sobota, 23. september 2023
POIŠČI

Nedosegljivi Triglav je osvojen
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

ponedeljek, 2. december 2019 ob 20:00, ogledov: 2371

Gluhi učinkovito strežejo v planinskih kočah

Objavil(a): Jurček NOWAKK
Posamezniki lahko vplivamo na klimo v družbi, na odprtost družbe in pripravljenost sprejemati spremembe. Tudi tokrat se je to zgodilo s prostovoljstvom, ki je drugačno. Drugačno je, ker so se prostovoljci s svojim delom postavili sami zase. Pogumno so stopili v družbo s komunikacijo, ki postaja prepoznavna, s slovenskim znakovnim jezikom.

PROSTOVOLJSTVO POVEZUJE IN ZDRUŽUJE
Po končani vseslovenski prostovoljski akciji Gluhi strežejo v planinskih kočah 2018 smo se takoj podali v nova načrtovanja za akcijo GSPK 2019, več o akciji dostopno tukaj. Organizacijsko smo se spremenili (glavni nosilec akcije je bilo Mladinsko društvo za osebe z okvaro sluha VKLOP/IZKLOP, sodelujoči organizator pa odbor Planinstvo za invalide/osebe s posebnimi potrebami (Pin/OPP) na Planinski zvezi Slovenije); razširili smo dogajanje akcije iz enega vikenda v 10 planinskih kočah na sedem vikendov od maja do septembra 2019 v 15 planinskih kočah; prilagodili smo gradiva za vsako kočo posebej (jedilni list v slovenskem znakovnem jeziku, pri petih kočah smo dodali še Braillovo pisavo za slepe); obveščali smo o dogajanju pred, med in po akciji GSPK 2019 na socialnih omrežjih (facebook, instagram, twitter) ter spletni strani odbora pin-opp.pzs.si ... Za vse to je na vsaki izmed 15 koč skrbelo 7 prostovoljcev, 21 prostovoljcev je pripravljalo vse potrebno v dolini (gluhi, naglušni, slišeči) s skupnimi 9206 urami in 45 min prostovoljskih ur. Vsak prostovoljec je vanjo prispeval ogromno, vsaka ura in vsako delo sta na koncu kot celota korak k pisanju zgodovine, uspešnega sodelovanja, vključevanja in razumevanja.
Prostovoljstvo dejansko povezuje in združuje. Stopili smo tudi v polje na prvi pogled nemogočega. Gluhi so samostojno postregli slepe ob podpori prilagojenega jedilnega lista in valjčka.
Ne samo, da so lahko obiskovalci okusili drugačnost, tudi prostovoljci so imeli priložnost spoznati invalide/OPP. Ta izkušnja je še toliko močnejša, saj na široko odpira vrata vedenju in zavedanju, da smo del družbe, ki nam vsakič znova ponuja raznolikost in iz katere lahko rastemo.


GSPK_PIN_PZS_ucinki_akcije_2019__6_
⭕️ Za mizo sedijo štirje gostje, ki naročajo v Slovenskem znakovnem jeziku, v ozadju razgled na dolino, foto arhiv GSPK


SLOVENSKI ZNAKOVNI JEZIK POSTAL OČARLJIV JEZIK

Akciji GSPK je pustil močan pečat slovenski znakovni jezik. Bil je eden izmed zelo pomembnih jezikov, kar tudi dokazuje že od leta 2014 dan slovenskega znakovnega jezika, ki ga obeležujemo 14. novembra. Viden je bil v jedilnem listu poleg zapisane besede, na video posnetkih poleg podnapisov, pri komuniciranju, pogovarjanju, naročanju, posredovanju - brez in z tolmačem slovenskega znakovnega jezika. Tisti, ki so se s tem jezikom srečali prvič, so si zapomnili osnovne in lahke kretnje kot so hvala, prosim, zdravo, pivo, kava, mleko, ipd. V času akcije na Mrzlici, ki je bila zadnja koča v letu 2019, so prišli nekateri obiskovalci, ki so bili v času akcije tudi v drugih kočah in so že znali tudi pokazati tiste malo bolj zahtevne kretnje kot so zavitek, jota, viljamovka, ... Gluhi prostovoljci, ki so stregli, so bili zelo očarani nad takšno odzivnostjo. Počutili so se zares sprejeto.


GSPK_PIN_PZS_ucinki_akcije_2019__2_
⭕️ V koči sporazumevanje s kretnjami. Je to nasmeh? Pijača Fruc se  tako pokaže, foto arhiv GSPK

POUČNA AKCIJA Z INKLUZIVNO NOTO

Akcija je bila tudi poučna in je vseživljenjsko učila vse, ki so se z njo srečali. Obiskovalci so dobili nove izkušnje o drugačni komunikaciji, o povezovanju in uporabnosti kretenj. Prav tako so tudi prostovoljci nabirali izkušnje, ki so z delom v planinskih kočah razvili timski duh, komunikacijske spretnosti in samozavest. Spodbujali smo posameznike, da spoznajo svoje potenciale in prednosti, ki jih imajo; prikazali primer dobre prakse vključujoče družbe na slovenskem; zgradili trden most med skupnostjo gluhih in družbo. Razbili stereotipe in prepričanja o gluhih in naglušnih; spodbujali gibanje v naravi ob takšnem hitrem tempu življenja in omogočili razumevanje inkluzije kot ključno idejo pri vzpostavitvi vključujoče družbe, ki postavlja družbeno odgovornost v ospredje.


GSPK_PIN_PZS_ucinki_akcije_2019__5_
⭕️ Skupinska slika gluhih planincev pred kočo na Kredarici, foto arhiv GSPK

MAJHNA SKUPNOST GLUHIH V MAJHNI DEŽELI

Kako se bo dejansko akcija širila po Sloveniji, smo vedeli. Nismo pa še pomislili, da se bi lahko ideja tako hitro širila v Evropo. Z udeležbami na raznih dogodkih, kjer smo predstavljali akcijo, s prijavami na razpise, kjer smo želeli pridobiti sredstva, z vedoželjnimi turisti, ki so se pojavili v času akcije v koči in objavljanjem novic na socialnih omrežij, je akcija dosegla tudi druge evropske države, ki so pokazale zanimanje za izvedbo akcije tudi pri njih. Veseli smo, da kljub majhnosti naše dežele in majhne skupnosti gluhih, pozitivno in navdihujoče vplivamo tudi čez meje Slovenije. Prostovoljstvo, način življenja, da nekaj daš za svojo skupnost in narod, je tudi svobodna in osebna izbira, da okrepiš svoje znanje in duha.


GSPK_PIN_PZS_ucinki_akcije_2019
⭕️ Skupinska gluhih planincev za mizo v koči svoje misli ob koncu akcije GSPK zapisuje na plakat, foto arhiv GSPK

AKCIJA PRESEGLA PRIČAKOVANJA

Vsi, ki smo sodelovali kot prostovoljci ali bili udeleženi kot obiskovalci, nismo vedeli vnaprej, kaj lahko pričakujemo v času akcije. Vedeli smo, da bomo nekaj počeli, pripravili, pomagali, prispevali, spodbudili, reševali, izboljšali. Ko se je akcija zaključila 15. septembra 2019 na Mrzlici, kjer smo se zbrali prostovoljci, ki so letos sodelovali v 15 planinskih kočah, je postalo vse še nepredstavljivo. Danes, ko sta minila 2 meseca in pol od zaključka akcije, lahko rečemo, da je akcija presegla pričakovanja. Dosegli smo svoje cilje in dodali še nova spoznanja ter ugotovitve.
Akcija je tkala vseživljenjsko učenje. Vključeni so bili dejansko vsi, ki so želeli sodelovati oziroma smo jih povabili k sodelovanju. Ob koncu akcije se je občutno prepoznala samozavest nekaterih gluhih in naglušnih prostovoljcev, ki so v akciji sodelovali kot vodje ekip koče/natakar/animator. Izkušnje iz koč smo prinesli v dolino. Pečat akciji so tudi prinesli certificirani in necertificirani tolmači slovenskega znakovnega jezika.


pin_opp_okreselje_4_2019
⭕️ Dva komunikacijska valčka prekrižana na mizi v ozadju planinski dom na Okrešlju, foto arhiv GSPK

INKLUZIJA, KO SE UČIMO ŽIVETI DRUG Z DRUGIM
3. december je mednarodni dan invalidov. Akcija Gluhi strežejo v planinskih kočah naslavlja vključevanje od ideje, priprav do izvedbe. Vključevanje ni le navidezno, da so zraven, ampak da dejavno oblikujejo projekt od ideje do zaključka. Daje poudarek na vse, kar zmorejo, kar želijo in da lahko vsi skupaj naredimo velike, navdušujoče in inovativne projekte.
Z raznolikostjo skupin smo pospešili pretok izkušenj, vseživljenjskega učenja in praktičnih spretnosti. Učili smo se poslušati in videti drug drugega, razumeti in preseči prepreke, ki so samo v naših glavah, sprejeti, da drugačnost ni slabost, ampak priložnost za osebno rast.


GSPK_PIN_PZS_ucinki_akcije_2019_2
⭕️ Prostovoljec je na evalvacijskem plakatu na mizi potegnil črto pod GSPK 2019, foto arhiv GSPK

Prostovoljci so naredili res izjemno delo. Želimo, da si dovolijo priznati svoj doprinos in veliko vrednost svojih dejanj, ki se še oplemenitijo ob dejstvu, da so jih naredili prostovoljno. Želimo, da zraste zavedanje o razsežnosti akcije, ki se je dotaknila veliko posameznikov - od obiskovalcev, osebja na kočah, prostovoljcev in do vseh, ki so o njej slišali in brali.
Zbrali smo 1901 anket. Naj vam razkrijemo nekaj mnenj.
Osebje na kočah: "Nad akcijo sem res navdušena. Na začetku sem bila res čustveno ganjena, kako dobro se znajdete in kako ste pripravljeni sodelovati. Marsikdo, ki pride sem delat se znajde veliko slabše in predvsem počasneje kot vi, res ste se hitro znašli. Gostje so bili navdušeni, vsi so sodelovali in mislim, da jim je to dobro popestrilo dan v gorah. S tem ste jim znakovni jezik približali na simpatičen način. Nam pa ste popestrili navaden delovni dan. Zdi se mi, da je koča kar zaživela. Tudi mi smo se zabavali z učenjem kretenj."
Obiskovalci: "Podpiram akcijo zelo močno in vključevanje ranljivih skupin. Se mislim redno udeleževati takih dogodkov."
Prostovoljci: "Ekipa mi je bila všeč, dobro smo sodelovali. Cela dva dneva smo odlično speljali. Vsak je vedel, kaj narediti ... Zato ni bilo nobenih težav."


GSPK_PIN_PZS_ucinki_akcije_2019_1
⭕️ Na sliki komunikacijski valjček za listom z razlago položajev valjčka, foto arhiv GSPK

Slišala in videla nas je vsa Slovenija in še čez mejo je odmevalo. Naredili smo velik korak k zavedanju, da so gluhi tudi del družbe, da so pokazali svoj obstoj, da lahko veliko doprinesejo in ko imamo pred seboj skupni cilj, tudi sodelujemo. Podpora in prepoznanje, da je projekt korak v pravo smer, da pohvale posameznikov pomenijo, da je družba zrela, da vključuje in udejanja enakost.

VPLIV PROSTOVOLJNEGA DELA
OZN je 5. december leta 1985 proglasila za mednarodni dan prostovoljstva.

Pomen same akcije je ravno v vseživljenjskem učenju, kjer se tkejo nova poznanstva ter ugotavljajo nova spoznanja, ki pozitivno in učinkovito vplivajo na posameznika in družbo. Družbi smo obujali zavest, da so naše ovire resnično samo v naših glavah. Če želimo kaj spremeniti v družbi, to lahko storimo z združenimi močmi in z dobrimi primeri praks. Eden od dobrih primerov praks je zanesljivo ta akcija, ki se bo v letu 2020 nadaljevala vnovično z nekaj spremembami in nadgradnjami.

GSPK_PIN_PZS_ucinki_akcije_2019_4
⭕️ Na sliki klopčič besed, ki opisujejo akcijo GSPK in njene učinke
, foto arhiv GSPK

Učinki akcije se med seboj prepleteni na različnih področjih za posameznika in vseh nivojih delovanja družbe. Inkluzija prelepta posameznika, skupine in družbo.  
Za goste in osebje pozitivna izkušnja pri komunikaciji, s spoznavanjem SZJ, veliko veselje pri naročanju v SZJ, saj je moč znanja, ki jo prinese nova izkušnja, nov način naročanja nadvse poživljajoča.
Veliko gluhih in naglušnih je svoj izlet izpeljalo kot podpora akciji, tako je vpliv tudi na telesno dejavnost posameznika.
Za prostovoljce z veliko interakcije s slišečimi na kočah so izboljšali svoje veščine komunikacije in pridobili samozaupanje, da zmorejo, kar so ponesli s koč tudi v dolino.

GSPK_PIN_PZS_ucinki_akcije_2019_5
⭕️ Na sliki skupina prostovoljce pred kočo, v rokah držijo zastvao akcije GSPK, foto arhiv GSPK

Družbeni učinek akcije je velik na področju prepoznavanja, da so gluhi/naglušni med nami, da so del družbe, da so del aktivne družbe in imajo sposobnosti s katerimi se lahko izkažejo.
Izkušnja, da lahko z gluhim komuniciramo, da se lahko kaj od njih naučimo. Pri prostovoljcih je izstopalo pozorno gledanje in poslušanje gosta. Osebni stik, ki nam pomeni dobrodošlico, kar je odlika vseh gostinskih delavcev.
Prepoznavnost Slovenskega znakovnega jezika SZJ - kretenj pri čemer je akcija postregla s prilagojenimi menuji s kretnjami in brajico.
Veliko uporabnost tudi v gostinstvu in izven časa akcije so izpostavili pri komunikacijskem valjčku, ki je glede na svoj položaj namenjen sporočanju želja gosta ali želi naročiti, plačati ali ne potrebuje ničesar in uživa.

Najpomembnejši del so prostovoljci, ki so s svojo pripravljenost, neposrednostjo in pogumom zmogli pokazati, kaj zmorejo, da niso od muh. Prostovoljci, ki so v objemu gora svoj čas poklonili stiku na drugačen način z veliko željo biti videni, prepoznani in upoštevani. Hvala.

Akcija 2020 je že v pripravljanju. Veselimo se ponovnega snidenja na 11 kočah čez celo leto.

GSPK_logo

⭕️ Logo akcije GSPK, v obroču markacije je napis Gluhi strežejo v planinskih kočah, v sredini pa je koča, na levi strani je ena smreka, na desni sta dve, nad kočo dve dlani pokrivata streho v obliki streze in se s konjici prstov dotikata, nad njima pa so trije vrhov pokriti s snegom

Mladi z manj priložnostmi izvajamo solidarnostni projekt v okviru Evropske solidarnostne enote. (Zavod Movit in Nacionalna agencija programa Evropska solidarnostna enota)

------------------------
Povezana novica:
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2023

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije