sobota, 20. julij 2024
POIŠČI

Špiček, Špica, Špičarije, inPlaninci se potepajo
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

sreda, 1. april 2020 ob 00:00, ogledov: 4290

Predstavljamo Marjeto Čič, namestnico vodje odbora Pin/OPP

Objavil(a): Jurček NOWAKK
V odboru Planinstvo za invalide/OPP sem od samega začetka. Sem Marjeta Čič, prostovoljka in sem snovalka programa odbora Pin/OPP. Začetki so bili zelo zanimivi, saj prihajam iz plavanja. Sprememba je, da je pri pohodništvu manj dela ena na ena. Kmalu sem opazila, da razen okolja ni veliko razlik, da je potrebno prilagoditi komunikacijo in način gibanja posamezniku.
Ko pogledam nazaj se je vse zgodilo hitro, po potrjenem sklepu v 2015, smo februarja 2016 sedeli na prvem srečanju na sedežu Planinske zveze Slovenije. Članica je rekla, da hiša diši po planinski koči. Potem je čas kar zdrvel in že smo sredi uravnotežanja štirih akcij, projekta, usposablja, sodelovanja, prijavljanja na Evropske razpise. Občutek imam, kot da sem se naenkrat znašla sredi Planinstva za invalide/OPP. Zdaj, ko pogledam nazaj in preštevam vse, kar je bilo postorjenega in odmevnega, pa je seznam res dolg.
Z nekaj znanj in veliko zagnanosti se je zamisel Pin/OPP začela izoblikovati in še vedno je v tem procesu. Novo in neznano polje se je razprostiralo pred menoj, še neobdelano, dišalo je po dogodivščini. Z znanjem, ki sem ga premogla sem pomagala iskati prava orodja za obdelavo, način negovanja, primerne podpore in povezovati sodelujoče.
V vsem direndaju dela in ustvarjanja je bilo iz danes na jutri potrebnih mnogo veščin pisanje leposlovnih in strokovnih besedil, obvladovanje slovnice, umetnost pisanja zapisnikov, fotografiranje, arhiviranje, obvladovanje časa, načrtovanje, pisanje razpisov, izpolnjevanje vlog, poročil, vodenje statistike, obvladovati računalniške programe, spletne aplikacije, usmerjati prostovoljce, obvladovati socialne medije v tehničnem in tudi vsebinskem pogledu, biti sogovornik vsem, ki se jih je Pin/OPP dotaknil. To vse lahko zmore le "profesionalni" prostovoljec, pa še iskane osebnostne lastnosti je potrebno imeti.
Ob vseh zadolžitvah je prav lepo, ko pristopi odbor Pin/OPP in se delo porazdeli. Občutek je, da ti pomagajo nesti breme, ki ga imaš na plečih. Da nisi sam za vse in ne ostaneš sam.
Odbor_pin_opp_uste
Na sliki na naslonjenih osem članov odbora na ograjo, v ozadju gozd, foto arhiv Pin/OPP 

Odbor Pin/OPP ima vizijo, ki smo jo začrtali že od same zamisli in predloga na PZS. Premakniti svoje meje, meje razumevanja, razširiti dojemanje, da so gore za vse, tudi za invalide/OPP.
Odbor Pin/OPP je prostor, kjer nastajajo nove ideje, se pregleda izpeljano, se predlagajo izboljšave, se iščejo možnosti za napredek, sodelovanje in to zato, ker je odbor sestavljen iz pisanega članstva, ki jim je mar. V ospredje postavljamo gibanje, ki nas spremlja skozi vsa življenjska obdobja. Hoja nas sprosti, okrepi in daje nove impulze telesu in miselnim procesom. Podpora skupine na inkluzijskih pohodih se pokaže, ko korak postane težji, saj ob klepetu in spodbudi korak lažje steče. Biti del skupine in pripadati nas izpolnjuje. Pohodniki se srečujemo in vedno je lepo videti nasmejane in vesele ljudi ob snidenju.


INKLUZIJA je proces, pri katerem se učimo živeti drug z drugim.
Vse delovne skupine odbora imajo člane iz posameznih kategorij invalidnosti/OPP, kar je nujno potrebno, da lahko dobro načrtujemo in dobro izpeljemo aktivnosti. Naš način se je zelo dobro izkazal, saj smo skozi skupno ustvarjanje projektov prišli do ‘pametnih' rešitev. Ključno je tudi poznavanje posebnosti kategorije invalidov. Tako smo se srečali z vavčerji za tolmača SZJ, ki so predstavljali prepreko po enem letu skupnega dela. Za gibalno ovirane je potrebno prišteti dodaten čas za ‘pretovarjanje' iz vozila in imeti v mislih, kam bodo šli na toaleto. Med slepimi imamo odprete sogovornike in so nam hitro povedali, da potrebujejo opise dogajanja in narave. Ko se nas zbere velika skupina jim je potrebno povedati, kdo vse se je zbral. Med seboj se poznajo, a če ne vedo, da so na istem mestu, ker se ne vidijo, nima to za njih nobenega pomena.
Naslednje leto pa bomo več pozornosti namenili osebam z ADHD, avtističnimi motnjami in MDR. Spet se bomo podali v krog spoznavanja in raziskovanja, kako pripraviti pohod, katere prilagoditve poiskati, kaj se lahko naučimo od njih in kako lahko sami zase naredijo največ in jih podpremo samo v tistem delu, ki ga sami ne zmorejo ali pa ga zmorejo ob pomoči. Velikokrat zmorejo veliko več kot jim pripišemo. Ovire so največkrat v naših glavah.
pohod_pin_opp_gobavica
Na sliki dva vozička, ki jih s pomočjo vlečnih vrvi lajšajo spust po cesti, ki pelje skozi gozd, v ozadju gruča pohodnikov, foto arhiv Pin/OPP

Sodelovanje z različnimi organizacija je ključno za uspeh. Ko sogovorniki prepoznajo vrednote inovativnega vključevanja posameznikov v družbo me vsakič znova preseneti s kakšnim žarom navdušenja sprejmejo povabilo k sodelovanju in naše predloge za skupne akcije.
Vrednost odbora je v povezovanju različnih strok, različnih pogledov in igrivosti pri iskanju rešitev. Sproščeno vzdušje daje možnost za drugačno razmišljanje. Najdragocenejše so preproste rešitve za katere ni potrebno dolgo usposabljanje in zapleteni pripomočki. Najpomembneje pa je, da z našim delovanjem omogočimo čim večim in različnim posameznikom, da najdejo svoje veselje v pohodništvu. Da skupaj z nami gredo na inkluzijskih pohod, ki ga drugače ne bi doživeli.

Sodelovanje in razumevanje ter sledenje ciljem, ki povezujejo z dobrim vodenjem pelje Planinstvo za invalide/OPP do odmevnih in prelomnih spoznanj. Odbor Pin/OPP bo še zmogel veliko dobrih akcij, projektov, povezovanja in prijetnih druženj na inkluzijskih pohodih in usposabljanjih.

Marjeta Čič

Člani odbora Planinstvo za invalide in osebe s posebnimi potrebami:

Maja BOBNAR predstavitev najdete na povezavi tukaj,
Jana ČANDER predstavitev najdete na povezavi tukaj,
Marjeta ČIČ predstavitev najdete na povezavi tukaj,
Tjaša FILIPČIČ predstavitev najdete na povezavi tukaj,
Franc GRIČAR 
Irena LAMOVEC predstavitev najdete na povezavi tukaj,
Jurček NOWAKK predstavitev najdete na povezavi tukaj,
Igor OPREŠNIK predstavitev najdete na povezavi tukaj,
Tanja PRINCES predstavitev najdete na povezavi tukaj,
Suzana PUSTIVŠEK predstavitev najdete na povezavi tukaj,
Lidija SLATNER predstavitev najdete na povezavi tukaj,
Magdalena STRMŠEK BUH predstavitev najdete na povezavi tukaj,
Boro ŠTRUMBELJ na drug način tukaj.
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije