ponedeljek, 11. december 2023
POIŠČI

Dom pod Ježo cilj inPlanincev
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

sreda, 19. maj 2021 ob 14:00, ogledov: 2463

Marjeta Čič prejela državno priznanje kot prostovoljka za leto 2020

Objavil(a): Barbara Gradič Oset
Predsednik RS Borut Pahor je v Predsedniški palači priredil sprejem ob podelitvi državne nagrade in priznanj na področju prostovoljstva za leto 2020. Članica Planinske zveze Slovenije Marjeta Čič je prejele priznanje za izjemne dosežke na področju prostovoljstva.
Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je podelil najvišja državna priznanja za izjemne dosežke na področju prostovoljstva, njegove promocije in razvoja, ki jih prostovoljkam, prostovoljcem oziroma prostovoljskim organizacijam vsako leto podeli Odbor Republike Slovenije za podelitev državnih priznanj na področju prostovoljstva.

SKUPINSKA_SZJ__002_
Podelitev državnih priznanj (Foto: Daniel Novakovič/STA)

Priznanje je prejela tudi Marjeta Čič, aktivna v Planinski zvezi Slovenije in številnih drugih nevladnih organizacijah, kar ji omogoča širši pogled in povezovanje znanj kot tudi organizacij. Od leta 2015 je članica odbora Planinstvo za invalide in osebe s posebnimi potrebami (PIN/OPP). Sodeluje pri pripravi, vodenju in izvajanju projektov. Je pobudnica novih delovnih skupin Gluhi strežejo v planinskih kočah, Za slepe in slabovidne ni ovir, Skupaj premagujmo ovire, Paraplezanje, Aplikacija za planinske poti, dostopne invalidom. Veliko prostovoljskih ur nameni pripravi in izvedbi inkluzijskih pohodov. Vodi usposabljanja za strokovni kader za delo z invalidi in je soavtorica več publikacij na tem področju.

Marjeto Čič kreativnost in radovednost vedno znova pripeljeta do tistih, ki so potisnjeni na rob družbe. Prostovoljsko delo povezuje z zanosom in prepričanjem, da lahko obrne svet na bolje. Njena aduta sta vsestranskost in usmerjenost k iskanju rešitev, z veliko mero vztrajnosti.


Koliko časa si že prostovoljka in kaj je bilo tvoje prvo prostovoljsko delo?

Prostovoljka sem že od mladosti, že v šoli sem pomagala pri raznih predmetih. Potem sem to prenesla na organiziran nivo. Kot vaditeljica plavanja sem učila plavati otroke, odrasle neplavalce, s seniorkami sem vadila v vodi, invalide po Halliwick metodi, zadnji dve desetletji pa sem dodala še planinstvo, v večini delo z invalidi/OPP. Z mladimi sem preživela lepe trenutke v programu učna pomoč. Mladinske delavnice so mi dale veliko tudi za lasten razvoj osebnosti. S pogovori z najstniki smo skupaj iskali odgovore in ubesedili razmišljanja.

20191205_132356__002_Marjeta Čič (desno) na predstavitvi akcije Gluhi strežejo v planinskih kočah (Foto: arhiv Pin/OPP)

Koliko novih prostovoljcev je navdušilo tvoje delo?

Srečala sem se z veliko prostovoljci. Bilo mi je lepo soustvarjati, razvijati ideje in izpeljati zamisli. Verjamem, da je moj zgled tisti, ki pritegne posameznike, da tudi sami naredijo dobro delo, mogoče ne jutri, a zagotovo najdejo svoje področje.
Kaj je namen prostovoljstva oziroma kaj želiš doseči s svojim delom?

Prostovoljstvo izvira iz moje osebne naravnanosti. Moj način dojemanja življenja, da za svoje početje ne zahtevam nič v zameno. Zame je prostovoljstvo vrednota. Rada opazujem, še raje pa sem dejavna. Ko ujamem priložnost, da lahko obogatim trenutek, jo vedno zagrabim. Ko pogledam v prihodnost in vidim, da bo bolje, ni težko narediti prvega koraka.

Kakšni so odzivi na akcije, ki jih pripravlja odbor PIN/OPP?

Odziv je zelo velik, kakor tudi moje presenečenje nad takšnim odzivom. Sama sem dobila še večji zagon, saj vidim, da so moja dela dobra, da je smer prava in velikokrat je trud poplačan z besedo hvala, ki v prostovoljstvu, kakor tudi kot človeku pomeni zelo, zelo veliko!

Barbara Gradič Oset

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2023

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije