ponedeljek, 11. december 2023
POIŠČI

Slepi in slabovidni planinci dokončali Slovensko planinsko pot
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

petek, 12. februar 2021 ob 00:00, ogledov: 2509

Gluhi strežejo 2021 in obletnica rojstva Valentina Staniča

Objavil(a): Marjeta Čič
Ob obletnici rojstva Valentina Stanič delovna skupina Gluhi strežejo v planinskih kočah (GSPK) 2021 najavlja vseslovensko prostovoljsko akcijo GSPK 2021.
Valentin Stanič je bil rojen 12. februarja 1774 v Bodrežu pri Kanalu ob Soči. Bil je raziskovalec novih poti, vrhov, duhovnik, pesnik, pisatelj, zdravnik, geolog, fizik, učitelj, planinec, gornik, alpinist, dobrotnik ...

Ves__as_brez_omejitev__biti_inkluziven_znak_2021 
Na sliki je rdeče srce in markacije ter napis celo leto 2021 brez omejitev, bodimo inkluzivni.

Delovna skupina GSPK 2021 vabi vse prostovoljce, pohodnike, kolesarje in obiskovalce, da se nam letos pridružijo/sodelujejo v akciji Gluhi strežejo v planinskih kočah. Delovna skupina GSPK 2021 vas, prostovoljce, vnovično vabimo k sodelovanju; pohodnike, kolesarje in obiskovalce pa v našo družbo v času akcije Gluhi strežejo v planinskih kočah. Z nami nadaljujete soustvarjat že četrto tradicionalno akcijo GSPK 2021 na naslednjih planinskih kočah:

datum dan koča
10. april sobota  Vojkova koča na Nanosu
24. april  sobota  Koča Antona Bavčerja na Čavnu
9. maj  nedelja  Ruška koča - Pohorje
29. maj sobota Dom na Mirni gori
3. junij četrtek Planinski dom na Uštah
12.-13. junij sobota/nedelja Koča na planini Razor
16. junij četrtek Koča na Planini nad Vrhniko
17.-18. julij  sobota/nedelja  Lavričeva koča na Gradišču
16. september četrtek Šmarna gora
18. september  sobota Planinski dom pri Krnskih jezerih
9. oktober sobota Rudijeva koča na Donački gori

Prijava za prostovoljce akcije GSPK 2021.

Prostovoljci, ki imate željo po sodelovanju, izpolnite prijavnico. Za dodatna vprašanja, smo vam na voljo po e-pošti gluhistrezejo@gmail.com za vsa vaša vprašanja.

Odzivi nabrani v preteklih treh letih so pozitivni. Vsi, ki so del akcije odnesejo domov izkušnje komunikacije, sproščenega vzdušja, ščepec utripa slovenskega znakovnega jezika (SZJ) in doživijo lepoto sporazumevanja v slovenskem znakovnem jeziku.

Mnenje udeleženca dosedanjih akcij GSPK: »Kljub oviram se je prostovoljec znašel odlično, bil sproščen, mi pa smo se prav tako morali potruditi pri naročilu, a je bila interakcija zelo dobra! Bilo je super, nadaljujte z akcijo, saj vam odlično uspeva.«


Sodelovanje z akcijami planinstva za invade/OPP

Letos sodelovanje širimo na sodelovanje še s tremi akcijami: akcijah gibalno oviranih (GOGO), akciji slepih in slabovidnih (SSOV in SSP po SPP) ter akcijah Nevrorazlični AMA (avtisti, motnje v duševnem razvoju in ADHD). Inkluzivi pohodi 2021 imajo za cilj različne koče po vsej Sloveniji in se bodo vrstili vso leto.

Valentin Stanič je velik mož z veliko dosežkov, med njimi ustanovitev gluhonemnice in ljubezen do gora, kar je vez z akcijo Gluhi strežejo v planinskih kočah.

Stanič je zapisan v Slovenskih vrhovih. Drenovci so v Zeleniških špicah poimenovali težko dostopen 1895 metrov visok vrh Staničev vrh. Tik pod vrhom Triglava stoji Staničevo zavetišče, ki ga je postavil Jakob Aljaž, na višini 2332 metrov pa danes stoji Dom Valentina Staniča - nekoč Deschmannova koča.

Valentin Stanič je prvi izmeril Watzmann in Veliki Klek leta 1800 ter Triglav septembra leta 1808. Če izračunamo čas, od prvega pomerjanja Triglava bo letos 213 let od tega. Vztrajnost in radovednost sta ga pripeljala na številne vrhove. Prvi je začel učiti gluhe otroke v Sloveniji, 1840 je ustanovil prvo gluhonemnico v Sloveniji (Gorici), ki je delovala 146 let. Čutil je, da je gluhe otroke potrebno poučevati. Otroke je vodil po okoliških hribih in za tiste čase pionirsko uvedel tudi telesno dejavnost med poukom.

Na planinski koči Watzmannhaus je dvojezična spominska plošča, za katero je arhitektni načrt izdelal Vlasto Kopač. Idejo za ploščo in tudi napis v nemškem kakor tudi v slovenskem jeziku je ob 200. obletnici prvega vzpona na Watzmann prišla iz nemške strani.

GSPK_Pin_OPP_PZS_Spominska__plosca__na_Watzmannhuttu
Na sliki plošča v spomin Valentunu Staniču na Watzmannhuttu, vir Gore in Ljudje

Valentin Stanič nima groba, je pa pustil sledi, ki ohranjajo njegov spomin. Zgodovina je tista, ki se odseva v sedanjosti in je pustila sledi tudi na vrhovih.

Povezava akcije Gluhi strežejo v planinskih kočah sega 3 leta nazja, ko smo ga na svoj način predstavili leta 2018 na projekciji filma o Valentinu Staniču Projekcija filma o Valentinu Staniču in najava akcije Gluhi strežejo v planinskih kočah.

Vabimo vas v našo družbo na koče Gluhi strežejo v planinskih kočah.

GSPK_2021_Banner_bodimo_inkluzivni
Grafična podoba akcije GSPK z napisom Celo leto 2021 brez omejite, rdečim srcem in markacijo, motom Bodimo inkluzivni, kontakt www.pin-opp.pzs.si, gluhistrezejo@gmail.com in logotipi akcije GSPK, MooSvid, Planinska zveza slovenije, Planinstvo za invalide/OPP.

Pripravili
Maja Kuzma Ganić, Jurček Nowakk, Marjeta Čič

 

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2023

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije