sreda, 19. junij 2024
POIŠČI

240 planincev invalidov/OPP na pohodu na Planino
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

sreda, 9. september 2020 ob 09:00, ogledov: 1952

Na Boč z Urško Vučak Markež

Objavil(a): Barbara Gradič Oset
Z akcijo Gibalno ovirani gore osvajajo - GOGO 2020 smo minuli konec tedna obiskali kar štiri koče, v soboto smo bili v Tamarju in na Boču, v nedeljo pa še na Čavnu in na Gradišču. Odzivi so izvrstni, navdihujočo akcijo končujemo v četrtek, 10. septembra, na Lavričevi koči na Gradišču.
GOGO 2020 je uspešno štartal na parkirišču pod Bočem, kjer se je zbrala pisana druščina 43 pohodnikov, pečat dnevu sta dodala ambasadorka Urška Vučak Markež in parašportnik David Škorjanc.
Na parkirišču v Zgornjih Poljčanah smo najprej zapeli in zaplesali ′bans′, se tako bolje spoznali in odšli novim dogodivščinam naproti. Pred pričetkom vzpona, je Marjeta Čič še enkrat na hitro obnovila, kako se pravilno ravna z invalidskimi vozički, kako je treba veči vrv, kakšna mora biti razdalja med nami.  Dobra ura hoda nas je vodila navkreber po cesti in nam dajala nove izzive. Spoprijemanje s klanci je bilo dobro in prostovoljci so se odlično znašli v nevsakdanji vlogi. 

IMG_0098__1_

»Imeli smo nekaj krajših postankov za okrepitev s pijačo, saj je bil dan vroč in sončen. Na koči na Boču smo imeli dobro postrežbo gluhih, kateri so nam pomagali pri naši akciji. Prav tako pa smo imeli spremljevalni program, katerega smo popestrili z pesmijo Marte Zore, ki jo je v znakovnem jeziku pokazala, mlada kretarka. Z nami je bila tudi ambasadorka Urška Vučak Markež, ki je nam popestrila pot in samo prireditev, prav tako pa ni ostal brez besede David Škorjanc, naš parašportnik, ki nam je opisal svoj pogled na življenje v invalidskem vozičku. Po prijetnem druženju smo se veseli in polnih želodcev odpravili še nazaj v dolino, tokrat so bili naši prostovoljci v novi vlogi, kajti vlečenje vozička ni enako spuščanju v dolino. Srečni in zadovoljni smo vstopili v dolino, kjer so nas v prijetnem gozdnem hladu senc prijetno ohlajeni pričakali naši jekleni konjički ob zaključku akcije. Na svidenje!« je svoje vtise z Boča strnila Maja Bobnar.

IMG_0092

»K sodelovanju me je povabila Marjeta Čič, ki je močno vpeta v vse te planinske akcije. Menila je, da bi bilo krasno, če jaz skupaj s slepimi in slabovidnimi prehodila Slovensko planinsko pot, kot nekakšna ambasadorka. 8. februarja letos smo naredili prvi pohod, žal so kasnejši pohodi zaradi epidemije odpadli. Danes sem ponovno na poti in prav veselim se, da bom Boč videla tudi od blizu, ne samo iz moje hiše,« je odločitev za ambasadarstvo razložila Urška Vučak Markež

IMG_0090
Urška Vučak Markež z družino

25-letni Denis Bricelj ki so mu kmalu po rojstvu diagnosticirali cerebralno paralizo, je bil dobro razpoložen med pohodom proti koči, usta so mu silila na smeh tudi ves čas navzdol. »Dobro se počutim, četudi imam stari voziček. Doma imam električnega in z njim grem lahko sam na pijačo in na balinanje,« se je pohvalil. Da je rad na svežem zraku sta potrdila njegova starša, tudi njima je sprehod dobro del.

Izjave udeležencev na Boču:

»Ko pojem solidarnost in sodelovanje vodita do prijateljstva in dobita pravo vsebino. Ker najbolj služimo sebi takrat, ko služimo drugim.«

»Vse pohvale vsem pobudnikom, organizatorjem, sodelujočim, udeležencem.«

»Na Boču sem bil drugič, tokrat smo šli po drugi poti in bilo je drugače, tudi vreme je bilo sončno in smo se lahko skupaj veselili novih prijateljev, vesel sem bil, da je bila z nami tudi ambasadorka Urška in smo se veliko smejali.«

IMG_0096__1_

Drug drugemu smo lahko navdih in sobotno druženje proti Boču je to potrdilo. Zlomili so se nekateri tabuji in številni predsodki.

GOGO 2020 je akcija, ki nagovarja k telesni dejavnosti vse gibalno ovirane, da zapustijo udobje kavča in enoličnega vsakdana ter se podajo v naravo, družbo in novim dogodivščinam naproti. Akcija GOGO 2020 ima zelo "slovenski" pridih, saj želijo biti tudi invalidi gorniki, planinci, tako kot vsi Slovenci. Da je to mogoče, se kaže tudi v praksi akcije, ki poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije, Boruta Pahorja. Generalni sponzor akcije je podjetje H-bit s svojo blagovno znamko NiceHash. Predstavniki našega glavnega podpornika so bili na vseh kočah z nami in s tem pokazali, da so resno in družbeno odgovorno podjetje, ki ceni in spoštuje naš trud. Veseli smo, ker smo se skupaj našli v tej krasni navdihujoči akciji. Partnerji akcije so Planinska zveza Slovenije, Sonček - Zveza društev za cerebralno paralizo Slovenije so.p. ter Zveza paraplegikov Slovenije.

Akcija še je potekala v Tamarju, na Gradišču in Čavnu.

BGO
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije