sobota, 20. julij 2024
POIŠČI

Slepi in slabovidni planinci dokončali Slovensko planinsko pot
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

četrtek, 10. februar 2022 ob 08:10, ogledov: 3027

Gorniška olimpijada z 29 filmi in 5 predavanji

Objavil(a): Manca Ogrin
16. Festival gorniškega filma med 14. in 19. februarjem obljublja pravo gorniško olimpijado! V Cankarjevem domu v Ljubljani, Mestnem kinu Domžale, Linhartovi dvorani v Radovljici in Mestnem kinu Metropol v Celju ljubitelje alpinizma, plezanja, gorske narave, kulture in avanture čaka 29 gorniških filmov, v Ljubljani pa tudi predavanja Luke Stražarja, Iztoka Tomazina in Ivana Rejca ter pogovorna večera o slovenski šoli za nepalske gorske vodnike in z mladenkami, ki so premagale kultne pohodniške poti.
16. Festival gorniškega filma tudi letos prinaša najnovejšo svetovno gorniško filmsko produkcijo. V Ljubljani, Domžalah, Radovljici in Celju bo na ogled 29 filmov iz 13 držav - osem alpinističnih, deset plezalnih, osem o gorski naravi in kulturi ter trije filmi o gorah, športu in avanturi. 

Festival bo 14. februarja v Ljubljani in Radovljici slovesno odprl britanski dokumentarni film Stena – vzpon do zlata, olimpijska zgodba štirih elitnih plezalk, naše športnoplezalne junakinje Janje Garnbret ter Shaune CoxseyBrooke Raboutou in Miho Nonaka. Garnbretova bo skupaj z režiserjem Nickom Hardiejem prisotna na premieri v Cankarjevem domu, ki je že razprodana, dodatna projekcija bo 15. februarja. Slovenska olimpijska prvakinja je tudi glavna junakinja ameriškega filma Janja Garnbret: popolna sezona. O vrhuncu ženskih plezalnih dosežkov govori še francoski film Action Directe. Anglija je dežela tradicionalnega plezanja, ki ga slikovito predstavljata filma Teorija padanja in E11 Lexicon, pot od klasičnega alpinizma do modernega športnega plezanja pa predstavi francoski film Švicarski raj.

16fgf_filmi_arhiv_fgf
16. Festival gorniškega filma v Ljubljano, Domžale, Radovljico in Celje prinaša 29 filmskih zgodb (foto: arhiv FGF)

Na velikem platnu se bodo vrtele epske zgodbe iz Himalaje. Slovaški film Daulagiri je moj Everest restavrira alpinistično odpravo v jugozahodno steno Daulagirija iz leta 1988, časov herojskega alpinizma, italijanski film Klasični alpinizem – izkušnje niso podedovane pa nas z Reinholdom Messnerjem in njegovim sinom Simonom popelje v Karakorum. Poljski film Zgodba Krzysztofa Wielickija je portret enega najboljših himalajskih alpinistov vseh časov, nemški film Vrednost časa pa predstavi zgodbo Hermanna Huberja, očeta uveljavljene blagovne znamke Salewa.

Ameriški film Po Antarktiki skozi zgodbo legendarnega polarnega raziskovalca Willa Stegra predstavi pustolovsko zgodovino prečenja ledenih prostranstev. Zahtevno življenje domačinov v gorah slikajo filmi Rdeča hiša o zadnji evropski lovsko-nabiralniški skupnosti na vzhodu Grenlandije, Dežela Kerekov o najmanjši etnični skupini na svetu, ki živi na Kamčatki, ter Sveti kruh o iranskih tihotapcih, ki v iskanju bornega zaslužka tvegajo življenje.

Na svoj račun bodo prišli tudi ljubitelji vrhunskih filmov o naravi in živalih, med katerimi velja izpostaviti ameriški film Big Bend: ameriška divjina o čarobni pokrajini na ameriško-mehiški meji, avstrijski film Pume – legende ledenih gora, v katerem spremljamo družino pume pod spektakularnimi patagonskimi gorami, ter kitajsko-avstrijski film Snežni leopardi in prijatelji, ganljivo resnično zgodbo o moči narave in krhkosti življenja v Tibetu.

16fgf_slo_filmi_arhiv_fgf
Na letošnjem Festivalu gorniškega filma bo na ogled sedem filmov slovenskih ustvarjalcev (foto: arhiv FGF)

Na festivalu bo na ogled kar sedem filmov slovenskih ustvarjalcev, med njimi tudi alpinistična trilogija Literarno-vertikalno: Iskanje in uporništvoGorska romantika in Hrepenenje Boštjana Virca in Rožleta Bregarja, rdeča nit katere so ob vrhunskih alpinističnih vzponih knjižna dela legend slovenskega alpinizma. Ivan Bolle – volk samotar Matjaža Žbontarja je portret nepoznanega slovenskega filmskega avtorja, ki je prvi pri nas predvajal filme skupaj z zvokom. Goba z vrha sveta Matjaža Pinterja prinaša zgodbo o redki gobi, ki jo nabirajo v odmaknjenih kotičkih Himalaje, film Odmaknjen svet Lenarta Magušarja spremlja štiri turnosmučarske prijatelje na Triglavski magistrali, 30 vrhov za 30 let samostojne Slovenije Nejca Kavke pa Andraža, ki se ob 30. rojstnem dnevu poda na 30 vrhov.

V Ljubljani bodo obiskovalci lahko prisluhnili tudi trem predavateljem in dvema tematskima pogovoroma. Alpinist in gorski vodnik Luka Stražar, tudi prejemnik dveh zlatih cepinov, bo občinstvo popeljal skozi svoje iskanje ravnotežja ter vzpone preteklega obdobja – od domačih sten preko čudovitega granita osrednjih Alp vse do Himalaje in prvenstvene smeri na Tsoboje. Alpinist, himalajec, gorski reševalec in zdravnik Iztok Tomazin bo ob knjigi Na meji predstavil tihotapske in druge z mejami v gorah povezane zgodbe od Karavank do Himalaje, od tragičnih povojnih dogodkov v Karavankah do napetih tihotapljenj mladega alpinista v domačih gorah in mejaških pustolovščin v najvišjih svetovnih gorstvih. Ivan Rejc, ki je že več kot 45 let zapisan alpinizmu, pa bo obudil spomine na svojo bogato alpinistično pot in 40-letnico prve primorske odprave na Aconcaguo, ko so skupaj z bratoma Podgornik in Zlatkom Gantarjem preplezali prvenstveno Jugoslovansko smer v njeni južni steni.

16fgf_predavanja
V Ljubljani bodo predavanja Luke Stražarja, Iztoka Tomazina in Ivana Rejca ter predstavitev knjige Z znanjem do zvezd o slovenski šoli za nepalske gorske vodnike in pogovorni večer z mladimi ženskami, ki so premagale kultne pohodniške poti (foto: arhiv FGF)

Slovenska šola za nepalske gorske vodnike bo v središču pozornosti ob izidu monografije Z znanjem do zvezd, ki je posvečena Alešu Kunaverju ter številnim inštruktorjem in zdravnikom, ki so 40 let nesebično in prostovoljno uresničevali plemenito idejo o šolanju nepalskih domačinov. Romarke, tri izjemne mlade ženske – Maruša OrelHana Geder in Jera Musič –, ki so premagale kultne daljinske pohodniške poti, pa bodo svoje vtise in spoznanja delile na pogovornem večeru, pridružila se jim bo tudi pisateljica Janja Vidmar.

Filme bo ocenjevala mednarodna strokovna žirija: poljska režiserka in plezalka Eliza Kubarska, ki se podpisuje pod zmagovalni film lanskega FGF Stena senc, bosanski alpinist in ustvarjalec 36 dokumentarcev iz serije Vrhovi Balkana Zehrudin Isaković ter slovenski alpinist in pisatelj Milan Romih.

Celoten program in druge podrobnosti najdete na spletni strani festivala gorniski.si.

Dobrodošli na 16. gorniški olimpijadi!
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije