ponedeljek, 11. december 2023
POIŠČI

240 planincev invalidov/OPP na pohodu na Planino
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

torek, 15. junij 2021 ob 00:00, ogledov: 1808

Gibalno ovirani z mednarodno udeležbo prostovoljcev osvojili planino Razor

Objavil(a): Jurček NOWAKK
V nedeljo, 13.6.2021 so se gibalno ovirani v okviru akcije GOGO 2021 povzpeli proti koči na planini Razor, ki leži na južni, sončni strani Julijskih Alp, 1315 nad morjem in je del triglavskega narodnega parka in cilj z nasmehom na obrazih tudi osvojili. Akcija poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja in jo omogoča generalni sponzor Nicehash, prispevki donatorjev ter udeležba prostovoljcev.
Ali ste vedeli, da je 13.6.2010 Slovenska nogometna reprezentanca na Svetovnem prvenstvu v Južni Afriki dosegla zgodovinsko zmago proti Alžiriji? In ali veste, da ima zato ta dan vsaj nekaj podobnosti s 13.6.2021 za gibalno ovirane udeležence vzpona na planino Razor? V obeh primerih je prevladoval timski duh, osvojitev cilja kot zmaga, mednarodna udeležba in športno obarvan dan. Tokrat so gibalno ovirani osvajali gore v pravem pomenu besede. Da je vzpon na planino Razor resnično vzpon na goro in ne le na manjši grič, so gibalno ovirani hitro spoznali že , ko so z vozili dostopali do začetne točke pohoda. Pot iz Tolmina je večji del asfaltirana, vendar kljub temu, je marsikateremu gibalno oviranemu predstavljala že pravo ogrevanje mišic z ohranjanjem drže ob močnih tresljajih in ostrih ovinkih pri vzpenjanju. Še posebej to drži pri tistih, ki v vozilu sedimo na 4 kolesih oziroma 8 kolesih. Pogledi so se razprostirali čez strma pobočja s pogledom na reko Sočo in na italijansko stran. Nekateri so v tem uživali, bojazljivci višine pa so raje gledali vstran.

image000007
Na sliki skupina pohodnikov, v ozadju gore, arhiv GOGO
Vzpon se je za gibalno ovirane pričel na planini Kuk nekaj čez 9. uro zjutraj. Nekateri gibalno ovirani so se k cilju napotili sami, drugi smo vzpon pričeli s pomočjo prostovoljcev. Podporo so dajali tudi pohodniki drugih akcij, in sicer  Nevrorazličini AMA (avtizem, motnja v duševnem razvoju, ADHD), Slepi in slabovidni po Slovenski planinski poti, ki so s pohodom začeli nekoliko prej n planini Lom in se na planini Kuk pridružili gibalno oviranim. Vsi skupaj smo tako združeni nekateri pričeli, drugi nadaljevali vzpon proti koči na planini Razor.
Vzpon je potekal po zelo raznoliki naravi, pohodniki smo prečkali pašnike, gozd in celo manjše jezero. Dan je bil sončen, razglede pa je še vedno polnil pogled na sneg na skalnatih vrhovih nedaleč vstran. Kot se za gore spodobi je bila pot zahtevna, še posebej za gibalno ovirane na vozičkih in pomoč prostovoljcev je bila potrebna in nepogrešljiva.
Udeležba prostovoljcev je bila tudi tokrat zelo raznolika, celo mednarodna. V okviru Zavoda Manipura se je pohoda udeležilo 6 prostovoljcev iz 5 različnih držav (iz Jordanije, Bosne, Portugalske, Madžarske in Španije), ki so v okviru evropske solidarnostne enote prišli pridobivati v Slovenijo nove izkušnje, veščine in spoznavati načine, kako biti solidarni, kar so izkazali tudi z udeležbo na pohodu na planino Razor kot prostovoljci.
Gospod Vitomil Sumnišek je kot predstavnik Fužinskih gamsov povedal, da so se kot neformalno planinsko društvo, ki je del socialno varstvene organizacije Cona Korak, odločili, da prispevajo in sodelujejo v odmevni akciji GOGO 2021. Odziva so zelo veseli in dodal, da lahko z udeležbo pri tovrstnih inkluzijskih pohodih še naprej računamo nanje.

foto_Miljko_Lesjak__32_
Na sliki govorci, ki pozdravljajo pohodnike pred kočo na planini Razor, foto Miljko Lesjak
Inkluzija se je nadaljevala na koči, kjer so se akcije prepletle med sabo, ko so svoj prispevek dodali člani akcije Gluhi strežejo v planinskih kočah. Pohodnike so pri koči na mizah pričakali valjčki, ki so signalizirali gluhemu natakarju - ali želiš naročiti, plačati, ali da preprosto uživati ter ponudba jedi, ki jih je mogoče naročiti s kretnjami. Poudarek je bil torej na tem, da so bila naročila izvedena v znakovnem jeziku.
Zbrane pohodnike je pred kočo pozdravil župan občine Tolmin gospod Uroš Brežan in izrekel dobrodošlico v Julijskih Alpah. Izpostavil je,, kako pomembno je, da se odpirajo možnosti za invalide, da se povezujejo v gorah, še posebej v takšnih, ki so izziv za ljudi, ki z gibanjem nimajo težav in izrazil upanju, da se še kdaj srečamo v gorah.
Predstavnik Triglavskega narodnega parka je udeležencem predstavil področje, kjer se nahaja planina Razor, in sicer se nahaja na južnem delu Triglavskega narodnega parka in to območje pa prav letos praznuje 40-letnico odkar je postalo zavarovano. Zaključil je z mislijo, da s tem, ko so se gibalno ovirani potrudili in na pohod prišli peš oziroma z vozički, so prispevali k misli, da ohranimo naravo kot smo jo sprejeli, tako kot je in da taka ostane našim zanamcem.
Še bolj izčrpno je sončno stran Julijskih Alp vključno s planino Razor predstavila gospa Milena Brešan, predsednica Planinskega društva Tolmin ter dodala, da toliko vozičkov še nikoli ni bilo na planini Razor in da bo to zagotovo šlo v anale koče.
Zbranim sta predstavnika akcije Gluhi strežejo v planinskih kočah Maja Kuzma Ganić, ki je prva gluha tolmačka slovenskega znakovnega jezika in Blaž Urh povedala, da so gluhi prišli na kočo že 3 dni pred tem, ko so se seznanili s skrbnikom in planincem na koči stregli že dan poprej kot prostovoljci ter da pri tem niso imeli težav, saj so že zelo izkušeni. Ana Oražem je v imenu slepih izkazala podporo gibalno oviranim na pohodu, kar je razlog, da so se nekateri slepi pohoda tudi udeležili, vodja delovne skupine Stojan Rozman pa se je poleg predstavitve same akcije gibalno ovirani gore osvajajo navezal tudi na parašport in nas spomnil, da se slovenska košarkarska ekipa Parasport Slovenia na vozičkih prav danes bori za 3. mesto . V Športni dvorani Kamnik je namreč od 11. do 13. junija 2021 potekalo košarkarsko tekmovanje za naslov prvaka NLB Wheel lige v sezoni 2020-2021 in drugi dan tekmovanja je tekme neposredno prenašala tudi nacionalna televizija. Ob koncu je gospod Stojan Rozman prebral še pesem paraplegičarke Darinke Slanovec.

Nekaj po 14. uri smo se pohodniki s polnimi želodčki slastne hrane, tudi z možnostjo poskušanja tradicionalne tolminske frike, odpravili nazaj proti planini Kuk. Prostovoljci so znova zavihali rokave in tokrat bili pozorni še posebej, da vozičkom ni drselo in hkrati sproti umikali kamenje na cesti. Iz planine smo se v dolino vrnili varno in veseli. Ob poti smo zvedeli s tudi zanimivosti o sirarstvu na tolminskem in spotoma na planini nakupili sir in skuto. Poleg na novo sklenjenih poznanstev, pa bo, vsaj še nekaj dni, marsikoga na pohod na planino Razor spominjala zagorela polt, saj nas je ta dan božalo prijetno, a močno sonce.

Za konec še besede generalnega sponzorja akcije Gibalno ovirani gore osvajajo Nicehash, ki nas opogumljaja in stoji ob strani: »Že od lani vemo, da je vsaka strmina nekoliko položnejša če se je lotimo skupaj in si pomagamo. Če vložimo čas v to, da zares spoznamo drug drugega, če smo strpni, razumevajoči in sprejmemo drugačnost vsakega izmed nas.«

Mojca Sušec, članica delovne skupine GOGO 2021

Se vidimo:
v soboto, 26. junija, na Čavnu in
v nedeljo, 27. junija, na Pohorju.

 

 

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2023

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije