ponedeljek, 15. avgust 2022
POIŠČI

Podpis sodelovanja pri projektu Gogo
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

torek, 31. avgust 2021 ob 00:00, ogledov: 1614

Gluhi bodo stregli v planinskem domu pri Krnskih jezerih

Objavil(a): Marjeta Čič
Vam je všeč hoja v hribe? Radi uživate v prelepih razgledih in dobri hrani v planinskih kočah? Bi radi sprejeli prav poseben izziv? Imamo pravo priložnost za vas! Od maja letos poteka po vsej Sloveniji prostovoljska akcija GSPK - Gluhi strežejo v planinskih kočah že četrto leto zapored. Zamisel za tak projekt je prišla prav iz strani gluhih in dobila podobo že leto kasneje. Tudi letos so združili moči člani odbora Planinstvo za invalide/OPP v okviru Planinske zveze Slovenije in Mladinskega društva za osebe z okvaro sluha VKLOP/IZKLOP (MOOSVID) in pripravili zanimive enodnevne in dvodnevne akcije Gluhi strežejo v planinskih kočah (GSPK).
V soboto, 18. septembra se bo akcija odvijala v Planinskem domu na Krnskih jezerih (1385m), kjer vam bodo, med 8. in 16. uro stregli gluhi. Vabimo vas, da se vzpnete do koče. V koči se vedno ustvari prav posebno vzdušje, saj gluhi in naglušni prostovoljci postanejo natakarji, pri komunikaciji jim pomagajo tolmači slovenskega znakovnega jezika, vsi skupaj sodelujejo z oskrbniki koč. Ko se usedeš k mizi, te tam čaka komunikacijski valček, planinski lonec kretenj, informativni list in jedilni list v znakovnem jeziku. Z valjčkom sporočiš natakarju, da bi rad naročil in pred vami bo izziv! Naročiti v slovenskem znakovnem jeziku! V pomoč so vam seveda tolmači in material, ki ga imate na mizi, pri tem pa uporabite tudi malo fantazije in vam zagotavljam, da boste uspešni!

porostovoljka_GSPK_PIN_OPP_PZS
Na sliki prostovoljka v zeleni majici polaga kozarec in plastenko vode na mizo, arhiv Pin/OPP

Z akcijo želimo dokazati, da nič ni omejujoče, če si meje ne postavimo sami. Prav zato našo akcijo spremlja geslo »BODIMO INKLUZIVNI«, ki nas združuje in obenem spominja, da nas združuje mnogo več stvari od tistega, kar si predstavljamo. Za boljše odpravljanje predsodkov pa se nam bodo na Krnska jezera pridružili še slepi in slabovidni planinci, ki osvajajo Slovensko planinsko pot. Tudi pri njih je utrip inkluzije zelo močan, saj premagujejo sami sebe in cilj vedno nosijo v sebi. Da so jedilni listi dostopni tudi njim, boste v njih otipali tudi Braillovo pisavo in se tudi v tem lahko preizkusite.
Več informacij lahko dobite na naši FaceBook strani Gluhi strežejo v planinskih kočah, na spletni strani Planinske zveze Slovenije in Instagram profilu @gluhi_strezejo.

prostovoljc_GSPK_PIN_OPP_PZS
Na sliki stoji šest prostovoljcev akcije Gluhi strežejo v planinskih kočah, Pin/OPPž

Akcija, ki vklučuje Gluhi strežejo v planinskih kočah.

PIN_OPP_PLAKAT_330x480_KRNSKA_jezera_18._sept_2021_2

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2022

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije