sobota, 20. avgust 2022
POIŠČI

Podpis sodelovanja pri projektu Gogo
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

sreda, 15. julij 2020 ob 00:00, ogledov: 1633

ZNAKO-dnevnik 2020 akcije Gluhi strežejo v planinskih kočah že na tretjo kočo

Objavil(a): Jurček NOWAKK
Za namen beleženja in ohranjanja lepih spominov osvojenih koč smo znova pripravili ZNAKO-dnevnik 2020, ki je dnevnik za zbiranje žigov v času akcije »Gluhi strežejo v planinskih kočah 2020« (GSPK). Posebnost letošnjega ZNAKO-dnevnika 2020 je šest dodatnih okvirčkov, kjer zainteresirani ožigosajo poljubno osvojeni vrh, na kateri ni akcija Gluhi strežejo.

Žige v dnevnik lahko zbirajo vsi zainteresirani. Sodelujejo tako, da v obdobju od 7. marca do 18. oktobra 2020 zbirajo žige s planinskih koč, kjer bodo stregli gluhi. Žigi se zbirajo samo ob dnevih akcije GSPK na koči v okvirčke, v katerih so zapisane koče s svojimi datumi in število točk. Naslednja koča vas čaka že ta konec tedna 18. in 19. junij 2020. To je Pogačnikov dom na Kriških podih, več o dogajanju najdete na povezavi dostopni tukaj.

ZNAKO-dnevnik nagrajuje, točke bodo služile za seštevek do nagrad. Vsaka koča ima svojo točko, ki je točkovana na podlagi dostopnosti do koč.

ZNAKO_DNENVIK_2020_GSPK___2_
Na sliki ZNAKO-dnevnik, ki ima tri pregibe. Na prvem delu so osebi podatki, na drugem opis in točkovanje, na zadnjih dveh pa okenca za odtis žiga, položen je na travo.

Moto akcije 
»Biti inkluziven« povezuje še dve akciji. 18. oktobra 2020 bo v Vojkovi koči na Nanosu potekala akcija s slepimi in slabovidnimi »Stopiva skupaj, osvojimo vrh«, kjer jim bodo tudi gluhi/naglušni stregli in so tudi vključene v ZNAKO-dnevnik prav tako bo v štirih kočah potekala akcija gibalno oviranih »Gibalno ovirani gore osvajajo« (GOGO), 5., 6. in 10. septembra 2020. Več o akciji GOGO lahko preberete na povezavi tukaj. Akcijo GSPK bomo v inkluzivnem ritmu omogočili tudi njim.

 ZNAKO_DNENVIK_2020_GSPK___5
Na travi leži zaprt ZNAKO-dnevnik, nad njim, tako da ga delno prekriva drug ZNAKO-dnevnik in je odprt na strani za zbiranje žigov na katerem sta logotipa akcije Gibalno ovirani gore osvajajo in Stopiva skupaj, osvojimo vrh.

Za prejem žiga zainteresirani obiščejo koče, ki so navedene v okvirčkih skupaj z datumom akcije v dnevniku. Na kočah poiščejo našega prostovoljca, ki jim bo odtisnil žig #gluhistrezejo v ZNAKO-dnevnik.

 

Nagrade ZNAKO-dnevnika akcije GSPK 2020 so:

1. nagrada: 8 – 12 točk (Bronasta značka GSPK + diploma)

2. nagrada: 13 – 19 točk (Srebrna značka GSPK + diploma)

3. nagrada: 20 – 24 točk (Zlata značka GSPK + diploma)

 

ZNAKO-dnevnik, ki ima zbranih več kot 8 točk, nam zainteresirani lahko oddajo osebno v času zaključnega dogodka akcije na Mrzlici, kjer jim bomo osebno predali nagrado ali pa ga pošljejo na naslov MOOSVID, Nušičeva 3/B, 3000 Celje s pripisom »Gluhi strežejo« do 25. oktobra 2020.

ZNAKO_DNENVIK_2020_GSPK___1_
Na sliki so troje ZANAKO-dnevnik en na drugem so na travi. Na ZNAKO-dnevniku je napis ZNAKO-DNEVNIK v naslednji vrstici 2020. V osrednjem delu je logo akcije GSPK na kateri sedi sovica s pohodniškimi palicami v rokah. Logo akcije GSPK ima v rdečem obroču z belimi velikimi tiskanimi črkami napisano GLUHI STREŽEJO V PLANINSKIH KOČAH, v notranjosti na travi stoji svetlo rjava koča, ki ima vrata, dve okni in temno rjavo streho. Na levi strani je ena smreka, na desni strani sta dve smreki. Nad kočo sta dve dlani, ki se dotikata in sta vzporedno s krakoma strehe. Tak položaj dlani je kretnja za kočo. Nad rokama  so tri sive planine, ki imajo bele vrhove.
 

Zakaj je dnevnik imenovan kot ZNAKO-dnevnik?

ZNAK je pojem, ki nosi veliko pomenov v tej naši akciji GSPK. 

1. ZNAKovni jezik. To je jezik, s katerim komunicira gluha skupnost in ima tudi še druge velike prednosti v nekaterih situacijah. 

2. ZNAK v drugem pomenu kot markacija. Večino planinskih poti označujejo markacije, ki nam kažejo pot do vrha in nazaj domov. V naši akciji pa ravno te znake pripeljejo do naše planinske koče, kjer boste spoznali bogastvo znakovnega jezika in bogastvo narave, ki nas objemajo.

3. Znak je tudi lahko kot ŽIG. Smisel ZNAKO-dnevnika pa je ravno zbiranje "znakov" [žigov], kjer s tem dokažete svojo prisotnost na planinski koči v času akcije. 

 

ZNAKO-dnevnik je plačljiv in sicer znaša 5 €.
Znesek je namenjen podpori akcije Gluhi strežejo v planinskih kočah.

Seznam in dostopnost koč, kjer lahko odtisnete žige akcije Gluhi strežejo v planinskih kočah.

 

Datumi akcije

Planinske koče

Dostopnost

7. - 8. marec

Tumova koča na Slavniku

peš, kolo 

18. oktober

Vojkova koča na Nanosu

peš, kolo, avto, invalidski voziček

4. – 5. julij

Tončkov dom na Lisci

peš, kolo, avto 

18. – 19. julij

Pogačnikov dom na Kriških podih

peš

1. – 2. avgust

Triglavski dom na Kredarici

peš

5. – 6. september

Planinski dom Tamar

peš, kolo 

5. september

Planinski dom na Boču

peš, kolo, avto, invalidski voziček

6. september

Koča Antona Bavčerja na Čavnu

peš, kolo, avto, invalidski voziček

6. september

Lavričeva koča na Gradišču

peš, kolo, avto, invalidski voziček

10. september

Lavričeva koča na Gradišču

peš, kolo, avto, invalidski voziček

3. – 4. oktober

Planinski dom na Mrzlici (ZAKLJUČEK AKCIJE)

peš, kolo, avto

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2022

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije