ponedeljek, 11. december 2023
POIŠČI

Podpis sodelovanja pri projektu Gogo
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

sobota, 5. december 2020 ob 00:00, ogledov: 2170

Prostovoljstvo spreminja svet

Objavil(a): Jurček NOWAKK
Prostovoljstvo je valuta v banki vrednot, ki plemeniti vsakega posameznika in je gradnik družbe. Daje odgovor družbi, da se z voljo, zanosom, ter vztrajnostjo lahko naredi, kar je prav in svet spreminja na bolje. 5. december je mednarodni dan prostovoljstva. Planinska zveza Slovenije je prostovoljska organizacija, ki jo plemeniti prostovoljstvo. Odbor planinstvo za invalide/OPP in njegove delovne skupine poganja prostovoljstvo.

Vseslovenska prostovoljska akcija Gluhi strežejo v planinskih kočah že tretjo leto zapored prikazuje čudovite planinske zgodbe, za katere so zaslužni prostovoljci. Vsak je s svojo dobro voljo, vloženim časom ter zagnanim delom prispeval k dobrobit celotni družbi in tako nezavedno prikazal odgovornost do svoje skupnosti.

Videli smo strežbo gluhih in naglušnih v kočah, tolmače slovenskega znakovnega jezika, ki so poleg potrebne komunikacijske pomoči gluhim prostovoljcem predstavili svoje delo in tako ozaveščali pomen tolmačenja slovenskega znakovnega jezika, brali smo razne članke o izvedenih akcijah ter drugih vrednih branja člankov in gledali videoposnetke, za kar je skrbela "nevidna" administrativna in medijska ekipa. Pred začetkom akcije so se prostovoljci srečali na skupnem usposabljanju.

Pravi in pristni odziv na akcijo, s sloganom »Biti inkluziven«, so odzivi oskrbnikov, najemnikov, planinskih društev in občin, pod katero so planinske koče, obiskovalcev, podpornikov in prostvoljcev. So zelo pozitivno odmevajoči in ženejo akcijo še naprej.

Danes je 5. december 2020 in na ta dan obeležujemo tudi mednarodni dan prostovoljstva. To je praznik vseh prostovoljk in prostovoljcev. Je tudi odlična priložnost, da javno izpostavimo odlike naših prostovoljcev in se jim zahvalimo za delo, trud, čas, znanje, energijo za izvedbo akcije Gluhi strežejo v planinskih kočah celo leto 2020 brez omejitev. Letos je v naši akciji sodelovalo 65 prostovoljcev, skupaj smo v letošnjem letu delovali v 10 planinskih kočah in opravili več kot 4100 prostovoljskih ur.

Na prostovoljcih akcija GSPK stoji. Za današnji dan smo zaprosili prostovoljce, ki so letos sodelovali v naši akciji, da pokažejo v kretnji, na kaj jih spominja sodelovanje v akciji GSPK (Gluhi strežejo v planinskih kočah):


Video o prostovoljcih akcije GSPK

Drage prostovoljke in dragi prostovoljci delovna skupna GSPK 2020 vam iskreno čestita ob današnjem dnevu!

V naslednjem letu nadaljujemo z GSPK, ostanite del akcije. 

Maja KUZMA GANIĆ

 

Vseslovenska prostovoljska akcija se je letos odvijala v desetih planinskih kočah:

Tumova koča na Slavniku
Tončkov dom na Lisci
Pogačnikov dom na Kriški podih
Triglavski dom na Kredarici
Planinski dom Tamar
Planinski dom na Boču
Koča Antona Bavčerja na Čavnu
Lavričeva koča na Gradišču
Lavričeva koča na Gradišču
Planinski dom na Mrzlici

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2023

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije