sobota, 20. julij 2024
POIŠČI

inPlaninci Skupaj v hribe
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

sobota, 18. april 2020 ob 13:00, ogledov: 9565

Smeti odnesite s seboj v dolino!

Planinsko društvo Vinska Gora | 
Objavil(a): Matej Ogorevc
Planinska zveza Slovenije je leta 1987 na skupščini obravnavala in sprejela dokument Slovenski alpski svet in planinska organizacija. Skupščina je sprejela tudi usmeritev, da naj se obiskovalce gora usposablja tako, da naj odnesejo smeti v dolino. Rezultati akcije in njena velika zasluga je, da so slovenske gore precej bolj čiste, kot bi bile sicer.
Rek »Smeti odnesite s seboj v dolino!« je že vse od leta 1987 dodobra usidran v srca slovenskih ljubiteljev gora. Vsi prispevamo k čisti podobi slovenskih gora, vsaj kar se smeti tiče. Marsikaj drugega je še treba postoriti in popraviti, da bomo lahko trdili, da v kar najmanjši možni meri obremenjujemo gorsko in drugo okolje. A o tem drugič.

Aktualne koronarazmere so marsikoga »prisilile« k preusmeritvi na planinske in gozdne poti »hišnih« gora domačega kraja ali občine. Kjer so se redni obiskovalci še pred mesecem dni odpočili pred tegobami natrpanega vsakdana, se zdaj vijejo gruče, med seboj sicer predpisano oddaljenih sokrajanov. Žal pa marsikje povečan obisk, pomeni tudi povečano obremenitev okolja s smetmi in odpadki.

Smeti v nahrbtnik, v dolini pa v ustrezen zabojnik za ločeno zbiranje odpadkov
Odpadke, ki jih ustvarimo na izletih v naravi, v veliki meri predstavlja embalaža iz različnih materialov. Del je tudi organskih odpadkov. Ozaveščen gornik lahko že doma stori veliko, da do odpadne embalaže sploh ne pride. Malico zapakirajte v posodico ali različne folije za večkratno uporabo. Namesto plastenke uporabite čutaro ali steklenico, eksotično sadje in agrume olupite doma, ipd.

Če je le možno odpadno embalažo po povratku domov splaknite z vodo (npr. plastenke, različne folije, vrečke, karton, idr.) in jo šele nato odvrzite v zabojnik za ločeno zbiranje. Pokrovčke plastenk lahko shranite in jih predate humanitarnim organizacijam na določenih mestih (tudi v trgovinah) in tako podprete njihove projekte.

Le skupaj lahko preprečimo grozljive podobe, kakršne nam je posredoval predsednik PD Vinska Gora. Ramšakov vrh, Radojč in Gonžarjeva peč v okolici Velenja so v tem času precej bolj obiskani kot sicer. Žal je tudi tam moč opaziti večjo količino odpadkov in prav nekaterim članom omenjenega društva gre zahvala, da so odpadke vsaj deloma že odnesli v dolino.

smeti_odnesi_s_seboj_v_dolino_foto_sabina_melansek
Daljši sprehod ali čistilna akcija? Foto: Sabina Melanšek

Cigaretni ogorki, olupki banan in agrumov ne sodijo v naravo
Cigaretni filtri so narejenih iz umetnih vlaken, poleg tega vsebujejo številne škodljive, celo strupene snovi, ki se sproščajo ob gorenju cigarete. Zato ne sodijo v naravo (v sušnih obdobjih še manj), ne pod kamen, ne pod listje. Osveščeni kadilci že zdaj nosijo s seboj male kovinske škatlice/pepelnike, v katere otresajo pepel in ogorke.

Olupki in ostanki banan, citrusov in ostalega eksotičnega sadja (mango, avokado, ...) prav tako ne sodijo v našo naravo. Tovrstno sadje je že med samim transportom večkrat prešpricano s številnimi pripravki, da o špricanju med rastjo niti ne govorimo. Ob razpadanju v gozdu se te snovi sproščajo v naravo, praviloma pa tudi olupki živalim ne predstavljajo vira hrane (v nasprotju z domačimi jabolki, hruškami, ...).

Upamo, da zapisano rednim obiskovalcem gora ni tuje. Enako upamo, da zapisano doseže čim več novih ušes. Na vseh nas pa je, da smeti odnašamo s seboj v dolino in da s poti kdaj poberemo tudi kakšen papirček in/ali plastenko. Predvsem pa, da s svojimi dejanji in zgledom učimo ostale. Najboljši dokaz, da se da, je prav akcija Smeti odnesite s seboj v dolino.

Pripravil Matej Ogorevc

 

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije