sreda, 19. junij 2024
POIŠČI

Slepi in slabovidni planinci dokončali Slovensko planinsko pot
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

sreda, 23. september 2020 ob 00:00, ogledov: 1652

Dan slovenskega športa je državni praznik, ki ga letos praznujemo prvič

Objavil(a): Marjeta Čič
Planinska zveza Slovenije, odbor planinstva za invalide in osebe s posebnimi potrebami spodbuja k rekreaciji in pohodništvu ravno najbolj ranljive, na žalost včasih tudi pozabljene skupine. Želja po gibanju nam je položena v zibelko in gibanje pomeni življenje, negujmo ga.

Šport, gibanje, telesna aktivnost, rekreacija in še bi lahko naštevala termine, ki vsak zase opisujejo posameznika v gibanju. Gibanje je življenje in z gibanjem je povezan tudi zdrav razvoj možganov. Posamezniki ki so skozi življenje aktivni in ohranjajo zdrav življenjski slog so velikokrat uspešnejši, manj bolni in dočakajo daljšo življenjsko dobo. To so le drobci, celotna slika vpliva telesne aktivnosti, športa je veliko širša in globja in zajema tudi invalide in osebe s posebnimi potrebami. Zato je prav, da je slovenski šport dobil svoj dan, kjer gre posebno čast izkazati parašportnikom in parašportu.

Slovenski dan športa je tudi slovenski dan parašporta. 

S številnim akcijami v preteklih letih smo dokazali da je planinstvo za invalide in OPP ravno tako dosegljivo kot za vse ostale. Dnevnik inPlaninec z žigi pridno polnijo številni inPohodniki in tako dokazujejo, da zmorejo in da jim narava ter gibanje predstavljata način življenja. Pohodi, ki se jih lahko udeležite v teh dneh so dostopni na povezavin tukaj.

Najbolj odmevne akcije so Gluhi strežejo v planinskih koča - GSPK, Slepi in slabovidni planinci po slovenski planinski poti - SSP po SPP in vseslovenski inkluzijski pohodi, povezava do slednjega je dostopa na povezaci tukaj.

Gibalno ovirani gore osvajajo - GOGO je v planine zvabila toliko pohodnikov, kot je dni v letu. Z nami so bili tudi parašportnki, ki so svoj šport na ta dan zamenjali za planinstvo. Akcija je potekala na Boču, Gradišču, Čavnu in v Tamarju.

dan_spovenskega_sporta___10_ dan_spovenskega_sporta___5_

dan_spovenskega_sporta___8_ 
Na sliki Viki Grošelj čepi ob Jerneju Slivniku, v desnem delu je kapelica v ozadju se vidijo devesa in hribi, arhiv Pin/OPP

Jernej Slivnik je takole razmišljal o današnjem dnevu: »Praznik športa je to leto prvič državni praznik in to se mi zdi tudi prav, saj je šport del življenja športnikov in rekreativcev. Ob tem pa je šport tudi pomeben dejavnik pri življenju invalidov. Ponosen sem, da sem parašportnik in da s tem lahko spodbujam in motiviram tudi druge invalide, da bi se tudi sami pričeli ukvarjati s športom. Akcija, kot je GOGO pa močno pripomore k tem, da se bo veliko več invalidov gibalo in ukvarjalo s športom.«


dan_spovenskega_sporta___1_ dan_spovenskega_sporta___11__

Misel Davida Škorjanca: »Nič ni nemogoče; do vsake stvari vodijo poti in če je volja se najde pot. Da je nekaj nemogoče je pogostokrat le izgovor.«

Lena Gabršček je ob dnevu spoavenskega športa povedala: »Gibanje in šport sta po mojem mnenju smisel življenja in nujno je, da raznovrstno gibanje v naravi, ki vsakogar gotovo napolni z energijo, omogočimo vsem ljudem, ne glede na morebitne oviranosti. GOGO je tako projekt, ki bo zagotovo dal iniciativo za še več podobnih inkluzivnih projektov in tako odprl »vrata v naravo« vsem, ki se radi tja zatekajo.«


Vse slike so iz arhiva Pin/OPP

Srečevanje ljudi, nam pomeni sprejetost, čustveno stabilnost in različnost, ki nas bogati. V športu se tkejo vezi med ljudmi in sklepajo nova prijateljstva. Šport nadomesti marskikatero zdravilo.

Vsak lahko najde svoj šport zase v katerem uživa in ga osrečuje, pomembno je, da je v njegovem tempu in da vse kar zmore sam, tudi sam naredi.

S športom lahko dosežemo mnogo več kot si predstavljamo sami in kot si predstavlja družba da zmoremo. Premikanje lastnih meja in meja družbe je pomemben korak pri kvaliteti življenja, vključevanja, razumevanja.

Bodimo a(tra)ktivni. Gibam, torej sem.

Himna slovenskih parašportnikov Ta tempo pod katero je napisano »Naj ti povzroči eksplozijo pozitivne energije, motivacije in samozavesti!«Trkaj - Ta Tempo

 

 

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije