sreda, 19. junij 2024
POIŠČI

240 planincev invalidov/OPP na pohodu na Planino
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

sreda, 24. junij 2020 ob 00:00, ogledov: 3721

Tudi letos bodo hribi dosegljivi za gibalno ovirane osebe

Objavil(a): Barbara Gradič Oset
Po uspešnih akcijah vključevanja oseb s posebnimi potrebami v svet gorništva, se je PZS tudi letos odločila, da nadaljuje z akcijo Gibalno ovirani osvajajo gore (GOGO). K projektu je povabila še Zvezo paraplegikov Slovenije in Sonček – Zvezo društev za cerebralno paralizo Slovenije so.p.. Danes so na Gradišču podpisali dogovor o partnerskem sodelovanju.
Poslanstvo akcije Gibalno ovirani gore osvajajo, ki ima začetke že v lanskem letu in jo organizirajo odbor Planinstvo za invalide/osebe s posebnimi potrebami Planinske zveze Slovenije (PZS), Zveza paraplegikov Slovenije in Sonček - Zveza društev za cerebralno paralizo Slovenije so.p., je preko ideje inkluzije okrepiti aktivno vlogo oseb z gibalno oviranostjo in oseb s posebnimi potrebami (OPP) za preprečevanje osamljenosti, izključenosti, apatičnosti in telesne nedejavnosti. Gibalno ovirani so do zdaj hodili v hribe na različne načine in predvsem v lastni organizaciji, sedaj želijo pobudniki to organizirano izvesti na način izboljševanja dostopnosti gora za vse vrste gibalno oviranih. »V letu 2018 smo izpeljali vseslovenski inkluzijski pohod na Planino nad Vrhniko, na katerem je bilo 240 pohodnikov in 21 na invalidskih vozičkih. Leto kasneje se nas je na vseslovenskem inkluzijskem pohodu na Mengeško kočo povzpelo 273 pohodnikov, od tega 24 na invalidskih vozičkih. Vsi, ki se pridružijo našim pohodom so navdušeni. V začetku je velika mera previdnosti, po pohodu pa vprašanja, kdaj bomo imeli naslednji pohod. Zadovoljni smo, ker opažamo, da je vedno več interesa, dober glas seže v deveto vas,« je razložil vodja odbora Planinstvo za invalide/OPP in dolgoletni vodnik PZS Jurček Nowakk.

Podpis_pogodbe
Jurček Nowakk in  Lojze Tomaževič (Foto: Zveza paraplegikov Slovenije)

Akcija je namenjena gibalno oviranim osebam, da se jim predstavi možnost, kako lahko kljub preprekam obiščejo gore. »Gibalno ovirane osebe rade razširjamo meje, radij našega gibanja. Z razvojem tehnike nam je to vedno bolj omogočeno. S svojim delovanjem v družbi želimo, da bi lahko kar se da enostavno dosegli javne površine, pri tem mislim tudi infrastrukturo v gorah,« je povedal vodja delovne skupine GOGO Stojan Rozman.

Vrednote Planinske zveze Slovenije so že od samega začetka solidarnost do pohodnikov in ljubezen do narave. »Zveza je že od nekdaj odprta za druge dejavnosti, da le niso agresivne do narave in v tem smislu vključujemo nove dejavnosti. Veseli smo, da naša skupina dobro deluje in da bomo skupaj naredili nekaj, kar bo številnim ljudem veliko pomenilo,« je nadaljeval predsednik PZS Jože Rovan. Njemu je potrdil predsednik Zveze Sonček Lojze Tomaževič. Vesel je, da je največja slovenska prostovoljna zvezo Sonček povabila k sodelovanju. »V projektih invalidskih organizacij je videla izziv, kar za nas pomeni priznanje tega, da smo s svojim dolgoletnim delom prišli v množico, med navadne ljudi. Le-ti so začeli prepoznavati delo invalidskih organizacij in nas  na ta način pripeljali korak naprej. Inkluzija se ne doseže z zakonom in ne s konvencijami, doseže se takrat, ko se različni ljudje srečajo na vrhu, na istem mestu z isto idejo - uživati v naravi in življenju

Podpis_pogodbe_07

»Začetek akcije GOGO 2020 sega v leto 2019, leto v katerem je Zveza paraplegikov obeležila 50 let svojega delovanja. Ker smo reprezentativna invalidska organizacija, ki si prizadeva za čimprejšnje vključevanje slovenskih paraplegikov in tetraplegikov v družbo po poškodbi ali obolenju hrbtenjače je pobuda bila takoj sprejeta. Vso obdobje skozi našega organiziranega delovanja pa si prizadevamo tudi za povezovanje s humanitarnimi in ostalimi invalidskimi organizaciji, zato, smo z veseljem pristopili k načrtovanju akcije s Planinsko zvezo Slovenije. Prepričan sem na uspeh akcije GOGO, saj raste na temeljih medsebojnega sodelovanja in skrbi za najranljivejše skupine gibalno oviranih državljanov,« je pristop k akciji razložil predsednik Zveze paraplegikov Slovenije Dane Kastelic.

 

Akcija bo potekala tri dni na štirih slovenskih kočah.

• 5. september 2020, Tamar in Boč

• 6. september 2020, Čaven in Lavričeva koča na Gradišču

• 10. september 2020, Lavričeva koča na Gradišču

Na kočah bo tudi ambasadorji akcije GOGO 2020. Z velikim veseljem so akcijo podprli: Viki Grošelj, Andrej in Marija Štremfelj, Tone Kuntner ter Evgen Bavčar. »Svet gora in gorništvo sta v veliki meri obogatila in oplemenitila moje življenje. Zato podpiram vse projekte, ki stik s tem čudežnim svetom omogočajo tudi drugim. Še posebej, če so gibalno ovirani, saj morajo ti v doživljanje gorskega sveta vložiti več kot drugi. Svoje sodelovanje po eni strani dojemam kot dolžnost, po drugi pa kot privilegij,« je odločitev za ambasadorja povzel alpinist Viki Grošelj.


Podpis_pogodbe_13

Viki Grošelj je eden izmed ambasadorjev projekta.(Foto: Zveza paraplegikov Slovenije)

»Zmoremo več, kot si mislimo. To je stvar, ki nas športnike poganja naprej in gremo po svoji poti, za svoji sanjami. Potrebno je premikati meje v glavah na dveh področjih, v glavah ljudi, ki so gibalno ovirani in nas, ki nismo. Ko nam bo postaja jasno, da je treba vsem osebam ponuditi lepote narave in pogledov z gora, potem bodo vsi projekt podpirali z odprtimi rokami. To je lep projekt, ki bo ljudem zagotovim duševno lepoto,« je povedala ambasadorka Marija Štremfelj.

Projekt podpirajo tudi parašportniki, ki se bodo udeležili posameznih pohodov. V Tamarju bo parasmučar Jernej Slivnik, na Boču bo košarkar na vozičku David Škorjanc, na Čavnu bo paraplezalec Matej Arh ter na Gradišču bosta paraplesalka Lara Nedeljkovič in kapetanka slovenske reprezentance v odbojki sede Lena Gabršček. Slednja je o tem, zakaj se je vključila v projekt, dodala: »Za sodelovanje v projektu sem se odločila, ker obožujem hribe, gore, naravo in se mi zdi res pomembno, da to omogočimo vsem.«

GOGO_pin_september_2020__5_

»Kot nekdanjemu alpinistu in še vedno aktivnemu plezalcu mi gore ogromno pomenijo. Vendar so bile po nesreči zame večinoma nedosegljive. S pomočjo električnega kolesa se mi je spet odprl nov svet aktivnosti v naravi in pa marsikatera stezica za katero sem mislil, da je ne bom več videl,« je dodal Matej Arh. Prisotnost parašportnikov je omogočila Zveza za šport invalidov Slovenije.

K izvedbi akcije so pristopili spremljevalci/prostovoljci različnih nevladnih organizacij in posamezniki. Akcija poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije, Boruta Pahorja, kar je izkaz njegove podpore delu in prizadevanjem ter daje dogodku prav poseben pomen.

Barbara Gradič Oset


Fotogalerija

 Zveza paraplegikov Slovenije

1 / 13

2 / 13

3 / 13

4 / 13

5 / 13

6 / 13

7 / 13

8 / 13

9 / 13

10 / 13

11 / 13

12 / 13

13 / 13

 
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije