ponedeljek, 11. december 2023
POIŠČI

inPlaninci na Šmohorju, ki ga krasijo stoletne lipe
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

nedelja, 4. avgust 2019 ob 00:00, ogledov: 2697

Prostovoljci akcije so prvi vikend avgusta stregli na Kredarici, Valvasorjevem domu in Ruški koči.

Objavil(a): Jurček NOWAKK
Drugi polčas akcije gluhi strežejo na planinskih kočah uspešen, obsijan s soncem in vedrih obrazov.
Veliko lepih trenutkov in prigod planinskega utripa pri strežbi, s komunikacijskim valjčkom, kretnjami Slovenskega znakovnega jezika, nasmehi in veliko židane volje, ki je najbolja.

Ko so se dnevi bližali do akcije v mesecu avgusta, je zelo hitro prišel ta čas! Čas za vseslovensko prostovoljsko akcijo v planinskih kočah.

Gluhi stregli na Triglavskem domu na Kredarici

Jaaa, gluhi so stregli na Triglavskem domu na Kredarici. Prostovoljci so se zelo zgodaj zjutraj v soboto odpravili iz doline Krme gor na Triglavski dom. Po nekajurnem pohodu so prispeli v kočo in se počasi tudi začeli pripravljati za akcijo Gluhi strežejo v planinskih kočah.

pin_pzs_kredarica_gspk_2019_1

Na sliki ekipa gluhi strežejo v planinskih kočah pred Triglavskim domom na Kredarici, foto arhiv GSPK

Letos je prvič na tej koči akcija Gluhi strežejo v planinskih kočah in je vladalo posebno navdušenje v tej koči. Medtem ko smo se pripravljali na začetek strežbe, so prostovoljci že zagledali gluhe pohodnike iz različnih držav, ki so prihajali iz doline obiskati Triglavski dom na Kredarici. Nekateri so prvič prišli na Kredarico, nekateri pa so prišli pogledat, kako se odvija akcija. Celotna ekipa prostovoljcev se je med seboj povezala in hitro so se uigravali v strežbi. Pohodniki iz različnih koncev Slovenije so tudi začeli prihajati in nekateri so pa se odpravljali na Triglav, na najvišjega očaka Slovenije. Prostovoljci so z oskrbnikom otvorili akcijo Gluhi strežejo v planinskih kočah.

gspk_3Na sliki protovoljci akcije gluhi strežejo v planinskih kočah na otvoritvi na Kredarici, foto arhiv GSPK

Gluhi prostovoljci so začeli streči pohodnike in jim predstavljati kulturo gluhih. Drugi pohodniki so z zanimanjem spremljali skupino gluhih pohodnikov, ki so se pogovarjali v slovenskem znakovnem jeziku, v mednarodnih kretnjah, v avstrijskem znakovnem jeziku in v slovaškem znakovnem jeziku. Gluhi natakarji so se odlično ujeli med seboj, uživali so v strežbi, saj je bila koča skoraj nabito polna. Prostovoljci so se odlično ujeli in so stregli mnogim pohodnikom, ki so nameravali iti na Triglav ali prespati na Kredarici ter so jim postregli hitro in z nasmehom na obrazu. Med pohodniki je bila akcija zelo pozitivno sprejeta.

V pomoč pri strežbi je bil komunikacijski valjček in strežba je potekala s pomočjo jedilnega lista v slovenskem znakovnem jeziku. Gluhi pohodniki pa so se počutili domače v koči, ker so lahko brezskrbno naročili v svojem znakovnem jeziku in so zadovoljno kramljali, preden so se odpravili na Triglav. Tolmač slovenskega znakovnega jezika je tudi ta vikend preizkušal svoje znanje angleškega jezika in tudi pohodnikom pripovedoval o zanimivostih gluhih in uporabe komunikacijskih valjčkov. Animator je delil ankete med pohodniki in jih tako tudi zabaval s strežbo pijač in hrane. V poznem popoldanskem času pa so prihajali pohodniki, vedno več jih je bilo in koča je bila počasi vse bolj nabito polna, tako da je celotna ekipa priskočila na pomoč gluhim natakarjem in so pospravljali mize ter hitro postregli lačnim in žejnim pohodnikom. Prostovoljcem je bilo res to delo tako všeč, da so pozabili na čas in so zelo težko v soboto zaključili s svojo strežbo. Po prvem dnevu se je ekipa na Kredarici odpravila na zasluženi počitek, saj je bil za njih dan zelo dolg. Tako bodo spočiti za nedeljo.

Na zadnji dan so se celo odpravili tudi sami na najvišji vrh in tako zelo aktivno pričeli nedeljo, ki so jo nadaljevali delovno s strežbo vse do opoldneva, preden so se odpravili v dolino. Oskrbnik Triglavskega doma na Kredarici je bil nad delom ekipe zelo navdušen in je bil hvaležen, da so v tej koči izpeljali akcijo Gluhi strežejo v planinskih kočah. Ekipa je bila tudi navdušena nad tem vikendom in so se odpravili v dolino z določenimi spoznanji in lepimi spomini nad to akcijo Gluhi strežejo v planinskih kočah v Triglavskem domu. Akcija je bila polna priložnosti za urjenje v komunikaciji. Gostje so pohvali akcijo in povedali, da je odlična, ful fajn. Na poti v dolino so zraven v nahrbtnikih potovali tudi komunikacijski valjčki! S tako akcijo pišemo nepozabne planinske zgodbe! Veseli nas, da ste in ostanite še naprej del te inkluzijske planinske zgodbe.

 

gspk_2

Na sliki pohodniki pri spustu, nahrbtniki je opremljen s komunikacijskim valjčkom, foto arhiv GSPK

 

Valvasorjev dom pod Stolom požel veliko spodbud

Valvasorjev dom, ki je bil leta 2014, 2016 in 2018 izbran kot naj planinska koča, je med nekaterimi prostovoljci zbudil zanimanje, v čem je ves čar v tej koči. Oskrbnika, Aleš Štefe in Petra Bratuša, sta nas bila zelo vesela. Kako se bo akcija odvijala tekom vikenda, je bila še neznanka, a sta vedela da bo potrebno razložiti obiskovalcem, da bo tokrat vikend drugačen. Da bodo gluhi stregli za mizami in ne za šankom. Predlagala sta tudi zelo dober in stabilen sistem dela, v katerega sta vnesla veliko razumevanja in podpore, kar je tudi spodbudilo naše prostovoljce, da so delovali sproščeno.

 

Natakarji v zeleni majici, kot so jih poimenovali obiskovalci, so bili spretni v svojem delu. Njihova simpatičnost ter pripravljenost s strani obiskovalcev sta premagali vse ovire, ki so se prepletale v naših glavah. Animatorka in tolmačici sta poskusile približati kulturo gluhih, ki je zanimiva ob zgodbah ter lastnih izkušnjah, prav tako so poskusile razložiti, zakaj takrat, ko so pogledali v jedilni list v slovenskem znakovnem jeziku in omenili »pa to je vse tako skoraj enako« ni nujno enako.

Pin_PZS_valvasorjev_dom_2019

Na sliki družina naroča s kretnjami, foto arhiv GSPK

Na otvoritvi so nas pozdravili predstavnik PD Radovljica in gospodar planinskega doma, ki sta nam zaželela, da se v planinskem domu, ki ima svojo bogato zgodovino, počutimo domače in dobrodošlo. Da smo zares uspeli izpeljati akcijo v podobi, kot smo si jo zastavili, gre velika zahvala oskrbnikoma ter vsem sodelujočim prostovoljcem. 

Mama otroka, ki ne govori je povedala, da je vesela za tako vrsto akcije in kretnje lahko še kako prav pridejo.

 

Ruška koča

Na Ruški koči so strežbo pričeli brez tolmača slovenskega znakovnega jezika (SZJ), kar je predstavljal nov izziv pri vzpostavljanju komunikacije z oskrbnikom, zaposlenimi in gosti, ampak so se pa domiselno znašli na več načinov in delo je steklo nemoteno!

pin_pzs_Ru_ka_gspk_2019__1_

Na sliki prostovoljka nosi naročeno hrano, delo poteka brez zapletov, foto arhiv GSPK

Tako so tudi gluhi na tak način spoznavali svoje sposobnosti ter zmožnosti komunikacije z obiskovalci koče in izpeljali dobro timsko delo z osebjem koče. Obiskovalci so bili navdušeni in prišli so tudi obiskovalci iz tujine. Tako sta lahko natakarja uporabila tudi svoje znanje nemškega jezika! Na Ruški koči pa je bil res multijezičen vikend!

pin_pzs_Ru_ka_gspk_2019__2_

Na sliki ekipa gluhi strežejo v planinskih kočah na Ruški koči, foto arhiv GSPK


Obiskali so nas tudi novinarji RTV SLO, ki so pripravili prispevek. Povezava do prispevka z znakovnim jezikom je dostopna
tukaj.

Konec tedna so zaključili polni zadovoljstva in užitka. Taka akcija da polet.

 

Poglejte na fb, tw in ig, kjer smo objavljali dogajanje s koč.

Se vidimo ponovno 7. in 8. septembra, kjer bodo gluhi stregli v naslednjih treh kočah – Kamniška koča na Kamniškem sedlu, Planinski dom na Čemšeniški planini in Tumova koča na Slavniku, 14. in 15. septembra pa bo zaključek akcije GSPK na Mrzlici, ki ga že nestrpno pričakujemo!

 

Maja, Daša, Marjeta, Jurček

 

 pin_opp_GSPK_2019_september

Na sliki vabilo na septembrsko akcijo na Tumovo kočo na Slavniku, Dom dr. Franca Goloba na Čemšeniški planini in Kamniška koča na Kamniškem sedlu, foto arhiv GSPK

Mladi z manj priložnostmi izvajamo solidarnostni projekt v okviru Evropske solidarnostne enote.
Zavod Movit in Nacionalna agencija programa Evropska solidarnostna enota

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2023

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije