sobota, 20. julij 2024
POIŠČI

Niso bile sanje, slepi planinci so res stali na Triglavu
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

sreda, 3. julij 2019 ob 00:00, ogledov: 1280

Tretji vikend so gluhi stregli: Gospodični, Boču in Uštah

Objavil(a): Jurček NOWAKK
Konec junija med vikendom so gluhi stregli v treh kočah po različnih koncih Slovenije.
Razveselili smo zelo dobrega vremena, ki je bil napovedan za ta vikend in tako so bili tudi prostovoljci v treh kočah vznemirjeni in pripravljeni za strežbo in animacijo.
Gospodična z gospodičnami
Kdor je bil minuli vikend (29. in 30. junija 2019) na Gorjancih, si je zagotovo svoj obisk zapomnil po tem, da so jih postregle mlade gluhe gospodične.   
1___Gospodi_na 
Planinski dom pri Gospodični na Gorjancih je medse sprejel ekipo mladih prostovoljcev, ki se šolajo v Zavodu za gluhe in naglušne Ljubljana oziroma delajo tam kot tolmači slovenskega znakovnega jezika ter kot praktikanti. Sašo Mrhar je bil tisti, ki je ves vikend bdel nad mlado ekipo, spremljal njihovo delo, jih usmerjal, dajal nasvete o strežbi, prikazal načine sistema dela v tej koči kakor poudarjal, da je ves čar strežbe ravno osebni pristop do obiskovalcev koče. Slednje je bil zelo velik izziv za mlade natakarice, ki so morale tudi poznati vrste hrane, pijače, kakor se vsaj opogumiti s pristopom do obiskovalcev brez tolmača slovenskega znakovnega jezika. Slednji so bili na veliko pomoč v soboto ob začetnih zadregah, v nedeljo pa so natakarice že zbrale pogum in samostojno opravile delo.
 2___Gospodi_na  
Sašotov brat, Blaž, ki je najemnik te koče, pa je medtem skrbel za lačna usta. Nad njegovo kulinariko so pa bili navdušeni vsi obiskovalci, planinci, kolesarji, motoristi.  
Otvoritev pri Gospodični Vodja ekipe prostovoljcev pri Gospodični, Urh Brvar, je v soboto dopoldne naznanil uradno otvoritev akcije GSPK pri Gospodični. Nanjo so se odzvali podpredsednik PD Krka Novo mesto, Anton Murgelj, sekretarka društva DOZIS Dolenjske in Bele krajine, Geni Močnik, vodja odbora Planinstvo za invalide/osebe s posebnimi potrebami na PZS, Jurček Nowakk ter predstavnik koče, Sašo Mrhar ter obiskovalci. Vsi so bili enotni, da se takšne pobude, akcije, ideje morajo nadaljevati in s tem tudi rušimo stereotipe, ki je dandanes v družbi še prisotna. Je pa akcija tudi en dober primer povezovanja različnih organizacij, kjer se stkejo misli, da so ovire samo v naših glavah. Če je ideja sprejeta in priložnost ponujena, se ovire sčasoma zdijo kot izzivi, od katerega čisto vsak od nas odnese eni majhno, morda pozabljeni spoznanje, s katerimi skupaj s skupnimi močmi razbijamo predsodke in tabuje.
  3___Gospodi_na  

Akcija privablja vedno več gluhih obiskovalcev, planincev V soboto in v nedeljo so bili na Gospodični tudi gluhi in naglušni obiskovalci. Eni so se samo zaradi akcije pripeljali z avtom do koče, drugi so pa se pripeljali od daleč, da bi zbirali žige za ZNAKO-dnevnik, tretji pa so privabili medse gluhe prijatelje in jih spodbujali, da so prišli peš do koče iz Gabrja ali Krvavega kamna, četrti so pa samoiniciativno prišli na obisk. Vsi so bili enako presenečeni nad mladimi natakaricami in njihovim pristopom do njih ter bili ponosni, da se gluhi pojavljamo v javnosti.
4___Gospodi_na  
Komunikacija z obiskovalci, ki ne poznajo slovenskega znakovnega jezika, je še vedno izziv za vsakega gluhega prostovoljca. Jedilni list v slovenskem znakovnem jeziku, komunikacijski valjček in tolmač slovenskega znakovnega jezika so stranska podpora, prava podpora pa smo mi vsi s potrpežljivostjo, odprtostjo, razumevanjem, spodbujanjem in širokosrčnostjo, ki jih ni manjkalo pri Gospodični.   Hvala Blažu in Sašotu ter osebjem pri Gospodični za poučen in povezujoč vikend.   
 5___Gospodi_na  
   

                                                                                                                                       Maja KUZMA

V planinskem domu Ušte-Žerenk se je v soboto že dopoldne sprejelo par obiskovalcev, ki so prišli pogledat, kako gluhi strežejo in predstavljajo gluho skupnost. 

U_TE___1__2_

Veliko je bilo tudi starejših stalnih obiskovalcev, ki so prišli naključno in tako tudi z zanimanjem skočili v okolje, kjer so spoznavali, kako se gluhi komuniciramo in animatorka Špela je bila zelo dejavna pri predstavljanju gluhe skupnosti in njihove kulture, da so obiskovalci celo postavljali vprašanja. 

U_TE___1__5_

Natakarji so se počasi s pomočjo gluhe vodje Amele uvajali v njihov način strežbe in jim je bilo zelo lažje, saj je vodja delala že na tej koči eno leto. To je zelo dober primer odlične prakse, saj je gluha Amela pričela delati pri tej planinski koči takoj po uspešni izvedbi lanskoletne akcije Gluhi strežejo v planinskih kočah, ki je bila izvedena septembra med mednarodnim tednom gluhih. Oskrbnik je povsem zaupal vodji, da je lahko ona nas vodila in usmerjala pri delu strežbe. 

U_TE___1__4_

Obiskovalci so bili prijetno presenečeni nad delovnim prijaznim timom, ki je k njim pristopilo zabavno in odprto kljub svoji gluhoti. Bili so mnenja, da mora to ostati kot tradicija in jim je bila neverjetna izkušnja, kako naročiti gluhim natakarjem. Animatorka Špela je pa medtem tudi zabavala otroke in animirala ter tako pokazala tudi, da se vse da, če smo odprte narave. Oskrbnik je na zaključku nas pohvalil in dodal, da se vidi, da smo tudi hitro uvedli v strežbo, da to pričajo tudi naše izkušnje od lanskoletne akcije. Na planinski koči Ušte-Žerenk smo tudi oboževali sončne zahode, kjer se je tudi bohotil naš očak Slovenije in tako tudi so obiskovalci ob postreženi pijači, ki so jih postregli gluhi natakarji spočili ob prelepem razgledu, ki ga je nudila ta planinska koča.

  V planinskem domu na Boču je bilo tudi pestro, prostovoljci so se zbrali že v petek in se tako tudi pripravljali na sobotni in nedeljski dan. V soboto so vznemirjeno pričeli dan in se tako tudi počasi privajali na delo strežbe, animacije in vodenja. Njihov vodja Žiga jih je odlično vodil in tako tudi jih zabaval, tako da so bili polna dobre volje, ko so pristopili k obiskovalcem. Ob otvoritvi so iz srca zahvalili oskrbnikom in predstavnikom planinskega društva Poljčane ter tako tudi otvorili akcijo Gluhi strežejo v planinskih kočah tudi na planinskem domu Boču. Vodja Žiga je še veselo napovedal, da nas čakajo še druge koče, kjer bodo gluhi stregli! Animatorka Valerija s tolmačko Vanessa je zainteresiranim obiskovalcem naučile še enoročne abecede, in par osnovnih kretenj, da so znali tudi v kretnjah naročiti pijačo. Natakarice pa so zelo pozorno sledile komunikacijskim valjčkom, ki so bili na vseh mizah, in ko so obiskovalci uporabili komunikacijski valjček, so priletele k mizam in veselo prejemale naročilo hkrati dobrovoljno so še pokazale, kako naročiti v kretnjah njihovo naročilo. Otroci so se zabavali in poskušali z znakovnim jezikom komunicirati s prostovoljci, ki so delali na tej koči. V nedeljo je bilo še bolj pestro, ker so prišli še več obiskovalcev in tako tudi gluhi obiskovalci, kjer so lahko brezskrbno naročili v svojem jeziku, v slovenskem znakovnem jeziku in tako tudi lepo preživeli sončno nedeljo, preden so se odpravili dol nazaj v dolino.
                                                     
                                                                                                Daša PEPERKO© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije