ponedeljek, 15. avgust 2022
POIŠČI

Inkluzijski pohod na Mirno goro
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

četrtek, 20. februar 2020 ob 00:00, ogledov: 1976

2. etapa - Slepi in slabovidni po Slovenski planinski poti na Slavnik

Objavil(a): Jurček NOWAKK
Vabimo vas, da se nam pridružite na drugi etapi slepi/slabovidni planinci po Slovenski planinski poti - SSP po SPP 8. marca 2020 na Slavnik (1028 m). Na koči bodo stregli tudi gluhi in naglušni ob akciji Gluhi strežejo v planinskih kočah.
Pot bomo začeli v Podgorju, 8. marca 2020, od koder se bomo peš odpravili na Slavnik ob 9:15 uri  po strmejši poti. Za vrnitev je možnih več poti, ena izmed njih je iz Slavnika prvi del po planinski poti proti Prešnici in nato po makadam cesti v Hrpelje.

Zahtevnost: lahka označena pot.

S parkirišča v Podgorju in se odpravimo po asfaltni cesti čez vas in po dobrih 500 metrih pridemo na planinsko pot, ki je kamnita do izhoda iz gozda, v začetku pa je nekaj stopnic in lesenih opor, ki zadržujejo erozijo tal. Po 1,9 km pridemo iz gozda, pot postane travnata z malo kamenja in se vije med grmičevjem in posameznimi drevesi še cca 1 km. Potem bo pred nami vrh RTV stolpa za nami pa opazimo morje. Pod nogami je v glavnem trava in po 1,3 km smo pred Tumovo kočo na Slavniku.

Na slikah skalnata planinska pot, foto Arhiv Pin/OPP

Podgorje – Slavnik: 3,7 km, hoje približno 1 uro in 15 minut, premagali pa bomo približno 510 m nadmorske višine.

.

Na sliki pot, ki pelje po travnati površini. Foto Arhiv Pin/OPP

Razgled s Slavnika pa je med lepšimi saj ob lepem vremenu vidimo Jadransko morje, italijanske Dolomite, del Karnijskih in Julijskih Alp, kjer izstopa Triglav in nato prek Karavank do Kamniško in Savinjskih Alp. V bližini pa se vidijo Golaki, Vremščica in malo bolj oddaljeni Snežnik. Po počitku, malici, ki nam jo bodo postregli gluhi in žigosanju dnevnika SPP se bomo spustili po travniku (300 m) do ceste in nato čez slabih (300m) zavili na planinsko pot proti Prešnici in po kilometru prispeli na široko gozdno, dobro utrjeno makadamsko cesto za Hrpelje, kjer bomo hodili naslednjih 7,3 km. Za spust iz Slavnika v Hrpelje imamo hoje za slabi dve uri.

Dodatne informacije in prijave po elektronski pošti ss.spp2020.22@gmail.com.Na sliki planinska pot ob spustu, ki je kamnita, skalnata - neenakomerna,cfoto Arhiv Pin/OPP O projektu Slepi in slabovidni planinci po Slovenski planinski poti v treh letih najdete več v člankih na spletu (članek 1članek 2članek 3 in izpeljana prva etapa na Pohorju - članek 4).

O vseslovenski tradicionalni prostovoljski akciji, ki se to leto pričenja 7.-8. marca 2020 na Slavniku, Gluhi strežejo v planinskih kočah, čez celo leto 2020 brez omejitev lahko preberete na povezavi dostopni tukaj

Odbor Planinstvo za invalide/OPP pri Planinski zvezi Slovenije skrbi za inovativen pristop k odpiranju vrat razumevanja drugačnosti in različnosti. Širjenje ideje, da lahko vsak prispeva svoj delček k raznolikosti in pestrosti pohodništva. V ospredje postavlja inkluzijo, s katero cilj skupaj dosegajo invalidi/OPP in neinvalidi, ki je izkustveno učenje  o drugačnosti, o različnosti in o zmožnostih. Spoznanje, ki nastane preko lastnega doživljanja, je vredno veliko več kot pripoved, predavanje ali prebrana beseda. Na inkluzijskih pohodih skupaj v korak stopijo invalidi/OPP in neinvalidi. Inkluzija je proces, pri katerem se učimo živeti drug z drugim. Odbor koordinira akcije Gluhi strežejo v planinskih kočah, Stopiva skupaj, osvojimo vrh (s slepimi in slabovidnimi) in Slepi in slabovidni planinci po Slovenski planinski poti (SSP po SPP) in Gibalno ovirani gore osvajajo.

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2022

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije