sreda, 19. junij 2024
POIŠČI

Inkluzijski pohod na Mirno goro
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

torek, 10. november 2020 ob 00:00, ogledov: 2805

Predstavljamo vam Natašo Solomun članico delovne skupine GOGO

Objavil(a): Jurček NOWAKK
Sem Nataša Solomun, mama 25 let stare hčere s cerebralno paralizo in zdravega 12 letnega sina. Sicer sem predsednica Društva za cerebralno paralizo Sonček Posavje že osmo leto in vseskozi je moj cilj pri vodenju društva čim bolj aktivno življenje oseb s cerebralno paralizo in ostalimi motnjami v razvoju. Tako jaz kot moja družina smo ljudje akcije in zavedamo se, da je gibanje življenje.
K sodelovanju je organizacijo Zveza Sonček so.p. povabil Jurček in takrat meje poklical g. Iztok Suhadolnik in me vprašal, če bi bila v odboru? Brez pomislekov sem se odzvala, saj sem z Jurčkom in Marjeto sodelovala že v prejšnjih letih in nad idejo, izvajanjem in premikanjem meja v glavah marsikoga, da ne zmorejo, da je to nemogoče, sem že od samega začetka bila zelo navdušena.

V letu 2018 sva z Matejo Ivačič opravili usposabljanje planinstva za invalide/OPP na Uštah in od takrat naprej je naše društvo zelo aktivno pri programu PLANINSTVO ZA INVALIDE/OPP.

Tako v letu 2018 kot v letu 2019 smo se udeleževali večih pohodov v organizaciji Jurčka in Marjete in naši člani so vsako leto bolj navdušeni in odzivni.

Moramo se zavedati, da so prepreke le v naših glavah in da tudi osebe scerebralno paralizo in ostalimi motnjami v razvoju zmorejo marsikaj. Mogoče se komu zdi, da oseba ki sedi na vozičku le sedi, a verjemite iz evalvacij pohodov lahko povem, da so prav tako utrujeni, da jih bolijo mišice ... .iz tega lahko razberemo, da so tudi osebe na vozičku kljub sedenju aktivne in lahko rečemo, da je tudi pohodništvo na drugačen - prijeten način za njih terapevtskega pomena.

Ponosna sem, da sem članica odbora Gibalno ovirani gore osvajajo, da lahko sodelujem s tako čudovitimi in duševno bogatimi ljudmi, da premagujemo ovire, odpiramo in širimo nove poti, do sedaj za marsikoga nedostopno, nepredstavljivo. Občutki ob vsaki aktivnosti so nepopisni, iskrice sreče, hvaležnost in nasmeh na njihovih obrazih tudi nas same bogatijo in osrečujejo.

Natasa_S_GOGO_Pin_PZS_Boris_Kovacic
Na sliki pohodniki v modrih majicah z logotipom GOGO na poti v Tamar na makadamski cesti stojijo za fantom, ki je na invalidskem vozičku primernem za vožnjo po pesku, foto Boris Kovačič

Delovna skupina mi je dala nove izkušnje, kljub moji dolgoletni kilometrini tako vodenja društva kot mojega poslanstva posebne mame, ki mora bit vseskozi pripravljena, da najde rešitve. V skupini sem se počutila sproščeno, vsi smo imeli podobne poglede na delo, skupaj smo bili zelo uspešni.

Naši pohodi, ki smo jih organizirali z letošnjo delovno skupino, so bili videni z mojimi očmi, dodelani v nulo, na popolnoma vse smo pomislili in odpravili vse pomanjkljivosti s katerimi smo se srečevali v prejšnjih letih.

Naj pa poudarim, da brez ogromno prostovoljcev nam tega ne bi uspelo izpeljati in vsakemu posebej sem iz vsega srca hvaležna. V našem društvu že dve leti izvajamo manjše pohode in sodelujemo z raznimi lokalnimi društvi, ki nam pomagajo kot prostovoljci in tudi oni so polni prijetnihin nepozabnih spominov, ko zaključimo aktivnost.

Delovna skupina je tudi sledila glavnemu cilju inkluzije in integracije oseb scerebralno paralizo in ostalimi motnjami v razvoju. Prispevek o vzponu v Tamar lahko preberete na povezavi tukaj.

Natasa_S_GOGO_Pin_PZS_v_skali
Nataša stoji na slonjena z levim komolcam na skalo, nad njo se vidi jeklenica. Skala je obraščena z bršljanom. Osebni arhiv Nataša Solomun

Vsak dan, ko z ljubeznijo in radostjo objamemo sonce, smo lahko deležni spoznanja, da med dajanjem in sprejemanjem ni razlike. Zato poslej darujemo brez zadržkov ... hvala vsakemu posebej, da sem lahko del te poti in, da skupaj soustvarjamo lepši svet. Hvaležna sem za vsak trenutek, ki sem ga delila zvami. HVALA VAM!

NATAŠA SOLOMUN

Člani delovne skupine Gibalno ovirani gore osvajajo:
  • Maja BOBNAR predstavitev najdete na povezavi tukaj
  • Marjeta ČIČ predstavitev najdete na povezavi tukaj
  • Jurček NOWAKK predstavitev najdete na povezavi tukaj
  • Stojan ROZMAN predstavitev najdete na povezavi tukaj
  • Gregor GRAČNER  predstavitev najdete na povezavi tukaj
  • Nataša SOLOMUN predstavitev najdete na povezavi tukaj
  • Urška RENDULIČ

Akcija Gibalno ovirani gore osvajajo je akcija, ki nagovarja k telesni dejavnosti vse gibalno ovirane, da zapustijo udobje kavča in enoličnega vsakdana ter se podajo v naravo, družbo in novim dogodivščinam naproti. Pri akciji so moči združili Planinska zveza Slovenije, Zveza paraplegikov Slovenije in Zveza Sonček - Zveza društev za cerebralno paralizo Slovenije. Akcija bo potekala tri dni septembra na štirih slovenskih kočah.
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije