ponedeljek, 11. december 2023
POIŠČI

Podpis sodelovanja pri projektu Gogo
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

petek, 12. julij 2019 ob 10:50, ogledov: 1808

Gluhi so stregli v kočah nad 1000 m

Objavil(a): Marjeta Čič
Minuli vikend, 6. in 7. julija 2019, se je odvijala akcija Gluhi strežejo v planinskih kočah v treh planinskih kočah – v Tamarju, na Okrešlju in na Kriških podih.

  V Tamarju
 pin_pzs_2019_GSPK_Tamar_1

Najlažje dostopna pot od treh omenjenih koč v okviru akcije GSPK je bila pot do Planinskega doma Tamar. V soboto se je tja odpravilo veliko število obiskovalcev, med katerimi je bilo tudi veliko gluhih. Čeprav so se že naši prostovoljci ogrevali ob odpiralnem času doma, je bilo proti opoldnevu veliko število obiskovalcev. Takšne gneče prostovoljci ne pomnijo v kočah, kjer so tudi sodelovali in so priznali ob koncu večera, da je bilo noro. Ja, bilo je naporno, tega ne skrivajo, so pa spoznali, kako je zelo pomembno upoštevati sistem dela kakor zadovoljivosti obiskovalcev. Mlado osebje v Tamarju je bilo iskreno, odprto, bilo je tudi veliko sodelovanja in so tudi veliko prispevali k naši vztrajnosti. Četudi je kakšen obiskovalec čakal kakšnih minut več, smo hvaležni za vso potrpežljivost. V dolini, obkrožena z drevesi in gorovja, s pogledom na kralja slovenskih gora, na Jalovec, so k nam tudi prihajale prijazne besede obiskovalcev. Najbolj pogosto izrečeni besedi sta bili: »Super ste!«

  pin_pzs_2019_GSPK_Tamar_2

Da je akcija zares dober primer vključevanja gluhih v socialno družbo, kakor ozaveščanja o zmožnostih gluhih ter se vsi skupaj povezujemo kakor enakovredno sodelujemo, smo tudi slišali/videli na otvoritvi, kjer so nam podelili nekaj besed predstavnik doma v Tamarju, Žiga Dovjak ter predsednik Zveze društev gluhih in naglušnih Slovenije, Mladen Veršič. Slednji je ob številnih drugih gluhih občudoval delo gluhih natakarjev. Vsi so bili tako ponosni, da so spremljali njihovo delo ter imeli možnost sproščenega naročanja v maternem jeziku.  

pin_pzs_2019_GSPK_Tamar_3  

Med obiskovalci so bili tudi mlajši, ki so jih starši oziroma stari starši spodbudili, da se nadihajo svežega zraka v času počitnic. Njihove oči so ob pogledu na znakovni jezik bile radovedne. Naši prostovoljci so tudi nekaterim od njim omogočili doživljajski dan, za katere so starši/stari starši bili veseli, da med počitnicami spoznavajo zanimivosti o znakovnem jeziku in domov odnesli nekaj novega, drugačnega.  

pin_pzs_2019_GSPK_Tamar_4

Zahvaljujemo se tudi najemniku Marku Berniku, ki je nam s svojo dobrovoljnostjo omogočil priložnost za delo v dveh najbolj aktivnih dni. 

                                                                                                                                                       Maja Kuzma 

Strežba na Kriških podih

Gluhi natakarji in en animator so se skupaj odpravili na Pogačnikov dom na Kriških podih, ki leži na višini 2050 metrov nadmorske višine! To je naša prva najvišja koča, kjer smo otvorili našo akcijo Gluhi strežejo v planinskih kočah letos hkrati je prišlo tudi spoznanje, da ko gremo bolj višje, je vzdušje vedno bolj planinsko.

Sobotno jutro se je počasi prebujalo in prostovoljci so se počasi pripravljali na strežbo v slovenskem znakovnem jeziku. Kljub po vremenskih napovedih, da bo slabo vreme, je sonce zasijalo skozi okno Pogačnikovega doma na Kriških podih in pohodniki so iz različnih izhodišč začeli prihajati. Natakarji so se na začetku lovili z razporeditvijo miz in načinom strežbe, ki ga je imela ta koča in sčasoma so kot ekipa ulovili svoj ritem ter je animator začel hoditi od miz do miz in glasno predstavljal kulturo gluhih in njihovo skupnost, da so tudi pohodniki iz sosednjih miz celo njemu radovedno prisluhnili. Veselo je kramljal tudi o njihovih dogodivščinah s pohoda, medtem so natakarji prejemali naročila v slovenskem znakovnem jeziku in s pomočjo jedilnega listu, ki je bil tudi v slovenskem znakovnem jeziku. 

pin_opp_kriski_ podi_2019_1
Pohodniki so bili navdušeni nad to akcijo in so se tudi trudili naučiti par kretenj, da so lahko celo natakarji skoraj ves čas bili brez pomoči tolmača, ki bi naj prevajal iz govora v slovenski znakovni jezik in obratno, so uspešno prejemali njihova naročila. Tako so tudi pohodniki skočili v skupnost gluhih in spoznali, kako gluhi komunicirajo in kako živijo ter se naužili prelepega razgleda, ki ga je nudil Pogačnikov dom na Kriških podih. Z veseljem smo sprejeli tri gluhe obiskovalke, ki so se odpravile na izlet na Pogačnikov dom na Kriških podih prvič in so spremljale to akcijo.

 pin_opp_kriski_podi_2_2019__1_

V nedeljo so se prostovoljci pripravljali na odhod v dolino, ker so želeli ubežati dežju in ravno sredi poti navzdol jih je dež ujel ter so prispeli v dolino mokri in veseli, da so uspešno izpeljali akcijo Gluhi strežejo v planinskih kočah.

Na Okrešlju se je zbrala velika skupnost gluhih
pin_opp_okreselje_1_2019

Na isti vikend so tudi gluhi stregli na Frischaufovem domu na Okrešlju! V soboto dopoldne je prostovoljska ekipa zbrala skupaj in se počasi pripravljali na začetek akcije, kjer so tudi tako kasneje presenetili oskrbnika, saj je komunikacijski valjček zasedel svoje mesto na vsaki mizi. Tako so tudi zloženke, kjer so seznami izbranih koč v akciji in navodila, kako se uporablja komunikacijski valjček bohotile na vsaki mizi, ki ga je imela koča na Okrešlju.
pin_opp_okreselje_3_2019
Trije mušketirji so se spretno hitro skupaj ujeli v vlogi natakarjev in začeli planinsko poplesavati med mizami ter prejemati naročila od pohodnikov, ki so večina prišli obiskati to kočo naključno in so začeli spoznavati gluho skupnost kakor njihov jezik. Mogočne gore, ki obdajajo Frischaufov dom na Okrešlju so razvajale oči pohodnikov in so bili odprti za novo planinsko izkušnjo, ki ga je nudila akcija Gluhi strežejo v planinskih kočah.

 pin_opp_okreselje_2_2019

Na Okrešelj pa so v soboto že prihajali gluhi pohodniki, da bi pozdravili gluhe prostovoljce, ki je delalo na tej koči. Bili so zelo navdušeni nad to akcijo, ker so lahko brezskrbno naročali pijače in hrano v slovenskem znakovnem jeziku, ne da bi se sekirali, ali jih je natakar razumel ali bo prinesli napačno pijačo oziroma hrano. Celo dve gluhi obiskovalki sta se odločili, da bosta gor na koči praznovali svoj rojstni dan in tako tudi so se gluhi pohodniki počutili zelo domačno na planinski koči na Okrešlju. Drugi pohodniki so zelo radi spremljali dogajanje, kjer so se tudi gluhi obiskovalci pogovarjali med seboj v slovenskem znakovnem jeziku, medtem je animatorka tudi delila ankete.

 pin_opp_okreselje_4_2019

Na zaključku so zaključili, da morajo to akcijo ponoviti tudi naslednje leto kakor je bilo tako tudi rečeno skoraj na vsaki koči in tako še dlje razbijamo stereotipe o gluhih in o njihovih sposobnostih.

Prvi konec tedna v avgustu, 3. in 4., bo akcija potekala na Ruški koči, Triglavskem domu na Kredarici in Valvazorjevem domu pod Stolom.

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2023

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije