sreda, 19. junij 2024
POIŠČI

Po mehkem pršiču po Zasavski planinski poti
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

četrtek, 13. avgust 2020 ob 00:00, ogledov: 3098

Viki Grošelj: »Drug drugemu smo lahko navdih.«

Objavil(a): Barbara Gradič Oset
Vrhunski alpinist in himalajec, športni pedagog, gorski vodnik in gorski reševalec Viki Grošelj je ambasador akcije GOGO 2020. Kot življenja polna oseba z vso zagnanostjo podpira srčen in zanimiv projekt.
Gibalno ovirani gore osvajajo (GOGO) je akcija, ki nagovarja k telesni dejavnosti vse gibalno ovirane, da zapustijo udobje kavča in enoličnega vsakdana ter se podajo v naravo, družbo in novim dogodivščinam naproti. Pri akciji so moči združili Planinska zveza Slovenije, Zveza paraplegikov Slovenije in Zveza Sonček - Zveza društev za cerebralno paralizo Slovenije. Akcija bo potekala tri dni septembra na štirih slovenskih kočah.

Med ambasadorji projekta je tudi odličen alpinist Viki Grošelj, ki je poleg številnih vzponov v domačih in tujih gorah sodeloval na več kot tridesetih odpravah v izven evropska gorstva. V Himalaji je opravil enajst vzponov na vrhove desetih od štirinajstih osemtisočakov. Je prvi Slovenec, ki se je povzpel na najvišje vrhove vseh celin. Leta 2002 je bil odlikovan s častnim znakom svobode Republike Slovenije za izjemne alpinistične dosežke, pomembne za promocijo Slovenije v svetu in posebej za delo z mladimi ter prispevek h gorskemu reševanju. Viki Grošelj je avtor šestnajstih knjig in soavtor več kot tridesetih.

viki_gro_eljAvtoportret z Anapurne na višini 7500m (Foto: osebni arhiv)

 

Kdo vas je povabil k akciji in s katero kočo boste sodelovali?
K sodelovanju me je povabil Jurček Nowakk in skupaj sva se dogovorila, da bom glede na razpoložljivi čas sodeloval pri druženju na Boču.

Kakšen pomen ima ambasadorstvo za vas?
Ambasadorstvo razumem kot podporo zanimivemu, srčnemu projektu, ki lahko vsem sodelujočim prinese veliko lepega in obogati tako udeležence, kot tiste, ki ga podpiramo.

Kako razumete inkluzijo/kakšen je pomen vključevanja invalidov/OPP, gibalno oviranih?
Drug drugemu smo lahko izkušnja drugačnosti, sodelovanja, vključevanja in učenja.

Kako bi lahko svoje življenjske izkušnje prenesli v življenje gibalno oviranih oseb?
Z besedo, sliko, naklonjenostjo in spoštovanjem. Verjamem, da smo drug drugemu lahko navdih in vzpodbuda. Zato menim, da imajo take akcije veliko vrednost za vse nas. 

Kako bi nagovorili gibalno ovirane pohodnike, da jih pritegnemo v akcijo?
Če ne poskusiš ne boš nikoli izvedel in pridobil nove izkušnje ...

Koliko lahko akcija pripomore k vključevanju invalidov/OPP?
Vsaka akcija, ki združuje in vključuje je dobrodošla. Če zanjo pridobimo še koga, ki se je bo udeležil prvič, bosta namen in vloženi trud še dodatno upravičena.

Vaše motivacijske besede ...
Če bi moral izbrati tri vodila, ki so mi pomagala skozi življenje tudi v najtežjih trenutkih, bi se odločil za empatijo, prijaznost in kanček humorja.


Akcija GOGO 2020 bo potekala tri dni na štirih slovenskih kočah:

5. september 2020, Tamar in Boč

6. september 2020, Čaven in Lavričeva koča na Gradišču

10. september 2020, Lavričeva koča na Gradišču

Na kočah bodo tudi ambasadorji akcije GOGO 2020. Z velikim veseljem so akcijo podprli: Viki GrošeljAndrej in Marija ŠtremfeljTone Kuntner, Urška Vučak Markež ter Evgen Bavčar

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije