sobota, 20. julij 2024
POIŠČI

Dom pod Ježo cilj inPlanincev
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

četrtek, 26. marec 2020 ob 00:00, ogledov: 3308

Predstavljamo Ireno Lamovec, članico odbora Pin/OPP

Objavil(a): Marjeta Čič
V začetku leta 2017 sem se pridružila odboru Planinstvo za invalide/OPP – Pin/OPP, sem športna pedagoginja, zaposlena v CIRIUS Kamnik. V odbor me je povabila Lidija Slatner, s katero sva se spoznali in delali v skupini - projektu Aktivni, zdravi in zadovoljni.
Moj prvi odziv je bil nejevera, planinstva za invalide si v visokogorju nisem mogla predstavljati (tako planinstvo razumem sama). Razmišljala sem, da bi morda bil primernejše poimenovanje odbora v pohodništvo ... Strah me ni bilo, videla pa sem priložnost za dejavnost, pomembno za gibalno ovirane, ki je vseživljenjska, ki poteka v naravi, ki daje možnost druženja z ljudmi. V teh letih, kar sodelujem v odboru vidim, da delamo odlično, da sta Marjeta in Jurček prava človeka za to, da poznata prave ljudi, da vesta na katera vrata potrkati ter da imata veliko poguma, da ju prepreke ne odvrnejo od zastavljenega cilja.

1_Irena_Lamovec_pri_vozicku_pin_pzs
Na sliki Irena Lamovec podpira električni voziček pri spustu s hriba. S hrbtom je usmerjena proti dolini.

Seveda odbor Planinstvo za invalide in osebe s posebnimi potrebami (Pin/OPP) dosega moja pričakovanja - nestrpno čakam le na aplikacijo s potmi, primernimi za gibalno ovirane (Spletno aplikacijo za planinske poti za invalide/OPP in planinske poti za osebe na invalidskih vozičkih).

Odbor Pin/OPP sledi zadanim smernicam in - še več - vsako leto vznikne več novih idej, ki jih tudi izpeljemo neposredno v odboru ali pa v kaki njegovi delovni skupini.

Vrednost odbora je zelo velika, kar se je navsezadnje izkazalo z vsemi prejetimi nagradami in priznanji:
  • Prostovoljska plaketa OKS - Olimpijski komite Slovenije povezava do članka je dostopna tukaj.
  • Priznanje za promocijo učenja in znanja odraslih ACS - Andragoški center Slovenije o čemer si lahko prebere na povezavi tukaj.
  • HORUS - Slovenska nagrado za družbeno odgovornost v mednarodni sestavi (med partnerji je tudi Ameriška gospodarska zbornica) za projekt »Gluhi strežejo v planinskih kočah« je nagrado prejel odbor Planinstvo za invalide/OPP več o tem se lahko preberete na povezavi tukaj.
  • Nagrada Mladinskega sveta Slovenije za Naj prostovoljski projekt 2018 več o tem je dostopno tukaj.
Prostovoljska_plaketa_OKS_Pin_2017_PZS
Na sliki člani Planinstvo za invalide/OPP ob prejemu Prostovoljske plakete OKS, fotoarhiv Pin/OPP

Izdali smo Priročnik in Dnevnik in PLANINEC izpeljali vsako leto vsaj 10 inkluzijskih pohodov, izvedli smo kar nekaj izobraževanj, organizirani smo pohode, tabore ... Kot rečeno že zgoraj - le še opis primernih poti (zame najbolj zanimive za gibalno ovirane). Odbor Pin/OPP v prihodnosti vidim, da bo deloval z enakim entuziazmom naprej.

Odbor Pin/OPP pripomore zelo veliko k vključevanju invalidov/OPP, upam, da bom uspela, da se bo vključilo še več (naših) mladih.

3_skupina_na_vozickih_pin_pzs
Na sliki skupina mladih pohodnikov in uporabnikov invalidskih vozičkov na pohodu Rački ribniki, hodijo in vozijo se v smeri od leve prosti desni po asfalni cesti, za njimi so drevesa, v ozadju se vidi Pohorje, foto arhiv Pin/OPP

Z zanimanjem čakam še na četrto akcijo odbora Pin/OPP, ko bodo gibalno ovirani gore osvajali 5., 6, in 10. septembra v Tamarju, Boču, Čavnu in Gradišču.

Na vprašanje : Kako je odbor bogatejši z vašim delom?  Bi raje vrnila vprašanje, ki bi ga morda morala zastaviti, ko sem se vam pridružila - kaj vi pričakujete od mene?

Irena Lamovec

Člani odbora Planinstvo za invalide in osebe s posebnimi potrebami:

Maja BOBNAR predstavitev najdete na povezavi tukaj,
Jana ČANDER predstavitev najdete na povezavi tukaj,
Marjeta ČIČ predstavitev najdete na povezavi tukaj,
Tjaša FILIPČIČ predstavitev najdete na povezavi tukaj,
Franc GRIČAR 
Irena LAMOVEC predstavitev najdete na povezavi tukaj,
Jurček NOWAKK predstavitev najdete na povezavi tukaj,
Igor OPREŠNIK predstavitev najdete na povezavi tukaj,
Tanja PRINCES predstavitev najdete na povezavi tukaj,
Suzana PUSTIVŠEK predstavitev najdete na povezavi tukaj,
Lidija SLATNER predstavitev najdete na povezavi tukaj,
Magdalena STRMŠEK BUH predstavitev najdete na povezavi tukaj,
Boro ŠTRUMBELJ na drug način tukaj.

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije