sobota, 20. julij 2024
POIŠČI

Podpis sodelovanja pri projektu Gogo
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

četrtek, 17. december 2020 ob 10:30, ogledov: 9182

Namenimo del dohodnine planinstvu, ne da bi nas to kaj stalo

Objavil(a): Matej Ogorevc
Pri ohranjanju (gorske narave), razvijanju planinskih vrednost in pri vzdrževanju planinske infrastrukture lahko pomagate tudi VI. V dneh iztekajočega se leta, v dneh, ki jih uokvirjajo darovanja vseh vrst, na pozabimo na planinstvo. Zakonodaja nam omogoča, da do 0,5 odstotka odmerjene dohodnine, namenimo različnim namenom. Tudi planinskim društvom. Postanimo njegovi podporniki.
Letošnja planinska sezona je bila zaradi epidemije koronavirusa v marsičem drugačna od preteklih, a v Planinski zvezi Slovenije smo jo vzeli kot svojevrsten izziv. V hribe smo zvabili številne Slovence, ki so z množičnim obiskom planin in gora pokazali, da so le-te del nacionalne identitete ter ostajajo kot večni vir navdiha in sprostitve.

Tudi zato je Planinska zveza Slovenije letos še toliko več časa in pozornosti ozaveščanju  - kako se v gorskem svetu obnašamo, kaj in na kakšen način lahko tam kaj počnemo. Nismo pozabili na usposabljanja strokovnih kadrov, ki bodo vzgajali nove planince tudi v bodoče.

Še posebej pa smo se, in se še bomo, trudili s številnimi preventivnimi akcijami. Pri ohranjanju gorske narave, razvijanju planinskih vrednot in o vzdrževanju planinske infrastrukture lahko pomagate tudi VI. V dneh iztekajočega se leta, v dneh, ki jih uokvirjajo darovanja vseh vrst, na pozabimo na planinstvo.

samotne_gore_n_foto_matej_ogorevc

Zakonodaja omogoča, da do 0,5 odstotka odmerjene dohodnine namenimo nevladnim organizacijam, tudi planinskim. Takšna donacija za posameznika ne predstavlja nobenega stroška, saj namenimo del dohodnine, ki bi sicer pristal v državnem proračun. Z na ta način podarjenimi sredstvi, je Planinska zveza Slovenije je v letu 2020 sofinancirala obnovo več zahtevnih in zelo zahtevnih planinskih poti v visokogorju in sredogorju.

Planinstvo je 
ena najbolj množičnih dejavnosti v Sloveniji, ki temelji na prostovoljstvu in vsem omogoča:

Ravno zaradi odprtosti planinske organizacije do vseh ljubiteljev gora imajo planinska zveza in veliko planinskih društev status organizacije, ki deluje v javnem interesu, zato so posledično upravičenci do sredstev z naslova dohodnine. Okoli polovice dohodninskih zavezancev te možnosti še ni izkoristilo.
Če se zavedate in občutite pozitivno naravnanost in družbeno koristnost planinstva, vas vabimo, da del dohodnine namenite Planinski zvezi Slovenije in/ali kateremu od planinskih društev.

plomladanski_kontrast_n_foto_matej_ogorevc

Vaša odločitev, ki velja za davčno tajnost, je povsem samostojna in za vas ne predstavlja nobene finančne obremenitve. Če jo želite uveljaviti že v tem letu, morate to finančni upravi RS sporočiti najkasneje do 31. decembra 2020 na enega od naslednjih načinov:
 

Hvala vsem, ki se boste odzvali temu vabilu, in hvala vam, ki ste morda to možnost na predlagani način izkoriščali že do zdaj.

OBRAZEC ZA NAMENITEV DELA DOHODNINE

Na 
PREDIZPOLNJENEM OBRAZCU vnesite svoje podatke, izberite pristojni davčni urad in vnesite delež, ki ga namenjate nameniti PZS.

Na obrazec lahko vpišete več upravičencev. 
Posameznemu upravičencu lahko namenite 0,1 %, 0,2 %, 0,3 %, 0,4 % ali 0,5 % dohodnine. V primeru, da izberete več upravičencev, seštevek posamičnih deležev zanje v obrazcu ne sme presegati 0,5 %.

>>> SEZNAM planinskih društev, ki so upravičena do sredstev iz dohodnine

Obrazec lahko oddate na več načinov: natisnjenega in podpisanega lahko pošljete ali odnesite na svoj davčni urad ali pa vse to uredite preko portala E-davki. Da bo FURS vašo zahtevo upošteval že v naslednji dohodninski odločbi, morate to storiti najkasneje do 31. decembra. Namenitev dela dohodnine lahko uredite tudi brez tiskanja obrazca in pošiljanja na Finančno upravo RS, in sicer elektronsko .

Zahvaljujemo se vsem, ki ste se že ali se še boste odločili, del dohodnine namenitI slovenskemu planinstvu!

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije