ponedeljek, 11. december 2023
POIŠČI

Inkluzijski pohod na Bohor
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

sreda, 7. april 2021 ob 00:00, ogledov: 1597

7. april je svetovni dan zdravja: »Gradimo pravičnejši, bolj zdrav svet«

Objavil(a): Marjeta Čič
»Gradimo pravičnejši, bolj zdrav svet« je geslo letošnjega svetovnega dneva zdravja. Odbor Planinstvo za invalide in osebe s posebnimi potrebami (OPP) z delovnimi skupinami daje velik pomen zdravju in promovira gibanje. Z vključevanjem invalidov/OPP se postaviti tudi za pravičnejši svet. Z omogočanjem dostopnosti planinstva hkrati naslavljamo gibanje, psihično odpornost in dobre medsebojne odnose.
Kako visoko med svoje vrednote zapišemo zdravje? Kaj počnemo vsak dan, da ostanemo zdravi?
Jemljemo zdravje kot samoumevno, kot jutro, ki je začetek dneva, ne glede na to kaj počnemo?
Vprašanja, ki si jih ponavadi ne zastavljamo. Zdravju posvečamo toliko pozornosti, kolikor smo je vtkali v vsakodnevno rutino in v način življenja. Razlika je, se trudimo, da ostanemo ali pa postanemo zdravi, torej da ozdravimo. V slednjega vložimo veliko več energije in ga je težje doseči.

Zdravje je tek na dolge proge. Zdravje je pomembno za kakovostno življenje, ki ga ustvarimo s telesno aktivnost, zdravo prehrano, dobrimi odnosi in s pristnim stikom s seboj. Zavedanje sebe omogoča tudi zavedanje vrednot, potreb in lastne biti.

Dostopnost zdravja je povezano z zavedanjem. Zdravje povezujemo z ugodjem z dobrim počutjem. Imejmo ga v mislih vsak dan. Planinstvo je primerno za vzdrževanje zdravja, ponuja zdravje na dlani, saj povezuje telesno dejavnost, sprostitev v naravi in socialne stike, medsebojno povezovanje, kontakt. Umiriti telo, duha in um.

Vzeti si čas za sebe je luksuz, ta čas je še posebej dragocen, če ga preživimo v naravi. Gorski svet ponuja priložnost, da smo tukaj in zdaj, da se zavedamo sebe, svojega telesa in sveta, ki nas obdaja, lepoto, ki jo zajema, glasove, ki jih zaznavamo.


Usposabljanje_Boc__19._21._junij_2020___pred_Velikonocnico
Na sliki skupina pohodnikov na travi, v ospreduju trije na invalidskih vozičkih, v ozadju je hribovje, ahiv Pin/OPP

Največkrat se odpravimo v hribe z družino, prijatelji, s skupino. Planinske poti so primerne za vsakogar. Lahko izberemo take, ki so položne, s primerno podlago in dovolj široke za vozičke vse do klinov in jeklenic. Količino in intenzivnost telesne dejavnosti je preprosto prilagoditi s primerno izbiro poti in hitrostjo hoje. Tudi počitke lahko sami narekujemo.

Kaj lahko naredimo za zdravje drugih Lahko smo navdih tudi za druge, da stopijo korak v planine in podprejo svoje zdravje, ne glede na telesne zmožnosti ali posebne potrebe. Vsem nam prija umirjenost narave in razgled, ki se nam ponuja na poti.

Za svoje zdravje pa lahko naredimo največ sami. Zdravje je vir, ki nam omogoča izpolnjevanje življenjskega poslanstva. Planinstvo je ena od poti do zdravja.

Gremo lahkih nog po svetu, za veselo vzdušje si lahko zapojemo v mislih ali kar naglas. 


Kekčeva pesem v slovensem znakovnem jeziku izpod rok Maje Kuzma Ganić 

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2023

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije