sreda, 19. junij 2024
POIŠČI

Na tisočaka pred zadnjim žigom na Debelem rtiču ob morju
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

petek, 18. december 2020 ob 00:00, ogledov: 2394

Prvi žigi že krasijo dnevnik SPP slepih in slabovidnih

Objavil(a): Jurček NOWAKK
Naslednji korak od ideje, da slepi in slabovidni prehodijo Slovensko planinsko pot (SPP), je naredil Odbor planinstvo za invalide/OPP (Pin/OPP). Ustanovil je delovno skupino Slepi in slabovidni planinci po Slovenski planinski poti (SSP po SPP), ki je povezana s Kulturno-prosvetno in športno rekreativno društvo slepih in slabovidnih Karel Jeraj (KPŠRD) »Karel Jeraj«.
Poročilo delovne skupine Slepi in slabovidni planinci po Slovenski planinski poti (SSP po SPP) za leto 2020.
Navdušena slepa planinka Sabina Dermota je povedala, da želi prehoditi SPP. Pred skoraj 60 leti so to storili slepi planinci kot poklon njihovemu uspehu je predlagala, da bi to ponovili v današnjem času. Predlog je navdušil številne planince, ki želijo svoje korake nabirati v projektu Slepi in slabovidni planinci po Slovenski planinski poti. In projekt je se je pričel s prvim srečanjem in deloven skupine in velikim začetnim zagonom. V triletnem projektu delovna skupina SPP po SPP sodeluje s KPŠRD »Karel Jeraj«, ki nudi podporo pri informiranju, logističnem zbiranju prijav in nudi prostor za delovna srečanja.

8.februarja 2020 smo začeli uresničevati triletni plan pohodov slepih in slabovidnih planincev po slovenski planinski poti. Zbrali so se na Pohorju pri Bellevueju, zbranih je bilo 154 pohodnikov, od tega 34 slepih in slabovidnih planincev iz Slovenije in Hrvaške ter njihovih spremljevalcev. Trije slepi pohodniki so prišli v spremstvu psov vodičev. Z nami so bili tudi planinski vodniki, ki nam jih je zagotovilo PD Moravče in KPD "Hej, gremo naprej", priključili pa so se nam še trije vodniki iz drugih planinskih društev. Iz zbornega mesta smo se podali proti Mariborski koči, kjer je potekal osrednji program, tam pa nas je pričakalo še 24 pohodnikov. Osrednji program je bil sestavljen iz treh delov.
Podpis dogovora o sodelovanju med PZS - odborom Planinstvo za invalide/OPP (Pin/OPP) in slovensko Karitas, Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov ter Zvezo tabornikov Slovenije, ki bodo nudili spremstva slepim in slabovidnim pohodnikom in bodo pomagali tudi pri drugih inkluzijskih pohodih.
pin_pzs_prvi_zig_2020_SPP  1 pin_opp_taktilna_tabla_2020_SPP (1)_1
Prvi žig v Dnevnik s Slovenske planinske poti in taktilna tabla, foto arhiv Pin/OPP

Obeležitev začetek projekta SSP po SPP s krajšim kulturnim programom. Program je povezovala Urška Vučak Markež. Po kratkih govorih so dogovor o sodelovanjih podpisali generalni sekretar PZS Matej Planko, Luka Oven za Slovensko Karitas, za Katoliške skavtinje in skavte Slovenije pa Irena Mrak Marher in Žiga Kovačič. Za zvezo tabornikov je dogovor podpisala Brina Fekonja. Kulturni program se je pričel s planinsko himno "Oj Triglav, moj dom". Jana Fuhrer je v brajici prebrala Zdravljico, Valter Čučkovič pa je prav tako v brajici prebral svoje aforizme o slepoti. Ana Oražem in Irena Temlin sta recitirali Prešernovo "Železno cesto". Predstavil se nam je tudi pevski zbor skavtinj in skavtov. V nadaljevanju je vodja delovne skupine Ana Oražem na kratko predstavila triletni projekt, se zahvalila vsem prisotnim za pomoč in napovedala v letu 2022 odtis zadnjega žiga v Ankaranu. Nato sta z Nowakk Jurčkom v njen planinski dnevnik SPP odtisnila prvi žig. Tukaj so slepi in slabovidni planinci od odbora Planinstvo za invalide/OPP dobili v dar tudi tipno tablo v obliki logotipa projekta. Po končanem programu, odtisih žigov v planinske dnevnike in po okrepčilu se se odpravili naprej proti Ruški koči, kjer so odtisnili drugi žig v planinske dnevnike. Po klepetu smo se razšli in se odpravili proti domu.

V nedeljo, 23.februarja 2020, je sledil pohod manjše skupine na Slavnik. Odtisnili smo tretji žig v planinski dnevnik SPP. Pohoda se je udeležilo 10 slepih in slabovidnih planincev ter trije spremljevalci. To je bila predhodnica organiziranega pohoda, saj se ti člani niso mogli udeležiti pohoda na Slavnik, ki je bil organiziran v nedeljo, 8.marca 2020 v sklopu našega triletnega projekta. Na ta dan je bilo med pohodniki 25 slepih in slabovidnih planincev iz vse Slovenije s svojimi spremljevalci. Z nami v korak sta stopila dva planinca iz Hrvaške. Prisotni so bili tudi trije psi vodiči. Pomoč so ponudili tudi taborniki in skavti ter planinski vodniki. Na koči so lahko jedilnik prebirali in v brajici in se preizkusili v naročanju v kretnjah, saj je potekala akcija Gluhi strežejo v planinskih kočah. Druga etapa - pohod na Slavnik je odkljukan.

2_Pin_PZS_Slavnik_pohod_8_marec_2020__5_
Na sliki skupinska slika slepi in slabovidni planinci po Slovenski planinski poti s pohodniki in prostovoljci, foto arhiv Pin/OPP
V nedeljo, 6.septembra 2020, je delovna skupina organizirala pohod na Golake in Čaven. Tu so odtisnili 4. in 5. žig v planinski dnevnik. Med pohodniki je bilo 23 slepih in slabovidnih planincev iz vse Slovenije s svojimi spremljevalci med njimi so bili tudi prostovoljci. Tudi tokrat so bili z nami trije psi vodiči. Planinska zveza Slovenije nam je iz svojih virov organizirala spremljevalce, pa tudi vodnike in markaciste izmed svojih vrst. Pripravili smo tudi kratek kulturni program. Po okrepčilu smo se odpravili proti avtobusu in nato odpeljali domov. Pred kočo so bili tudi pohodniki akcije Gibalno ovirani gore osvajajo. Vsem so nam postregli prostovoljci akcije Gluhi strežejo v planinskih kočah.

SSPpoSPP_Pin_porocilo_2020__1_
Na sliki skupina pohodnikov na makadamski cesti v gozdu na poti na Čaven, v ospredju je črn pes vodič, arhiv Pin/OPP

19. septembra 2020 je bil izpeljan v okviru SSP po SPP pohod na planino Razor. Pohoda se je udeležilo 21 slepih in slabovidnih planincev s svojimi spremljevalci. Spremstvo sta nudila tudi 2 psa vodiča. Na pomoč so nam tukaj priskočili tudi drugi spremljevalci in vodniki. Druščina je bila pisana in prišli so iz cele Slovenije.

SSPpoSPP_Pin_porocilo_2020__2_
Na sliki skupina pohodnikov se po makadamski cesti, v ozadju so drevesa, vzpenja na planino Razor, arhiv Pin/OPP

Prostovoljca akcije Gluhi strežejo v planinskih kočah sta bila hitra pri strežbi, planinci pa so že znali uporabiti tudi kretnje pri naročanju. Tudi na tem pohodu so nam vodniki in drugi govorci predstavili lepote planine Razor in okoliških gora. Večina naših inkluzijskih pohodov poteka v povezovanju z gluhimi, ki nam postrežejo z okrepčilom. Pridružijo pa se nam tudi pohodniki z drugimi oblikami invalidnosti/OPP. V veselje nam je, da nas spremljajo tudi t. i. polnočutni pohodniki in nam s tem izrazijo svojo pomoč in podporo.
Drugo leto nadaljujejo s projektom, do takrat pa bodo nabirali vzpone v bližini svojih domov.

Ana Oražem

 

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije