ponedeljek, 11. december 2023
POIŠČI

Inkluzijski pohod na Bohor
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

ponedeljek, 5. oktober 2020 ob 00:00, ogledov: 2595

Zaključek akcije Gluhi strežejo v planinskih kočah na Mrzlici

Objavil(a): Jurček NOWAKK
Minuli konec tedna, 3. in 4. oktober 2020, je bil v znamenju zaključka akcije Gluhi strežejo v planinskih kočah (GSPK) čez celo leto 2020. Vseslovenska prostovoljska akcija GSPK se je odvijala v skupno desetih kočah in je bila zelo dobro sprejeta v kočah.

Kljub nestabilnemu in kislemu vremenu smo uspešno izvedli otvoritev in zaključek akcije za leto 2020 v planinskem domu na Mrzlici. Čez dan je potekal pester kulturni program, kjer so nastopajoči predstavili kulturo gluhih skozi glasbena dela ter prisluhnili govorcem.

Gluhi_strezejo_v_planinskih_kocah_Mrzlica_Pin_OPP_PZS__4_

Spremljanje programa, foto Štefan Matjaž

Veseli nas, da naše aktivnosti podpirajo planinska društva in njihove koče ter občine. Za začetek je obiskovalce in prostovoljce pozdravila podžupanja občine Trbovlje, Maja Krajnik, ki je akcijo ocenila, kot izredno pomembno, saj je vključevanje vseh ljudi v družbeno življenje velika odgovornost. Pravi, da je prav, da se srečujemo na takšen način in verjame, da kljub oviram, ki nas doletijo v življenju, zmoremo narediti največ in to je najbolj pomembno. Pravzaprav nikoli nismo sami z nami so ljudje, ki nam pomagajo in nas spodbujajo. Iskrene čestitke vsem pobudnikom in organizatorjem akcije. Želim, da uspešno nadaljujete in verjamem, da bo vsako leto vključenih več planinskih domov. Želim vam prijeten dan v dobri družbi in verjamem, da se bomo vsi nekaj novega naučili. Sama sem že prelistavala jedilni list in abecedo, tudi zame je to nekaj novega. Z veseljem sem danes tukaj z vami in vam želim prijeten dan, srečno.

Gluhi_strezejo_v_planinskih_kocah_Mrzlica_1_Pin_OPP_PZS_

Podžupanja občine Trbovlje Maja Krajnik, foto Štefan Matjaž

Poleg podžupanje so imeli govor Jurček Nowakk, vodja odbora Pin/OPP, Daša Peperko predsednica Mladinskega društva za osebe z okvaro sluha VKLOP/IZKLOP - MOOSVID ter predstavnica slepih in slabovidnih pohodnikov, ki opravljajo slovensko planinsko pot, Ana Oražem. Ana je v imenu vseh slepih in slabovidnih izrazila močno željo, da bi še več oseb s posebnimi potrebami sodelovalo v akcijah, ki jih organiziramo. Povedala, je, da je pogumni dejanje združiti slepe in gluhe, kar je v teoriji skoraj nemogoče. Vprašanje je, kako sporočiti, kaj bi radi in gre nam čedalje bolje. Miloš Ganić, idejni oče akcije in vodja delovne skupine GSPK 2020, je v svojem govoru poudaril, da je izredno vesel, da smo akcije uspešno izvedli in se ob tem zahvalil vsem prostovoljcem, ki so sodelovali z nami.


V videu prispevek o akciji GSPK na Mrzlici in izzivu za planince na vrh Mrzlice s povezo, Spletna TV

Vodja ekipe na Mrzlici Olga Ahačič je predstavila projekt. Gluhi strežejo v planinskih kočah je vseslovenska prostovoljska akcija, ki slovenski znakovni jezik širi na inovativen način. Za podporo komunikaciji sta valjček in Planinski lonec besed v katerem so kretnje za hrano in pijačo.

Gluhi_strezejo_v_planinskih_kocah_Mrzlica_Pin_OPP_PZS (5)_1

Na sliki prostovoljka drži v roki komunikacijski valjček, oblečena je v rdečo majico s kratkimi rokavi, ima svetle kratke lase. Arhiv GSPK

Za popestritev kulturnega programa so poskrbele Tončka Žunič s pesmijo - V dolini tihi, ki je pesem prevedla v slovenski znakovni jezik, prav tako je nastopala tudi Ema Jeranko z ganljivo pesmijo Marte Zore - Še si tu ter z Zalo Jeranko odkretala živahno pesem Romane Kranjčan - Murenčki.

Gluhi_strezejo_v_planinskih_kocah_Mrzlica_Pin_OPP_PZS _ (2)_1 Gluhi_strezejo_v_planinskih_kocah_Mrzlica_Pin_OPP_PZS _ (1)_1

Nastopajoči stojita pred hišico, na obeh traneh plapolajo zastave, foto Štefan Matjaž

Celoten program je povezovala naglušna prostovoljka Nina Jeranko, gluhe je v govor tolmačila gluha tolmačica in prostovoljka Maja Kuzma Ganić, slišeče goste pa je tolmačil naglušen prostovoljec, Urh Brvar.

Po končanem kulturnem programu so slepi in slabovidni gluhe izzvali, da si s prevezo prekrijejo oči ter s pomočjo spremljevalca in bele palice poskusijo prehoditi del planinske poti do vrha Mrzlice. Ana Oramžem se je spomnila izziva. Trije gluhi so ga sprejeli in tudi uspešn izvedli. Po koncu izziva so poudarili, da je bil izziv zanje zelo zahteven, saj zahteva veliko zaupanja in sodelovanja.

Gluhi_strezejo_v_planinskih_kocah_Mrzlica_2_Pin_OPP_PZS
Gluhi in naglušni preizkušajo, kako je hoditi slep, foto Štefan Matjaž

Akcija je nudila tudi možnost zbiranja točk osvojenih koč v obliki ZNAKO-dnevnika 2020. V sklopu programa je bilo tudi naznanjanje prejemnikov nagrad ter podelitev nagrad iz rok vodje delovne skupine GSPK 2020. Čestitamo vsem nagrajencem.

Čez dan se je akcija odvijala v mirnem tempu. Mnenje obiskovalca:»Odlična akcija, naj se nadaljujte! Utiranje gluhih in naglušnih v družbo, širjenje strpnosti in sprejemanja drugačnih je vzorno. Bravo!«

Ob 14. uri so se v notranjih prostorih odvijale igre - kviz v treh sklopih. H kvizu se je odzvalo veliko tekmovalcev in res so vzeli izzive resno. Ob 17. uri pa je potekala evalvacija prostovoljcev pod taktirko Francija Lajovica in Suzane Avguštin, ki sta s seboj prinesla nekaj svežine Tednov vseživljenjskega učenja. Na evalvaciji so imeli prostovoljci priložnost povedati svoja mnenja, izkušnje in ideje, vezane na vprašanja, na naloge, ki so jih prevzeli v akcij.

Gluhi_strezejo_v_planinskih_kocah_Mrzlica_Pin_OPP_PZS-_1  Gluhi_strezejo_v_planinskih_kocah_Mrzlica_Pin_OPP_PZS__7_ Gluhi_strezejo_v_planinskih_kocah_Mrzlica_Pin_OPP_PZS__6_

Poročanje mnenj na vprašanja, ki so bila postavljena prostovoljcem evalvaciji so potekala po skupinah in so jih predstavili na plakatih.

Zahvaljujemo Sparu Slovenija d.o.o., Hipermarket Spar Medvode, da so nam omogočili prigrizke in pijačo za udeležence evalvacije.

Za hrano je poskrbela oskrbnica koče gospa Bojana Jeglič, s svojo ekipo je pripravila odlične jedi, s katerimi smo postregli lačnim obiskovalcem in seveda sami uživali v njih. Sodelovanje med ekipo prostovoljcev in zaposlenih na kočijo je bilo pozitivno, sproščeno in zelo uspešno. Na daleč se je videlo, kako so drug drugemu pomagali in njihova spretnost v strežbi.

Ekipa_MRZLICA

Ekipa planinskega doma na Mrzlici s prostovoljci akcije GSPK, ki je stregla, foto arhiv GSPK 2020

V nedeljo so prostovoljci zavihali rokave in naročanje je potekalo v kretnjah, za tiste, ki se znajdejo z znakovnim jezikom in za tiste, ki so ga srečali prvič.

Gluhi_strezejo_v_planinskih_kocah_Mrzlica_Pin_OPP_PZS _ 3_1

Na sliki gost sedi za mizo pred odprtim Planinskim loncem besed naroča v kretnjah, foto Štefan Matjaž

Gluhi_strezejo_v_planinskih_kocah_Mrzlica_Pin_OPP_PZS _ 4_1 Gluhi_strezejo_v_planinskih_kocah_Mrzlica_Pin_OPP_PZS___5

Prostovoljci akcije pri delu strežbe pri mizi in predajanju naročil, arhiv GSPK

Dan smo zaključili prijetno utrujeni in zadovoljni, da nam je uspelo. Z mislimi smo na poti k novim izzivom in pripravi akcije GSPK za naslednje leto.

Na prostovoljcih stoji akcija GSPK. Hvala vsem, ki jo soustvajate in ji dajete zagon.

Ob tem vas vabimo, da se nam 18. oktobra 2020 pridružite v Vojkovo kočo na Nanosu, kjer bomo uradno zaključi akcijo GSPK v letu 2020.

Nanos_GSPK_SSOV

Urh Brvar, Rebeka Kos, Maja Kuzma Ganić

 

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2023

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije