in Gajič), Turnovi ribniki (Turntajht, Špic in Srednji) in 4 Ribniki v Grajevniku ter Akumulacija Požeg, ki je največja vodna površina v parku. Več o sami flori in favni Krajinskega parka bomo izvedeli na oglasnih panojih, ki so postavljeni ob poteh.

Pin_pzs_inkluzijski_pohod_racki_ribniki__2_
⭕️ Na sliki ribnik, na desni krošnja drevesa in v ozadju Pohorje, foro arhiv Pin/OPP

⭕️ Na koncu, med 13.00 in 14.00 uro, bomo prigriznili kakšen kos peciva in se okrepčali z raznimi napitki, sicer pa je potrebno imeti v času pohoda malico in napitke v nahrbtnikih.

⭕️ Prijave sprejema Igor Oprešnik na mail: igoropresnik@gmail.com do srede, 9. oktobra 2019, info na telefon 041/985 048 – Igor

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2022

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije