sobota, 20. julij 2024
POIŠČI

Ko človek sebe namenja drugemu
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

ponedeljek, 11. april 2022 ob 00:00, ogledov: 1782

Prebujamo se kot pomlad

Objavil(a): Marjeta Čič
V mesecu februarju smo zakorakali prve letošnje korake v nadaljevanju SSP po SPP (slepi in slabovidni planinci po Slovenski planinski poti). Nadaljujemo torej z doseganjem osebnih ciljev in ciljev skupine Odločen korak, na razširjenih pohodih pa tudi ostalih skupin planincev pod okriljem odbora inPlaninec (GOGO, GSPK, nevrorazlični AMA).
Na zbirnem mestu v Artvižah se je zbralo veliko število pohodnikov, kar nas je navdihovalo in razveseljevalo da, želja po pohodih in druženju pozimi ni zaspala. 06. marca smo tako slepi in slabovidni združili moči z nekaterimi od skupin in se podali na pot po Krasu, od Artviž do Škocjanskih jam.

Preden smo začeli enega od lažjih pohodov za prebuditev kondicije, so nas prijazni in gostoljubni domačini podprli s toplim čajem, kavo in sladkimi prigrizki, da ne bi omagali na poti. Še enkrat se jim najlepše zahvaljujemo.

Artvize_Skocjanske_jame_SSP_po_SPP__2_
Skupinska slika planincev s kapami in zastavo na kateri piše ODLOČEN KORAK pred poslopjem, arhiv inPlaninec

Po poti, ki se je na začetku vzpenjala čez travnike in gozd, večji del pa rahlo spuščala, smo lahko opazovali lepote prebujajoče se narave rastlinstva, pri živalih pa nismo imeli ravno sreče.
Pohod smo začeli na robu regijskega parka Škocjanske jame, v občini Hrpelje-Kozina. Park se razprostira na območju več občin Ilirska Bistrica, Pivka, Postojna, Divača.

Artvize_Skocjanske_jame_SSP_po_SPP__4_
Na sliki se skupina planincev vzpenja po makadamski poti, arhiv inPlaninec

Osrednje območje regijskega parka in biosfernega območja so Škocjanske jame zaradi svoje velike geološke in biotske raznolikosti, predvsem pa z izjemnimi zgodbami, kot sta kultni pomen tega prostora v obdobju prazgodovine in fantastične raziskave podzemnega toka Reke iz konca 19. stoletja.
Tukaj smo imeli krajši postanek za okrepčilo, sproščen pogovor in nakup spominkov.
Eden najlepših spominkov, ki je tudi zelo uporaben, nas bo spremljal na vseh naših pohodih v bolj hladnem vremenu.
Namreč kot presenečenje nam je naša zvesta pohodnica Simona Jakopin prinesla darilo mame in njene prijateljice iz Markovc, ki so celo zimo pridno pletle tople kape za vse pohodnike in spremljevalce. Tako je 60 kap dobilo nove ponosne lastnike.

Artvize_Skocjanske_jame_SSP_po_SPP__3_
Na slliki v manjši skupini predaja  kape, arhiv inPlaninec 

Od tod pa smo se podali na zadnji, bolj kratek del našega pohoda po Krasu in v kraju Dane z užitkom pojedli zasluženo kosilo.

Preden pa smo zapustili naš cilj pa je sledila pika na i vseh naših bodočih pohodov. Zadonela je naša poskočna himna, ki sta jo ustvarila naša zvesta pohodnika Simona in Miha Jakopin, za kar smo jima vsi zelo hvaležni in jo z veseljem zapojemo.
 
Iskrena hvala tudi našim zvestim spremljevalcem in seveda organizatorjem teh lepih doživetij.

Jana Führer

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije