četrtek, 30. maj 2024
POIŠČI

Nedosegljivi Triglav je osvojen
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

četrtek, 14. maj 2020 ob 11:00, ogledov: 9902

Odprto je glasovanje za Naj planinsko pot 2020!

Planinsko društvo Celje - Matica | Planinsko društvo Pošte in Telekoma Ljubljana | Planinsko društvo Ptuj | Planinsko društvo Kranj | Planinsko društvo Tržič | Planinsko društvo Javornik - Koroška Bela | 
Objavil(a): Matej Ogorevc
V izboru za glasovanje je letos 7 visokogorskih planinskih poti, ki pa so potrebne obnove. Vabljeni, da s svojim glasom poveste, katera naj zmaga letos, Zavarovalnica Triglav pa bo v okviru akcije Očistimo gore markacistom, ki skrbijo za pot, namenila sredstva za obnovo.
Že tretje leto zapored poteka glasovanje za Naj planinsko pot. Z njim pri Očistimo gore nadaljujejo z delom, ki so ga pričeli pred dvema letoma, to je osvetlili delo markacistov ter prispevati k ozaveščanju tako vse obsežnejše planinske in pohodniške javnosti kot splošne javnosti o stanju slovenskih planinskih poti.

Tokrat smo v skupnem sodelovanju Planinske zveze Slovenije in Očistimo gore pripravili izbor 7 visokogorskih planinskih poti Julijskih Alp, Karavank in Kamniško-Savinjskih Alp. Planinske poti, za katere lahko glasujete, so v nekaterih delih ali v celoti označene kot zahtevne oziroma zelo zahtevne planinske poti. A da bi bile spet varne, zahtevajo obnovo.

Predvidevamo, da bo obnova zahtevna, zato bo pri vseh poteh potrebno sodelovanje tehnične skupine PZS. Svet naših Alp je še posebej izpostavljen mehanskim geografskim spremembam, saj je apnenec porozen in krušljiv. Marsikateri odsek predlaganih poti je uničen zaradi podora in hudourniških voda.

Zaradi slabega stanja obisk planinskih poti odsvetujemo. Če pa se boste vseeno odločili, da obujete planinske čevlje in se podate na katero izmed njih, morate vedeti, da so poti deloma tudi izpostavljene, na določenih odsekih pa so nameščene jeklenice in klini, ki jih bo treba zamenjati. Na vseh poteh je potrebna uporaba čelade in samovarovalnega kompleta.

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije