sobota, 20. julij 2024
POIŠČI

Gibalno ovirani gore osvajajo 2022
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

sreda, 1. julij 2020 ob 00:00, ogledov: 4325

Predsedniško priznanje prostovoljki Maji Kuzma Ganić

Objavil(a): Barbara Gradič Oset
Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je v Predsedniški palači priredil sprejem ob podelitvi državne nagrade in priznanj na področju prostovoljstva za leto 2019. Priznanje Republike Slovenije za prostovoljstvo je prejela tudi članica delovne skupine akcije Gluhi strežejo v planinskih kočah Maja Kuzma Ganić.
Odbor Republike Slovenije za podelitev državnih priznanj na področju prostovoljstva vsako leti podeli najvišja državna priznanja za izjemne dosežke na področju prostovoljstva, njegove promocije in razvoja prostovoljkam, prostovoljcem oziroma prostovoljskim organizacijam. 
Priznanje Republike Slovenije za prostovoljstvo za leto 2019 je prejela prostovoljka Maja Kuzma Ganić za izjemne dosežke pri opravljanju prostovoljskega dela.Maja nam je po ob podelitvi priznanja povedala: "Priznanje mi je v čast in dokaz, da delujem v pravo smer. Od leta 2007 sem sodelovala in pripravljala različne programe v različnih nevladnih organizacijah, ki so bolj delovala za gluho skupnost. Prepoznala sem, da gluhi nujno potrebujemo projekte oziroma programe, v kateri bi se lahko udejstvovali v nam razumljivem jeziku in si sčasoma priznali, da so naša dejanja zelo cenjena in spoštovanja vredna. Zadnja tri leta pa z akcijo Gluhi strežejo v planinskih kočah, ki se je zgodila spontano in hitro, uspešno vključujemo gluhe in naglušne v širšo skupnost. V veliko radost mi je, da spremljam dobre zgodbe vseh sodelujočih prostovoljcev, ki nastajajo v planinskih kočah, kjer se vsi srečujemo z znakovnim jezikom oziroma ga spoznavamo."
skupinska_foto__004_
Maja Kuzma Ganić (druga z desne) je dve leti vodila akcijo Gluhi strežejo v planinskih kočah. (Foto: Nebojša Tejić/STA)

V obrazložitvi je odbor za priznanja zapisal: »Maja Kuzma Ganić je vestna, komunikativna, energična, pozitivna, dosledna in odgovorna prostovoljka. Pomembni dosežki so v njenem prostovoljskem delu vidni ves čas in puščajo sledi, saj ji uspeva vključevati gluho skupnost v vsakdanjik družbe. Veliko dela na slovenskem znakovnem jeziku - maternem jeziku vseh gluhih, ki ga krepi med sebi enakimi in ga predstavlja drugim - vsem nam. Je mentorica delavnic branja od Gluhih za Gluhe. Vodila je odmevno akcijo Gluhi strežejo v planinskih kočah, kar jo je izoblikovalo kot vodjo, mentorico in kot osebo. Je prostovoljka, ki je dala akciji dušo in smisel. Maja zaupa in verjame v svoje prostovoljce, je mentor z veliko začetnico

In kako Maja vidi namen in poslanstvo prostovoljstva?
"Poslanstvo lastnega prostovoljnega dela opisujem kot biti družbi odgovorna. Skupaj s svojimi sodelavci spodbujamo in motiviramo prostovoljce k aktivnemu vključevanju v širšo skupnost, vodimo jih h kakovostnem preživljanju prostega časa, omogočamo jim priložnosti, v katerih vidijo in začutijo lastno vrednost in tako prispevajo v družbeno korist.

Nekje je zapisano, da se družbena odgovornost začne pri osebni odgovornosti. Vsaka oseba hrepeni po nečem, kar bi jo motiviralo, vodilo k kakovostnem življenju in nudilo občutek lastne vrednosti. S prostovoljnim delom se to najlažje doseže, ker je to delo, ki ga sami po osebni želji opravljamo brez kakšnih posebnih zahtev. Hvaležna sem, da sem vztrajala tudi takrat, ko se je zdelo vse brez smisla zaradi določenih neprijetnih situacijah ter nadaljevala z bistro glavo, toplim srcem ter podporo ljudi, ki so verjeli vame in v projekt. Hvaležna sem za vse ljudi, s katerimi sem sodelovala in sodelujem. Skupaj smo ustvarjali in ustvarjamo navdihujoče zgodbe, ki dosegajo srca mnogih ljudi."

DSCN9137_Easy_Resize.com__002_
"Maja Kuzma Ganić je vestna, komunikativna, energična, pozitivna, dosledna in odgovorna prostovoljka."

Najvišje državno priznanje za izjemne dosežke na področju prostovoljstva, njegove promocije in razvoja Republike Slovenije za prostovoljstvo za leto 2019 je prejela Julijana Kralj. Priznanje Republike Slovenije za prostovoljstvo za leto 2019 sta poleg Maje Kuzma Ganić prejela še Neva Gregorec in Gašper Zevnik. 
Predsednik Borut Pahor je čestital vsem in dejal, da so prav oni navdih novim generacijam prostovoljcev, ki bodo njihovo srčno delo še nadaljevali. Prostovoljcem je dejal, da je tudi zaradi njihovega dela Slovenija danes povezana in solidarna, kar nas pomirja in dela našo skupnost močnejšo. V svojem nagovoru se je predsednik Odbora Republike Slovenije za podelitev državnih priznanj na področju prostovoljstva Jurček Nowakk zahvalil predsedniku republike za naklonjenost, ki jo izkazuje prostovoljstvu, saj je za vsakega državljana velika čast, če prejme priznanje iz rok najvišjega predstavnika države. S tem se krepi zavedanje, da je »priznanje ne le velika čast, pač pa tudi odgovornost in klic k nadaljnjemu delu,« je dejal Nowakk.

---------------

Preberite še:

Predstavljamo vam Majo Kuzma Ganić, vodjo delovne skupine GSPK

-
------------
Medijske objave:
Maja Kuzma Ganić: Odločna, a nasmejana v svetu tišine 1.del
Maja Kuzma Ganić: Odločna, a nasmejana v svetu tišine 2.del
Odločna in nasmejana v svetu tišine – Maja je sama prehodila 617 km planinske poti -  Aleteia
"Vem, kakšen je občutek, ko si izoliran in odrinjen od družbe."  - MMC

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije