torek, 5. marec 2024
POIŠČI

Slepi in slabovidni po dolini Triglavskih jezer
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

četrtek, 6. april 2023 ob 14:00, ogledov: 1701

Začenja se akcija Gibalno ovirano gore osvajajo 2023

Objavil(a): Barbara Gradič Oset
Odbor Planinske zveze Slovenije za planinstvo invalidov in oseb s posebnimi potrebami – Odbor inPlaninec – je v četrtek, 6. aprila 2023, predstavil svoje plane za leto 2023. Prav posebno pozornost je namenil akciji GIBALNO OVIRANI GORE OSVAJAJO 2023 (GOGO 2023), ki bo letos, v četrtem letu, potekala pod častnim pokroviteljstvom predsednice Republike Slovenije Nataše Pirc Musar.
Za datum predstavitve so izbrali 6. april, mednarodni dan športa za razvoj in mir, saj s svojo akcijo gibalno oviranim priporočajo in predvsem omogočajo aktiven življenjski slog ter čim več telesne dejavnosti. Obenem akcija povezuje invalidske in humanitarne organizacije, krepi solidarnost, medgeneracijsko sodelovanje in prostovoljstvo ter promovira skrb za naravo.

Jurček Nowakk, vodja Odbora inPlaninec - Odbora za planinstvo invalidov in oseb s posebnimi potrebami, ki deluje pri Planinski zvezi Slovenije, je prepričan, da so v odboru ubrali prvenstveno smer, saj se delo odbora osredotoča na omogočanje vključevanja invalidov in oseb s posebnimi potrebami v planinske dejavnosti ter prispevanje k inkluzivni družbi: »Naše delo je izjemno in raznoliko. Inovativni ljudje smo pripravljeni preizkušati in iskati nove načine reševanja problemov, s poudarkom na rešitvah namesto na težavah. Začrtana prvenstvena smer nas bo pripeljala na cilj.«

inPlaninec_aktivnosti__5_(foto arhiv Odbor inPlaninec)

 

Akcija GIBALNO OVIRANI GORE OSVAJAJO tako v letošnjem letu prinaša kar 19 pohodov po poteh, dostopnih tudi za planince na invalidskih vozičkih in pohodnike, ki pri hoji potrebujejo pomoč. Pri izvedbi bo sodelovalo pet partnerjev:

• Planinska zveza Slovenije,
• Sonček - Zveza društev za cerebralno paralizo Slovenije so.p.,
• Zveza paraplegikov Slovenije,
• Društvo distrofikov Slovenije,
• Združenje multiple skleroze Slovenije.

Partnerje je novinarski konferenci napovedal vodja delovne skupine GOGO 2023 Stojan Rozman. Konferenca je potekala v zelenem okolju turistične kmetije Pri Lazarju, kjer so predstavniki partnerskih organizacij s podpisom dogovora akciji zagotovili še trdnejšo podporo.

Predsednik Planinske zveze Slovenije Jože Rovan je ob tej priložnosti poudaril, da Planinska zveza Slovenija letos praznuje 130. jubilej in da je v svoji raznolikosti našla prostor tudi za najranljivejše v naši družbi. Zato podpira akcijo GOGO in ostale akcije Odbora inPlaninec: »Verjamem, da lahko s takšnimi akcijami dodatno osmislimo življenje tistim, ki so zaradi različnih zdravstvenih vzrokov prikrajšani za nekaj, kar se nam zdravim zdi samoumevno. Zato želimo v akcije odbora inPlaninec vključiti čim večji delež invalidov, postale so stalnica v delovanju Planinske zveze Slovenije in na to smo zelo ponosni

Za distrofike pomeni obisk gora priložnost za bolj zdrav način življenja in aktivno gibanje v naravi, kar pozitivno vpliva na njihovo psiho-fizično počutje. Omogoča jim občutenje svobode in samostojnosti, je pojasnila predsednica Društva distrofikov Slovenije Mateja Toman: »Poleg tega je obisk gora priložnost za druženje in povezovanje z drugimi udeleženci pohoda ter za izmenjavo izkušenj. Organizator z dobrim načrtovanjem in ustrezno pripravo obisk gora omogoči tudi težko gibalno oviranim invalidom, zato smo na Društvu distrofikov Slovenije izjemno veseli, da se za GOGO pohode odloča vedno več naših članov

Predsednik Zveze paraplegikov Slovenije Dane Kastelic je izpostavil potrebo po nadaljevanju akcije: »!Nadaljevanje projekta GOGO je tudi za planince na invalidskih vozičkih in pohodnike, ki pri hoji potrebujejo pomoč, izrednega pomena - predvsem za posameznika. Prepričan sem, da paraplegiki, še posebno pa tetraplegiki, z udeležbo na tovrstnih pohodnih premikajo meje mogočega v svojih življenjih."

inPlaninec__10____podpis_dogovora
Podpis dogovora (foto arhiv Odbor inPlaninec) 

V lanskem letu so prvič postali aktivni udeleženci pohodov GOGO tudi člani Združenja multiple skleroze Slovenije. Pohodov akcije GOGO se je udeležilo kar 114 uporabnikov združenja, od katerih je 45 postalo rednih udeležencev pohodov. »S povabilom k sodelovanju v program GOGO smo našemu delu dali nov pospešek pri skrbi za lastno zdravje,« je prepričan predsednik Združenja multiple skleroze Slovenije Pavel Kranjc.

Predsednica Zveze društev za cerebralno paralizo Slovenije Sonček, dr. Jasna Murgelj, je poudarila, da akcija GOGO omogoča osebam s cerebralno paralizo doseganje na videz nedosegljivih ciljev: »Osvajanje gora je poleg vključevanja v družbo na področju športa tudi simbolično pomembno za osebe z invalidnostjo, saj z vsako goro, na katero se vzpnejo, sporočajo sebi in družbi, da so njen enakovreden del in da lahko ob ustrezni odpravi ovir za njihovo vključevanje v družbo dosežejo marsikateri cilj.«

Ker je doživljanje narave osnovna potreba vsakega izmed nas, sta akcijo podprla tudi vrhunska alpinista Marija in Andrej Štremfelj, prvi zakonski par, ki se je povzpel na vrh Everesta: »Radost, ki jo prinesemo v dolino, nam polepša dneve vsakdana in zato je vredno sodelovati v akcijah GOGO. Pridružite se še vi

inPlaninec_aktivnosti__19_(foto arhiv Odbor inPlaninec)

Ponosni generalni sponzor akcije GOGO 2023 je že četrto leto NiceHash, slovenski posrednik pri rudarjenju kriptovalut, obenem pa je bogastvo akcije tudi v povezovanju z ostalimi akcijami Odbora inPlaninec Planinske zveze Slovenije. To so:

o Paraplezanje - poteka 3. leto,
o Nevrorazlični AMA - poteka 3. leto,
o Slepi in slabovidni po Slovenski planinski poti - poteka 4. leto,
o Gibalno ovirani gore osvajajo - poteka 4. leto,
o Odločen korak - za slepe in slabovidne ni ovir - poteka 5. leto,
o Gluhi strežejo v planinskih kočah - z letošnjim letom pod naslovom inPlaninci z okvaro sluha in z razširjeno vsebino, poteka 6. leto,
o Spletna aplikacija inPlaninec - Planinske poti, dostopne invalidom in osebam na vozičkih.

Posebni akciji Odbora inPlaninec Planinske zveze Slovenije sta:

o Učenje slovenskega znakovnega jezika za slepe,
o Športno plezanje za osebe z okvaro sluha.

Mnoge od naštetih akcij in aktivnosti so namenjene širšemu krogu udeležencev, letos pa je med njimi tudi prav poseben pohod, ki ga pripravljajo prvič in je primeren le za izkušene pohodnike. V sklopu akcije Odločen korak - za slepe in slabovidne ni ovir želijo 19. julija z manjšo skupino planink in planincev osvojiti Triglav!

23. septembra pa bodo veseli družbe prav vsakega pohodnika in podpore najširše javnosti, saj se bodo podali od Ankarana do Debelega rtiča in se pridružili zaključku Poti slepih in slabovidnih planincev po Slovenski planinski poti. Obenem bodo obeležili tudi 70 let Slovenske planinske poti, 130 let Planinske zveze Slovenije, dan slovenskega športa in mednarodni dan znakovnih jezikov.

»S pohodi bomo obeležili tudi uspehe slepih in slabovidnih: 60. obletnico prvega vzpona štirih slepih in slabovidnih s spremljevalci na Triglav ter 50. obletnico, ko so slepi in slabovidni osvojili Slovenske planinsko pot,« je napovedala vodja delovne skupine Odločen korak Ana Oražem.

23._september_banner

»S pohodi po Slovenski planinski poti smo začeli 8. februarja 2020 s prvim žigom na Pohorju, danes pa je naša planinska knjižica kar pošteno ožigosana,« se spominja Miha Jakopin, član delovne skupine Odločen korak in predsednik društva KPŠRD »Karel Jeraj«, ki sodeluje pri organizaciji pohodov. Sam je bil ob začetku pobude navdušen in obenem skeptičen, da med slepimi in slabovidnimi ne bo dovolj zanimanja. O visokogorju in Triglav sploh ni razmišljal, a ugotavlja, da se je glede slednjega pošteno zmotil: »S to našo skupno akcijo se je mnogim kar na enkrat ponudila možnost, nekaterim pa izpolnila želja, da bi kdaj stopil na vrh dvatisočaka

Vse to je mogoče le s podporo sponzorjev, med katerimi ima posebno mesto Lek, član skupine Sandoz.

 

Tako se bo v letu 2023 odvijala tudi akcija inPlaninci z okvaro sluha, prostovoljska akcija inkluzijskega kova, ki združuje ljudi z okvaro sluha ter jih vključuje v aktivno družbeno in poklicno življenje. Akcija vključuje tudi projekt Gluhi strežejo v planinskih kočah, ki je od leta 2018 z uspehom dosegel kar 52 planinskih koč po Sloveniji. Kot napoveduje vodja delovne skupine inPlaninci z okvaro sluha, Blaž Urh, bodo letos izvedli tudi tečaj športnega plezanja za osebe z okvaro sluha, po katerem bodo udeleženci pridobili naziv pripravnik športnega plezanja z možnostjo opravljanja izpita za športnega plezalca.

inPlaninec_aktivnosti__17_
(foto arhiv Odbor inPlaninec)

Da nič ne bo pretežko, bo pripomogla trenutno najuspešnejša Slovenka, ki se ukvarja z dvigovanjem uteži. To je Martina Sosič, državna prvakinja Italije v disciplini klasični weightlifting, ki podpira akcijo inPlaninci z okvaro sluha: »Vključitev v akcijo pred nekaj leti in sodelovanje, ki je nastalo v teh letih, sta mi spremenila način gledanja na življenje. Inkluzija, narava, dostop informacij ... to je le mali delček, ki ga prinašata Odbor inPlaninec in delovna skupina InPlaninci z okvaro sluha. V zadnjih letih smo dokazali, da gluhi in naglušni zmorejo vse in še več, ne samo strežbe v planinskih kočah

Podporo akciji GOGO 2023 in delu odbora inPlaninec so na današnji novinarski konferenci izkazali predstavniki vseh partnerskih organizacij in delovnih skupin, prostovoljci, ambasadorji in parašportniki.

 PDFinPlaninec zloženka
PDF
letni načrt pohodov inPlaninec

Fotogalerija

 Arhiv Odbor inPlaninec

 Arhiv Odbor inPlaninec1 / 10

 Arhiv Odbor inPlaninec2 / 10

 Arhiv Odbor inPlaninec3 / 10

 Arhiv Odbor inPlaninec4 / 10

 Arhiv Odbor inPlaninec5 / 10

 Arhiv Odbor inPlaninec6 / 10

 Arhiv Odbor inPlaninec7 / 10

 Arhiv Odbor inPlaninec8 / 10

 Arhiv Odbor inPlaninec9 / 10

 Arhiv Odbor inPlaninec10 / 10

 
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije