ponedeljek, 15. avgust 2022
POIŠČI

Slepi in slabovidni po dolini Triglavskih jezer
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

nedelja, 25. julij 2021 ob 00:00, ogledov: 1701

Gluhi so stregli v Lavričevi koči na Gradišču

Objavil(a): Marjeta Čič
V soboto 16.7.2021 se je jutro začelo z dežjem. Kljub temu smo se odločili speljati akcijo gluhi strežejo v planinskih kočah (GSPK). Potekal je tudi projekt »Drevo povezanosti.« V ekipo GSPK so sestavljali en vodja, pet natakarjev in tolmač slovenskega znakovnega jezika in začeli s prostovoljnim delom že ob 9 uri. Počasi so prihajali pohodniki, večina jih je prišlo z avtom. Pred strežbo smo se z oskrbnico dogovorili o načinom streženja. Začeli smo s strežbo zajtrka in kave.
Na vsaki mizi je bil pripravljen komunikacijski valjček - sporočevaljček in jedilni list - Planinski lonec besed s slikami kretenj slovenskega znakovnega jezika in z Braillovo pisavo. Kako uporabiti komunikacijski valjčkek je zapisnao v priloženem jedilnemu listu. S položajem valjčka sporočamo ali želimo naročiti, plačati ali pa ne potrebujemo ničesar in uživamo. Preprosto in učinkovito.

Valjcek_GSPK
Na sliki valjček v položajih naročam, uživam, plačam, arhiv GSPK

Naročanje pijače in hrane je potekalo s kretnjami slovenskega znakovnega jezika. Če kretenj ni bilo v Planinskem loncu besed s kretnjami, pa je bila na vrsti domišlja, pantomima ali pa papir in svinčnik. Obiskovalci so spraševali, kako se kaj pokaže. V naši akciji se pletejo prijateljstva in spoznanja, dobra hrana na vrheh hribov, lepota narave, zanimivo naročanje v slovenskem znakovnem jeziku, navdihujoče preizkušnje in še veliko drugega.

GSPK_Lavriceva_koca_PZS_Pin
Na sliki prostovoljka streže goste za mizo, arhiv GSPK

Nekateri so prišli poslušati predavanje o živalih, ki jih je predstavljal Markuland iz Češke, drugi pa uživali v družbi pri mizah.

Video intervjuja Martin Kulda (Markulland)

Proti popoldnevu je posijalo sonce. Pogrešali smo invalidske organizacije pohodnike inkluzijskih pohov Gibalno ovirani gore osvajajo, Nevrorazlični AMA in Odločen korak slepih in slabovidnih, ki pa so odpovedali obisk zaradi slabega vremena.

GSPK_18.7.
Na sliki štirje prostovoljci kažejo kretnjo za uživam, arhiv GSPK

Vremena se niso ustrašili iz društva Sonček - Slovenske konjice. Ves dan je bil res čudovit, brez dežja. Postregli smo tudi zunaj na terasi v pozno popoldne.  V soboto in nedeljo je bil velik obisk. Lavričeva koča je bila naša in v znamenju gluhih. Inkluzija je dobila svojo dimenzijo, ko so nas obiskali tudi slišeči pohodniki in nas opazovali, kako se pogovarjamo. Zdelo se jim je, da smo se tudi tu pa tam stregli. A temu ni tako. Mi z obrazom želimo dodati besedi zvok, ko kretamo. Skratka dneva sta bila uspešna ne glede na to, kakšno vreme je bilo. 

Za posladek je bila največkrat naročena pita in tudi prostovoljki akcije GSPK je šla v slast!

GSPK_Lavriceva_koca_PZS_Pin_2
Na sliki prostovoljka v zeleni majici z logotipom GSPK v rokah drži krožnik s pito, arhiv GSPK© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2022

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije