torek, 5. marec 2024
POIŠČI

Inkluzijski pohod na Mirno goro
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

sreda, 6. januar 2021 ob 00:00, ogledov: 1981

Odbor planinstvo za invalide/OPP je v letu 2020 svoje akcije popeljala na vrhove

Objavil(a): Marjeta Čič
Poročilo odbora planinstvo za invalide/OPP v letu 2020. Kljub turbulentnim časom smo delali s polno paro in izvedli skoraj vse planirane aktivnosti.
Planinstvo za invalide/OPP (Pin/OPP) inovativno pristopa k odpiranju vrat razumevanja drugačnosti in različnosti. Sledi cilju enakosti in dostopnosti gora za vse vse v utripu inkluzije. Širi idejo, da lahko vsak prispeva svoj delček k raznolikosti in pestrosti pohodništva.
Sestava odbora Pin/OPP Maja BOBNAR, Jana ČANDER, Marjeta ČIČ - namestnica, Tjaša FILIPČIČ, Franc GRIČAR, Irena LAMOVEC, Jurček NOWAKK - vodja, Igor OPREŠNIK, Jurij RAVNIK, Damjan OMERZU - strokovni sodelavec, Tanja PRINCES, Suzana PUSTIVŠEK, Lidija SLATNER, Magdalena STRMŠEK BUH in Boro ŠTRUMBELJ,
Izvedli smo
  • dve usposabljanji Pin/OPP, eno na Boču in drugo na Planini nad Vrhniko,
  • aktivno so delale štiri delovne skupine, v oktobru pa smo ustanovili še peto,
  • aktivnosti v letu 2020 se je bilo veliko udeležencev, podelili smo 130 Priročnikov in planinec, 255 Dnevnikov in planinec, na aktivnostih nas je spremljal 52 krat tolmač SZJ, imeli smo 70 predavateljev in 654 slušateljev.
Na aktivnostih je 462 vodnikov, spremljevalcev in prostovoljcev pospremilo na pohodih 496 invalidov/OPP od tega 88 na invalidskih vozičkih, z nami pa je hodilo še 271 pohodnikov neinvalidov. Dolžina vseh inkluzijskih pohodov skupaj v preteklem letu je 370,6 km vsi skupaj pa so premagali 10228,8 km.
Leto 2020 je bogatejše za 88 člankov na spletni strani odbora pin-opp.pzs.si in si jih je ogledalo preko 96 tisoč bralcev na kar je odbor zelo ponosen. Povprečni ogled je 1095 na članek in največ bralcev si je ogledalo prvi članek 6. januarja 2020 Slovenska planinska pot v treh letih s 3117 ogledi.
V vseh ostalih medijih smo se pojavljali preko 450 krat. Največji ponos odbora so objave na televiziji, radiu, tiskane medije na nacionalni ravni, zahvala tudi lokalnim medijem, kakor vsem spletnim stranem, ki so povzemale in predstavljale delo Pin/OPP.
Glede na turbulentne čase so se predstavili tudi člani odbora in delovnih skupin, ki so postregle z več kot 25 tisoč ogledi.
Veliko preveč smo imeli usposabljanj, izobraževanj in delavnic virtualno, a vseeno je bilo kar nekaj izpeljanih tudi na terenu.

         GSPK_logo             pzs_pin_spp_logo                GOGO_logo_1_pozitiv_transparenten_GOGO

Tri akcije so uspešno tekle in se med seboj prepletale Gluhi strežejo v planinskih kočah, Gibalno ovirani gore osvajajo in Slepi/slabovidni po Slovenski planinski poti.
prostovoljci odbora so nabrali preko 2716 prostovoljnih ur, od tega:
Pin/OPP - 10403 prostovoljnih ur
od tega delovne skupine:

  • GSPK 2020 - 4133 prostovoljnih ur,
  • GOGO 2020 - 1603 prostovoljnih ur,
  • SSP po SPP in SSOV 2020 - 1703 prostovoljnih ur,
  • Nevrorazlični - AMA 2021 - 248 prostovoljnih ur.
Med prostovoljne ure pa niso všteti spremljevalci in prostovoljci, saj za to nimamo vseh potrebnih podatkov, kakor tudi primanjkuje delovne sile, ki je potrebno za vodenje beleženja prostovoljnih ur. Po beleženju prisotnosti na inkluzijskih pohodih je v namen spremljanja zbranih preko 3400 prostovoljnih ur.
V odboru so virtualno in na terenu obiskovali konference, kongrese, forume, delavnice, predavanja. Predstavljali delo odbora na fakultetah, visokih šolah in v društvih. Pripravljali ogrodje za spletno aplikacija planinskih poti za invalide/OPP in osebe na invalidskih vozičkih.
Kljub hitro spreminjajočim časom je odbor uspel izpeljati vse planirano razen inkluzijskega pohoda na Nanos, ki je bil dvakrat prestavljen in po izpeljan v aprilu 2021.
Povezali smo se z vrsto organizacijami in podjetji ter sledili cilju družbene odgovornosti, trajnostnega razvoja partnerstva za doseganje ciljev.

Utrinki udeležencev aktivnosti planinstva za invalide/OPP.
»Pogumno nadaljujte z vtiranjem drugačnih v družbo in širjenjem strpnosti in sprejemanja različnosti. Odlična akcija. Bravo!«

»Hvala. Resnična hvala, premalo je takšnih akcij. Na žalost se mi še vedno zdi, da je invalidnost oz. druga okvara, primanjkljaj še vedno tabu, da se ljudje le-teh izogibajo ali pa z njimi niti nimajo ali ne želijo imeti stika. Zato sem toliko bolj vesela takšnih akcij, ko delate nekaj drugačnega, nepoznanega, novega in to z res dobrim namenom. Sama sem bila v Tamarju in imeli smo se čudovito. Ugotovila sem tudi kako zahteven je znakovni jezik in kako spretni so bili natakarji ... Res mi bo ostalo v lepem spominu.«

»Meni osebno je bilo usposabljanje Pin/OPP zelo všeč, da smo vse skupine invalidnosti/OPP zelo dobro teoretično obdelali in je prav prišla še kakšna dodatna informacija, sploh, ker se je praviloma pri vsakem predavanju utrnil še en kup osebnih izkušenj predavateljev.«

Naj novo leto svojo svežino nese globoko v leto 2021 za katerega se že kujejo načrti.

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije