sobota, 20. julij 2024
POIŠČI

Na tisočaka pred zadnjim žigom na Debelem rtiču ob morju
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

sreda, 2. februar 2022 ob 12:00, ogledov: 3399

Garnbret, Stražar, Tomazin in Manang na 16. Festivalu gorniškega filma

Objavil(a): Manca Ogrin
Prihajajoči 16. Festival gorniškega filma, v program katerega je vpeta tudi Planinska zveza Slovenije, bo 14. februarja v Ljubljani in Radovljici odprl film Stena - vzpon do zlata, ki odstira tudi zgodbo slovenske olimpijske prvakinje Janje Garnbret. V Cankarjevem domu v Ljubljani bosta predavala večkratni najuspešnejši slovenski alpinist Luka Stražar ter alpinist, himalajec in zdravnik Iztok Tomazin, ki bo predstavil knjigo Na meji. Na festivalu bomo med bralce pospremili tudi težko pričakovano monografijo Z znanjem do zvezd: Slovenska šola za nepalske gorske vodnike.
16. Festival gorniškega filma, ki bo med 14. in 19. februarjem v Cankarjevem domu v LjubljaniMestnem kinu DomžaleLinhartovi dvorani v Radovljici in Mestnem kinu Metropol v Celju, tudi letos prinaša najnovejšo svetovno gorniško filmsko produkcijo. Ljubitelje gora čaka 29 filmov, tri predavanja in dva tematska pogovora.

Photo_film_The_Wal_Climb_for_gold
16. Festival gorniškega filma bo 14. februarja v Ljubljani in Radovljici odprl dokumentarni film Stena - vzpon do zlata, na projekciji katerega se v Ljubljani pridruži Janja Garnbret (foto arhiv FGF)

Festival bo 14. februarja v Ljubljani in Radovljici ob 20. uri slovesno odprl dokumentarni film Stena - vzpon do zlata, olimpijska zgodba štirih elitnih plezalk, tudi naše olimpijske prvakinje Janje Garnbret, pogovor s katero bo požlahtnil uvodno projekcijo v Ljubljani. Ker je ta že razprodana, bo dodatna pojekcija v Cankarjevem domu 15. februarja ob 15. uri. Prva dama športnega plezanja je tudi glavna junakinja filma Janja Garnbret - popolna sezona, ki bo 16. februarja na ogled v Ljubljani, dan pozneje pa v Domžalah in Celju. 

luka_strazar_osebni_arhiv
Alpinist Luka Stražar bo na festivalu predstavil tudi vzpon na Tsoboje z Nejcem Marčičem in prvenstveno smer Slovenska direktna (foto osebni arhiv)

Alpinist in gorski vodnik Luka Stražar bo občinstvo na predavanju popeljal skozi svoje iskanje ravnotežja ter vzpone preteklega obdobja - od domačih sten preko čudovitega granita osrednjih Alp vse do Himalaje in prvenstvene smeri na Tsoboje. Alpinist, himalajec, gorski reševalec in zdravnik Iztok Tomazin bo ob knjigi Na meji predstavil tihotapske in druge z mejami v gorah povezane zgodbe od Karavank do Himalaje, alpinist Ivan Rejc pa bo obudil spomine na 40-letnico prve primorske odprave na Aconcaguo, na katero so z bratoma Podgornik in Zlatkom Gantarjem preplezali prvenstveno Jugoslovansko smer.

iztok_tomazin_gaserbrum_foto_marko_car
Himalajec, gorski reševalec in zdravnik Iztok Tomazin bo ob knjigi Na meji predstavil tihotapske in druge z mejami v gorah povezane zgodbe od Karavank do Himalaje (foto Marko Čar)

Slovenska šola za nepalske gorske vodnike bo v središču pozornosti ob izidu monografije Z znanjem do zvezd, ki je posvečena Alešu Kunaverju ter vsem inštruktorjem in zdravnikom, ki so 40 let nesebično in prostovoljno uresničevali plemenito idejo o šolanju nepalskih domačinov. Romarke, tri izjemne mlade ženske - Maruša OrelHana Geder in Jera Musič -, pa bodo svoje vtise in spoznanja z daljinskih pohodniških poti delile na pogovornem večeru. Na festivalski stojnici v Cankarjevem domu bosta s promocijskimi cenami planinske literature in vodnikov tudi Planinska založba in Planinski vestnik.

Z_znanjem_do_zvezd_foto_danilo_cedilnik_2
Z znanjem do zvezd: Slovenska šola za nepalske gorske vodnike - predstavitev knjige in pogovor z ustvarjalci na Festivalu gorniškega filma (foto Danilo Cedilnik - Den) 

Luka Stražar: V iskanju ravnotežja (Cankarjev dom, 14. februar ob 17.30)
Alpinist in gorski vodnik Luka Stražar, tudi prejemnik dveh zlatih cepinov (leta 2012 za smer Sanjači zlatih jam z Nejcem Marčičem na K7 West in leta 2019 za vzpon na Latok 1 z Alešem Česnom in Tomom Livingstonom), nas bo popeljal čez vzpone preteklega obdobja - od domačih sten, preko čudovitega granita osrednjih Alp, vse do Himalaje. Kako se v igri iskanja ravnotežja oblikujeta njegovo dojemanje alpinizma in pogled na lastne sposobnosti, bo predstavnik današnje generacije alpinistov delil preko bolj izstopajočih zgodb, kot sta zadnji vzpon po prvenstveni smeri Slovenska direktna na himalajski šesttisočak Tsoboje in po znameniti smeri Divine Providence v Mont Blancu.

Stena - vzpon do zlata (Cankarjev dom, Ljubljana in Linhartova dvorana, Radovljica, 14. februar ob 20.00 & Cankarjev dom, 15. februar ob 15.00)
Štiri vrhunske plezalke: Janja Garnbret, Shauna Coxsey, Brooke Raboutou in Miho Nonaka se borijo za olimpijsko vozovnico, nato pa je olimpijada zaradi epidemije covida-19 prestavljena za eno leto. Mlade ženske so se morale soočiti s svojimi psihičnimi in fizičnimi demoni, film pa je osupljiv vpogled v življenje olimpijca, ki obenem razkriva, kaj v resnici pomeni biti človek.

Janja Garnbret: popolna sezona (Cankarjev dom, Ljubljana, 16. februar ob 17.30 & Mestni kino Domžale in Mestni kino Metropol, Celje, 17. februar ob 17.30)
REEL ROCK je obiskal Janjo Garnbret in njen domači kraj, kjer so poskušali odkriti njene skrivnosti in ustvariti intimen portret mlade prvakinje, ki se je zapisala v zgodovino kot prva plezalka, ki je zmagala na vseh tekmah sezone svetovnega pokala v balvanskem plezanju.

Iztok Tomazin: Na meji - tihotapske in mejaške zgodbe od Karavank do Himalaje (Cankarjev dom, 17. februar ob 20.00)
Knjiga Na meji je zbirka tihotapskih in drugih z mejami v gorah povezanih zgodb od Karavank do Himalaje, od tragičnih povojnih dogodkov v Karavankah, do napetih tihotapljenj mladega alpinista v domačih gorah v najslabših možnih pogojih in poznejših mejaških pustolovščin v najvišjih svetovnih gorstvih, obogatena s številnimi razmišljanji in bogatim fotografskim materialom. Tomazinove zgodbe se zdijo v obdobju koronskih omejitev, begunskih in migrantskih kriz ter drugih družbenih sprememb še posebej aktualne, sicer pa je pionir prostega plezanja na Slovenskem, alpinist in himalajec, gorski reševalec in zdravnik kronist svojih lastnih in nekaterih tujih ilegalnih prehajanj geografskih meja ter raziskovanja in preseganja osebnih meja in omejitev.

Z znanjem do zvezd: Slovenska šola za nepalske gorske vodnike (Cankarjev dom, 18. februar ob 17.30)
Dvojezična monografija Z znanjem do zvezd: Slovenska šola za nepalske gorske vodnike, ki jo je uredila Mojca Volkar Trobevšek in bo izšla pri Planinski založbi, je posvečena uresničitelju plemenite ideje o šolanju nepalskih domačinov Alešu Kunaverju in številnim inštruktorjem in zdravnikom, ki so 40 let nesebično in prostovoljno razdajali svoje znanje, izkušnje in čas ter prispevali svoj košček k temu, da je danes Nepal turistično razvita dežela z odlično izobraženimi vodniki in vrhunskimi alpinisti, ki svoje znanje samostojno prenašajo na nove generacije. Ob izidu knjige bo na festivalu predstavitev knjige in pogovor z ustvarjalci.

Celoten program 16. Festivala gorniškega filma si lahko ogledate na spletni strani festivala www.gorniski.si.

Lepo vabljeni!

Manca Ogrin
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije